Je keuken als onderdeel van een grote ruimte

Je-keuken-als-onderdeel-van-een-grote-ruimte

Wie het over de keuken heeft, heeft het vaak over een aparte ruimte. Niet gek, want we kennen de keuken eigenlijk alleen maar als een speciale ruimte waarin je eten kookt en de afwas doet. Een nieuwe ontwikkeling – we willen nog niet van een trend spreken – is de plaatsing van een keuken in een grotere kamer. Je hebt dan geen speciale keukenruimte meer, maar kookt en braadt in een veel grotere kamer waarin je bijvoorbeeld ook eet en ontspant. Die ruimte kan een woonkamer zijn, maar dat hoeft niet per se. Hoewel we toegeven dat een keuken in de woonkamer van alle mogelijke optisch wel de meest logische is. Resten de vragen: wat zijn de voor- en nadelen en hoe realiseer je het?

Wat is een keuken als onderdeel van een grote ruimte?

We schreven het al: een keuken bestaat vaak uit een keukenblok in een speciale ruimte die is ingericht om je eten te koken. Eventueel bevat die ruimte ook de eettafel en allerlei apparaten die nodig zijn om maaltijden te bereiden. Vaak is die ruimte echter door middel van muren en deuren gescheiden van andere kamers. Om contact tijdens het bereiden van maaltijden mogelijk te maken, om interactie te stimuleren én om geen enkele film te missen tijdens het koken van je gerechten, kiezen keukenontwerpers ervoor om het keukenblok in een grotere kamer, zoals de woonkamer, te plaatsen. Je betrekt de keuken dan meer bij je woon- en leefgenot en zondert je dus minder af. Bovendien is het ook gewoon een statement: zie je wel, wat vroeger moest, is nu niet meer nodig!
Overigens betekent het hele concept niet dat je de keuken rücksichtslos midden in je kamer plaatst: vaak vraagt het om esthetische en technische ingrepen, zodat de keuken wel als keuken herkenbaar blijft.

De voordelen van dit concept

De plaatsing van een keukenblok in een grotere kamer, biedt diverse voordelen. We hadden het al even over de mogelijkheid om te socializen met je huisgenoten. Je hoeft geen deel van een gesprek of nieuwsbulletin meer te missen. Handig! Ook leuk: de oorspronkelijke keukenruimte blijft over, waardoor je een kamer extra krijgt. Dat levert wel weer de vraag op wat je daar nu weer mee moet … Dat zijn wat ons betreft echter de grootste voordelen.

De nadelen van dit concept

Van nadelen kunnen we er helaas wat meer bedenken. Zo voorzien we dat de hele kamer naar je paprika’s en schnitzels gaat ruiken en dat een vette walm door je ruimte trekt. Dat heeft ook gevolgen voor je kleding en voor hoe schoon en zeker je je voelt. Daarnaast kan een keukenblok in een grotere ruimte te gezellig worden, waardoor je niet meer aan je eten toekomt. En wat te denken van de rust die een afgezonderde ruimte je biedt? Kon je je vroeger even lekker terugtrekken in een afgesloten en knusse keuken, nu zit je, als je niet uitkijkt, dag en nacht in de keuken televisie te kijken. Daar kom je ook niet van tot rust.

Hoe realiseer je een keuken als onderdeel van een grote kamer?

Een keuken in je woonkamer plaatsen, is niet een kwestie van even installeren. Je moet er immers je leidingen en kabels voor verleggen. Bovendien kan een ondoordachte plaatsing in een niet zo handige hoek ertoe leiden dat je kamer er kleiner, onoverzichtelijker of ontoegankelijker van wordt. Bovendien wil je de keuken wel als keuken herkenbaar houden. Wat moet je doen?

Zorg voor een ontwerp dat aansluit bij de indeling en inrichting van je kamer. De keuken moet niet uit de toon vallen en juist toegevoegde waarde hebben door bijvoorbeeld zijn kleur of ontwerp.
Zorg daarnaast dat de keuken aan één kant gescheiden is van de ruimte. Dit kun je realiseren met behulp van een muurtje of bar. Zo loopt men, hoewel de keuken bij de ruimte hoort, niet zomaar de keuken binnen. Het muurtje kun je overigens weer benutten en gebruiken als bar – dat hoeft geen bezwaart te zijn.
Zorg ten slotte voor krachtige apparatuur, liefst in lijn met je apparaten in de rest van de ruimte. Heb je een zwart home cinema-set? Dan is een lijn met zwarte keukenapparaten aan te raden. En kies dan voor een krachtige downdraft – geen traditionele afzuigkap, dat stoort alleen maar – die in staat is om alle dampen af te zuigen, zodat je er in de bank niets van merkt. Dat levert je in de toekomst gegarandeerd veel plezier op! Advies met betrekking tot een keuken nodig? Bezoek de showroom en onze experts zullen je voorzien van advies.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel