Keramische kookplaat schoonmaken? Lees de tip op KeukenErvaringen.nl

een keramische kookplaat schoonmaken

Veel mensen houden van een schone keuken. Dat lijkt een inkopper, maar gezien de hoeveelheid vragen die hierover gesteld worden, lijkt het een serieus probleem. Dat de keuken af en toe moet worden opgeruimd is logisch, want wie maakt er tijdens het koken geen bende van? We delen daarom graag wat tips over het schoonmaken van een keramische kookplaat. Let op: de tips zijn ook goed bruikbaar om een inductiekookplaat schoon te maken.

Keramische kookplaat schoonmaken: waar moet je op letten?

Keramische kookplaten kennen een bovenlaag van glas. Het is voor veel mensen niet alleen een hele opgaaf om geen strepen achter te laten, het voorkomen van krassen blijkt nog veel moeilijker. Gebruik dus vooral geen schuursponsje of vork of mes om etensresten van je keramische kookplaat te verwijderen, want daarmee beschadig je je kookplaat blijvend. Wil je ook geen strepen, dan raden we je aan om weinig schoonmaakmiddel en een geschikte doek te gebruiken.

Licht vervuilde keramische kookplaat of inductiekookplaat

Wanneer je keramische kookplaat weinig vuil bevat, bijvoorbeeld omdat je ‘m regelmatig schoonmaakt, is een afwassopje voldoende om de kookplaat er weer als nieuw uit te laten zien. Maak de kookplaat helemaal nat en neem ‘m vervolgens af met een microvezeldoekje of een stukje keukenpapier. Onze ervaring is dat een microvezeldoek het beste werkt: deze kan meer vocht opnemen. Bovendien kan een nat stuk keukenrol snel scheuren, waardoor er papierresten op je kookplaat achterblijven.

Zwaar vervuilde keramische kookplaat of inductiekookplaat

Maak je je keramische kookplaat of inductiekookplaat minder vaak schoon of heb je het nu wel erg bont gemaakt, dan moet je met zwaarder geschut komen. Verwijder eerst hardnekkige vlekken met een zacht schoonmaakmiddel. Gebruik geen CIF of een schoonmaakmiddel of schuurmiddel met citroenzuur: hiermee beschadig je de kookplaat blijvend!
Neem de kookplaat na het schoonmaken af met een microvezeldoek die is uitgespoeld in schoon water. Neem de kookplaat daarna af met een droge microvezeldoek of met keukenpapier. Eventuele kleine resterende vlekken kun je nog wegpoetsen met wat schoonmaakmiddel of water of gewoon met een droge microvezeldoek. Nogmaals: keukenpapier kan, maar werkt vaak net iets minder fijn.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel