Keuken overspuiten: doen of niet doen?

Wanneer je je huis als gevolg van de crisis aan de straatstenen niet kwijtraakt of gewoon op je oude keuken bent uitgekeken, kun je overwegen om ‘m nieuw leven in te blazen. Eén mogelijkheid is om de keuken over te spuiten. Maar wat zijn de voordelen en nadelen ervan? KeukenErvaringen.nl ging op onderzoek uit…

Keuken overspuiten: de voordelen

We noemden al twee redenen waarom je je keuken zou kunnen overspuiten: je besluit om uiteenlopende redenen om je huis niet te verkopen en knapt het interieur op of je bent op je keuken uitgekeken maar bent nog niet zo ver dat je een nieuwe koopt. In beide gevallen bespaar je een hoop geld door je keuken te laten voor wat-ie is. Bovendien scheelt het overspuiten of schilderen van je keuken je veel uitzoek- en oriëntatiestress. Ook niet onbelangrijk: de puinhopen die een keukenverbouwing met zich meebrengen blijven achterwege.
Een ander voordeel van het overspuiten van keukenkastjes is dat je uit praktisch alle mogelijke kleuren kunt kiezen. Je kunt je keuken dus een volledige make-over naar eigen inzicht geven!

De nadelen van keuken overspuiten

Ook op het gebied van keukens overspuiten is echter niet alles goud wat er blinkt: hoewel het overspuiten van je keuken een goedkoop alternatief is voor een nieuwe keuken, komt er best veel bij kijken. Zo kun je als particulier niet eenvoudig je keuken overspuiten: de meeste consumenten beschikken immers niet over de materialen om strak te spuiten. Beschik je daar wel over, dan heb je een goede, stofvrije en geïsoleerde spuitruimte nodig. Geen wonder dus dat de meeste keukens worden overgespoten door specialistische spuiters. Bovendien biedt het overspuiten van je keuken geen soelaas voor problemen die je met je keuken had: je keukenapparatuur blijft hetzelfde en de keuken is na het overspuiten nog even (on)praktisch als altijd. Je keuken overspuiten staat dus gelijk aan keukenkastjes overspuiten: de rest verandert niet.

Wat kost het overspuiten van een keuken?

Door de crisis zijn er talloze bedrijven in de markt van keukens overspuiten gesprongen. Daardoor worden er scherpe prijzen geboden. De meeste keukenspuiters rekenen per onderdeel, bijvoorbeeld per keukendeurtje. Andere keukenspuiters rekenen een prijs per vierkante (centi)meter. Hoe groter je keuken is, hoe duurder het overspuiten. Toch kun je al voor een paar honderd euro je keuken van een nieuwe kleur voorzien.

Keukenkastjes overspuiten: waar moet je op letten?

Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar iedere keuken kunt overspuiten. Er zijn namelijk houtsoorten die niet goed overgespoten kunnen worden. Ook kan het folie op keukendeurtjes een beletsel vormen.
Let ook goed op de keukenspuiter die je uitkiest: heeft hij/zij ervaring? En welke garanties worden je geboden? Hoe lang gaat de verf mee, wat zijn de mogelijke gevaren? En: welke kosten zijn er?
Heb je de zaken goed voor elkaar dan kan je keuken echter weer jaren mee. En zeg nu zelf: al zou je maar vijf jaar met een kleurtje doen, dan betaal je nog maar zo’n € 10 per maand voor je nieuwe keuken. Zo goedkoop vind je ze nergens..

Stel hier uw vraag

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel