Keuken kopen: welke stijl kies je?

keukenstijl

Wie onze blog een beetje bijhoudt, weet als ik geen ander hoeveel verschillende soorten keukens er zijn. Je hebt de landelijke keukens, designkeukens en Old-Wood keukens. En dan hebben we nog maar een paar soorten genoemd. Een recent onderzoek onder consumenten die keukens kochten, laat zien dat moderne keukens het meest worden verkocht.

Welke keukenstijlen zijn populair?

INretail Keukenmonitor onderzocht onder consumenten die in 2013 een keuken kochten welke stijl keuken ze hadden gekocht. Daaruit bleek dat de moderne keuken het populairst was: maar liefst 48% van de respondenten gaf aan een moderne keuken te hebben gekocht. Een moderne keuken werd omschreven als “strak”, “met natuurlijke materialen”, “comfortabel” en “formeel”.
Opvallend is dat het onderzoek precies bevestigd wat wij in onze trendblog ook al schreven: strak en natuurlijke materialen doen het helemaal.
Op de tweede plaats komen de design keuken en de landelijke keuken. Beide keukens werden gekocht door 16% van alle onderzochte consumenten. De stijlen liggen natuurlijk mijlenver uit elkaar. Zo is de designkeuken uitgerust met strakke lijnen, weinig opvallende kleuren en veel luxe én moderne technologieën. De landelijke keuken is daarentegen praktisch, romantisch, knus en vriendelijk. Daarmee zijn het dus twee tegenpolen.
De designkeuken past echter wel weer goed bij de moderne keuken. Daaruit kunnen we concluderen dat 64% van de respondenten koos voor een moderne, eigentijdse keuken. De 16% die koos voor een landelijke keuken, koos daarentegen voor een tijdlozer en conservatiever ontwerp.
Nostalgische keukens werden in 2013 niet zoveel meer verkocht: slechts 7% van de respondenten koos voor een keuken in de Franse/Engelse/klassieke stijl. En inderdaad: veel kom je die keukens niet meer tegen.
Wat de redactie vooral opviel is dat maar 2% van alle deelnemers een trendy keuken kocht. Hoewel trends wijzen op kleurrijke keukens, deden felle keukens met eigentijdse, hippe prints het niet zo goed. Waarschijnlijk wordt dat toch te gewaagd gevonden.

Nut van het onderzoek

Hoe nuttig is zo’n onderzoek voor jou als consument? Dat is relatief. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken, wil je natuurlijk graag weten hoe populair je keuze is. Toch is een keuken kopen iets persoonlijks. Als je helemaal gek bent van trendy, hoeft het niets te betekenen dat trendy keukens zo slecht werden verkocht. En de moderne keuken van nu is over 5 jaar helemaal niet meer zo modern.
Toch is het wel nuttig om zo’n onderzoek uit te voeren. Keukenzaken krijgen dan wat meer inzicht in de landelijke trends en jij weet als consument precies of je keuze wel of niet bij je past. We zijn benieuwd of de trendblog voor 2014 ook wordt bevestigd!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel