De juiste volgorde voor het inrichten van je keuken

De-juiste-volgorde-voor-het-inrichten-van-je-keuken

Wie een nieuwe keuken koopt, moet met veel zaken rekening houden. Je kiest immers nieuwe apparatuur, een nieuwe vloer, de juiste keukenstijl, een aanrechtblad en spoelbakken, je verlichting … Genoeg te doen dus. Maar wanneer kies je wat? Welke volgorde moet je aanhouden bij het kopen van een keuken?
In dit artikel zetten we alles op een rijtje.

Nieuwe keuken kopen en inrichten

Voor sommige mensen is een keuken kopen en keuken inrichten net als rondlopen in een snoepwinkel: ze krijgen er niet genoeg van en willen alles wel even proberen en aanraken – en het liefst ook gebruiken. Andere consumenten raken er juist verlamd door: zij zien al snel door de bomen het bos niet meer en zijn zo bang dat ze een verkeerde keus maken dat ze uiteindelijk helemaal niet meer durven te kiezen.
In beide gevallen kom je niet veel vooruit: met te veel keuzemogelijkheden kom je niet verder, maar met angst om te kiezen ook niet.
Daarom zetten we in dit artikel de juiste volgorde voor een nieuwe keuken kopen en voor het inrichten van de keuken op een rijtje. Ons lijstje is geen wet van Meden en Perzen en ook niet allesomvattend. Misschien kies jij een totaal andere volgorde en kom je tot jouw droomresultaat. Geen probleem – dit artikel is alleen bedoeld om je op weg te helpen.
Je kunt het inrichten van je keuken zien als een reeks kleine keuzes die uiteindelijk allemaal tot één groots resultaat leiden. Laat je inspireren en deel je verhaal onder het artikel!

1. Keukenapparaten, spoelbakken en verlichting

Het klinkt wat vreemd om al vroeg in de aankoopfase na te denken over je keukenapparaten, spoelbakken en verlichting: je moet dan immers nog de afwerking en de rest van je keuken bepalen. Toch heeft het een belangrijk voordeel: je weet dan de juiste afmetingen en dat heeft weer gevolgen voor de rest van je keuken.
Je hoeft je verlichting nog niet tot op detailniveau in te vullen, maar het is handig om te weten wat voor soort verlichting je wilt hebben (inbouw of niet?) en waar je de verlichting wilt hebben. Natuurlijk kun je dit gewoon samen met je keukenzaak afspreken, want je keukenverkoper heeft ook ervaring genoeg. Hoe dan ook, zorg dat je weet wat je wilt, want je verlichting is belangrijk en bepaalt voor een groot deel het succes van je nieuwe keuken.
Het is ook handig om na te denken over je spoelbak. Wil je er één of meer? En waar? Aan de hand van de ideeën over je spoelbak krijg je een beeld bij de inrichting van de keuken.

Natuurlijk kun je je plannen op een later moment nog aanpassen. Zoals je echter ziet, denk je vooral na over wat je wilt en waar je dat wilt. Deze stap biedt je dan ook de kans om eens weloverwogen na te denken over wat je eigenlijk wilt en hoe je dat het beste kunt vormgeven.

2. Keukenkastjes, aanrechtbladen en tegels

Eigenlijk zou je deze stap vóór de vorige stap verwachten. Dat kan ook gerust, maar dat ligt maar net aan je eigen ideeën.
Keukenkastjes, aanrechtbladen en tegels bepalen het aanzien van je keuken. Ze gaan dus niet zozeer over waar je iets plaatst, maar over hoe iets eruitziet.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om afzonderlijk een materiaalsoort en kleur te kiezen, maar het kan je helpen door een moodboard te maken met daarop alle kleuren en materialen. Maak collages met patronen, structuren en kleuren en ontdek wat jij het mooiste vindt en wat het beste bij je huis past.
Hoe handig dit is, blijkt wanneer je een witte keuken wilt: er zijn zoveel kleuren wit dat de manier waarop je ze mengt en door elkaar gebruikt heel andere resultaten kunnen opleveren.
Kies uiteindelijk de meest ultieme combinatie en ga daar mee verder.
Heb je te weinig materialen om verschillende combinaties te maken? Maak dan ook foto’s, zodat je in elk geval een digitaal idee hebt en eventueel later dezelfde patronen kunt maken aan de hand van de foto’s.

3. Vloeren

De vloer is een belangrijk onderdeel van je keuken. Hij moet immers duurzaam en veilig zijn én goed bij je keuken passen. MochDe-juiste-volgorde-voor-het-inrichten-van-je-keuken_vloerent je de oude vloer in de keuken laten liggen, dan kun je deze stap overslaan. Houd er dan wel rekening mee dat de keuken wel over je oude vloer moet vallen. Doet hij dat niet, dan krijg je lelijke gaten in de vloer of kleurverschillen.
Kies je voor een nieuwe vloer, dan kun je je oriënteren op de materialen. Kies je voor zeil, voor tegels of voor tapijt? En welke kleur wil je?
Verzamel stalen en combineer deze met de moodboards die je in stap 2 hebt gemaakt om een zo mooi mogelijk effect te krijgen.

Ook handig: test de vloeren. Kijk of ze krasvast zijn, of ze veilig zijn en of ze tegen vlekken kunnen.
Kies je voor een vloer van tegels of steen, dan kun je overwegen om een materiaal te gebruiken dat je ook op het aanrechtblad hebt gebruikt. De relatie tussen de materialen is belangrijk: het wordt moeilijk om verschillende tegels en stenen door elkaar te gebruiken, tenzij je eenheid niet zo belangrijk vindt.

4. Details

Een keuken staat of valt met de details. Kies je voor een bepaalde bewerking op de keuknkastjes, voor nissen voor kruiden en oliën of voor decoratieverlichting? Dat zijn niet de belangrijkste afwegingen, dus die kun je op een later moment overdenken. Dat klinkt tegenstrijdig, want ze zijn wel belangrijk maar toch ook weer niet. Hoe zit dat?
Details zijn bepalend voor de uitstraling van je keuken, maar dan alleen voor het geheel. Je kunt dus gerust bepalen dat je details wilt en die op een later moment uitwerken. Zorg wel dat de details passen bij de uitstraling van je keuken. In een landelijke keuken horen nu eenmaal andere details dan in een hoogglanskeuken.

5. Meubels

Nieuwe meubels zijn geen must in een nieuwe keuken, maar als je dan toch bezig gaat kun je gerust eens nadenken over een nieuwe keukentafel en stoelen. Denk na over de uitstraling en stoffering. In een landelijke keuken komt een strakke designstoel vaak niet tot zijn recht, terwijl in een hoogglanskeuken (om het voorbeeld maar weer te gebruiken) eikenhouten kloostertafels het niet zo goed doen.
Denk dus na over wat je wilt, pluis de folders uit en deel je inspiratie in het moodboard. Mochten de exacte meubels later niet meer te krijgen zijn, dan weet je in elk geval nog op welke details je bent gevallen en wat je absoluut onmisbaar vindt in de keuken.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel