Keramische kookplaat schoonmaken? Wij geven je tips

Veel mensen houden van een schone keuken. Dat lijkt een inkopper, maar gezien de hoeveelheid vragen die hierover gesteld worden, lijkt het een serieus probleem. Dat de keuken af en toe moet worden opgeruimd is logisch, want wie maakt er tijdens het koken geen bende van? We delen daarom graag wat tips over het schoonmaken van een keramische kookplaat. Let op: de tips zijn ook goed bruikbaar om een inductiekookplaat schoon te maken.
Keramische kookplaat schoonmaken: waar moet je op letten?
Keramische kookplaten kennen een bovenlaag van glas. Het is voor veel mensen niet alleen een hele opgave om geen strepen achter te laten, het voorkomen van krassen blijkt nog veel moeilijker. Gebruik dus vooral geen schuursponsje of mes of vork om etensresten van je keramische kookplaat te verwijderen, want daarmee beschadig je je kookplaat blijvend. Wil je ook geen strepen, dan raden we je aan om weinig schoonmaakmiddel en een geschikte doek te gebruiken.
Licht vervuilde keramische kookplaat of inductiekookplaat
Wanneer je keramische kookplaat weinig vuil bevat, bijvoorbeeld omdat je de kookplaat regelmatig schoonmaakt, is een afwassopje voldoende om de kookplaat er weer als nieuw uit te laten zien. Maak de kookplaat helemaal nat en neem de plaat vervolgens af met een microvezeldoekje of een stukje keukenpapier. Onze ervaring is dat een microvezeldoek het beste werkt: deze kan meer vocht opnemen. Bovendien kan een nat stuk keukenrol snel scheuren, waardoor er papierresten op je kookplaat achterblijven.
Zwaar vervuilde keramische kookplaat of inductiekookplaat
Maak je je keramische kookplaat of inductiekookplaat minder vaak schoon of heb je het nu wel erg bont gemaakt, dan moet je met zwaarder geschut komen. Verwijder eerst hardnekkige vlekken met een zacht schoonmaakmiddel. Gebruik geen CIF of een schoonmaakmiddel of schuurmiddel met citroenzuur: hiermee beschadig je de kookplaat blijvend!
Neem de kookplaat na het schoonmaken af met een microvezeldoek die is uitgespoeld in schoon water. Neem de kookplaat daarna af met een droge microvezeldoek of met keukenpapier. Eventuele kleine resterende vlekken kun je nog wegpoetsen met wat schoonmaakmiddel of water of gewoon met een droge microvezeldoek. Nogmaals: keukenpapier kan, maar werkt vaak net iets minder fijn.
Samengevat moet je letten op de volgende:
- Laat de kookplaat altijd eerst afkoelen: voorkom verbranding en strepen door alleen een afgekoelde kookplaat schoon te maken.
- Gebruik een zachte microvezeldoek: vermijd krassen door geen schuursponsjes of harde doeken te gebruiken.
- Reinig na elk gebruik: even afnemen na het koken voorkomt dat vet of etensresten inbranden. Een vochtig doekje is vaak al voldoende.
-
Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen: vermijd middelen met chloor, ammoniak of schuurmiddelen – die kunnen het oppervlak dof maken of beschadigen.
Met bovenstaande tips blijft jouw keramische kookplaat in optimale conditie. Toe aan een nieuwe kookplaat? Breng dan een bezoekje aan de showroom, wij staan altijd voor je klaar.
Meer artikelen lezen in deze categorie?