Keuken kopen in Duitsland: wel of niet doen? 4 tips

duitse-keuken-kopen-in-nederland-of-duitsland

Wonen en leven in Nederland is duur. Wie even verder kijkt dan zijn neus lang is, kan soms in het buitenland slagen voor iets wat net zo goed maar minder duur is. Daarom gaan steeds meer consumenten voor hun nieuwe keuken naar onze oosterburen. Dat levert hele enthousiaste reacties op maar ook cowboyverhalen. Wat is er waar? Is het verstandig om een keuken te kopen in Duitsland? KeukenErvaringen.nl ging op onderzoek uit.

Redenen om een keuken te kopen in Duitsland

De meest voorkomende reden om een keuken in Duitsland te kopen is dat keukens in Duitsland goedkoper zijn. Bovendien vinden veel consumenten die een keuken in Duitsland kopen dat ze daar beter worden behandeld: Duitse keukenverkopers zouden minder onbeleefd zijn en je niet dwingen om een keuken te kopen. Ook zouden Duitse keukens kwalitatief beter zijn én zou de service in Duitsland veel beter zijn.

Al met al horen we van Nederlanders die hun keuken in Duitsland kochten alleen maar positieve verhalen. Kortgezegd zou het commerciële klimaat in Duitse keukenzaken stukken beter zijn dan in Nederlandse keukenzaken.

Eventuele bezwaren over de garantie, levering en andere angstaanjagende zaken worden weggewuifd. En eerlijk is eerlijk: de verhalen van mensen die een keuken gingen kopen in Duitsland zijn ook overwegend positief.

Samengevat:

  • Duitse keukens zijn goedkoper;
  • Duitse keukenverkopers zijn beleefder;
  • Duitse keukens zijn gründlicher;
  • De service van Duitse keukenzaken is beter.

Overwegingen om te kopen in Duitsland

Met de bovenstaande opsomming hebben we direct een aantal overwegingen om een keuken in Duitsland te kopen besproken. Daarnaast zijn er nog wel andere overwegingen. Mocht je veel in Duitsland komen of dicht bij de Duitse grens wonen, dan is het wel de moeite waard om even bij je oosterburen te gaan kijken. Een andere overweging kan zijn dat je het eigenlijk wel gehad hebt met al die negatieve verhalen over de Nederlandse keukenbranche. Zijn mensen in je omgeving er tussen genomen of heb je geen zin om alleen verder te kijken als je verplicht een keuken moet kopen? Dan kun je het allicht een keer in Duitsland proberen.
Natuurlijk speelt ook je budget een rol. Heb je een budget waarmee je in Nederland niet goed uit de voeten kunt? Dan zou je eens in Duitsland kunnen kijken.

Redenen om geen keuken te kopen in Duitsland

Bij al die redenen en overwegingen zijn echter ook kanttekeningen te plaatsen. Zo zijn die verhalen over scherp geprijsde keukens in Duitsland natuurlijk geweldig op een verjaardag, maar het is echt niet zo dat je in Duitsland altijd veel goedkoper uit bent. De prijsverschillen zijn soms zelfs zo klein dat het niet eens de moeite loont om je auto te pakken en naar Duitsland te rijden.
Daarnaast kennen we natuurlijk genoeg cowboyverhalen over Nederlandse keukenzaken, maar je hebt geen enkele garantie dat het in Duitsland anders gaat. De ethiek over de grens verschilt niet veel van de ethiek aan deze kant van de grens. En ook in Nederland vind je nog keukenverkopers met moreel besef.

Het voordeel van een lokale keukenzaak

Wie graag zijn keuken in Duitsland wil kopen, krijgt van ons alle ruimte om dat te doen. Als onafhankelijke keukenblog geloven wij absoluut dat je in Duitsland perfect kunt slagen voor een perfecte keuken. Toch zijn wij niet zonder meer overtuigd van de gedachte dat je alleen goed en goedkoop kunt slagen in Duitsland. Ook in Nederland zijn er genoeg keukenzaken te vinden met goede en betaalbare keukens. We zagen onlangs in een keukenshowroom in Nunspeet een kwalitatieve keuken staan voor maar € 2300. Duitse keukenzaken zullen daar niet gauw onder gaan zitten.
Daarnaast zijn veel keukens die in Nederland te koop zijn, afkomstig uit Duitsland. Als het gaat om kwaliteit hoef je dus niet per se naar onze oosterburen: die kwaliteit vind je hier ook.
Nog een reden om je keuken lokaal te kopen, is dat je je over het vervoer en de aansluiting geen zorgen hoeft te maken. Ondanks dat veel technische en logistieke aspecten in Duitsland hetzelfde zijn, loop je toch meer kans op misverstanden en beschadigingen tijdens het transport als je niet dezelfde taal spreekt en als je keuken van ver moet komen. En bij servicekwesties moet je altijd weer in het Duits communiceren en maar zien hoe de zaak wordt opgelost.
Een laatste reden die we willen noemen in het belang van de lokale keukenzaak is het regionale ondernemingsklimaat. Wie zijn keuken koopt in Duitsland, loopt kans de lokale werkgelegenheid om zeep te helpen. Daar zal niet alleen jouw keuken aan bijdragen, maar hoe meer consumenten naar Duitsland gaan, hoe groter de kans op lokale verliezen. Dat kan gevolgen hebben voor de hele lokale samenleving.

Keuken kopen in Duitsland: tips

Ga je wel een keuken kopen in Duitsland? Dan hebben we nog een reeks tips. Doe er je voordeel mee…

  • Trek er de tijd voor uit – Natuurlijk wil je je altijd goed kunnen oriënteren op een keuken. Dat geldt echter helemaal als je een keuken in den vreemde koopt. Reserveer voldoende tijd en verdiep je ook in de achtergrond van keukenzaken. Daarmee kun je veel narigheid voorkomen.
  • Zorg dat je in het Duits kunt communiceren – Net over de grens spreken de Duitsers nog wel wat Nederlands. Hoe verder je gaat, hoe moeilijker dat wordt. Zorg dat je zelf goed Duits kunt of neem iemand mee die goed Duits spreekt. Een klein misverstand kan grote gevolgen hebben.
  • Informeer naar je rechten en plichten – Duitsland is lid van de EU. Dat is fijn, want dan zit het met je rechten en plichten wel aardig goed. Duitsland heeft echter ook zijn eigen consumentenrecht en andere relevante wetten en regels. Neem deze goed door, evenals de algemene voorwaarden van je keukenleverancier. Je wilt niet onverhoopt na 3 jaar al zonder garantie zitten…
  • Vergeet niet om tóch in Nederland te kijken – Heb je een mooie keuken in Duitsland gezien? Kijk eens of hij toevallig toch niet ook in Nederland is te krijgen. Afdingen kan altijd nog, maar een keukenzaak om de hoek is ook wel prettig.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel