Keuken overspuiten: doen of niet doen?

Wanneer je je huis als gevolg van de crisis aan de straatstenen niet kwijtraakt of gewoon op je oude keuken bent uitgekeken, kun je overwegen om jouw keuken nieuw leven in te blazen. Eén mogelijkheid is om de keuken over te spuiten. Maar wat zijn de voordelen en nadelen ervan? KeukenErvaringen.nl ging op onderzoek uit…

De voordelen van een keuken overspuiten

We noemden al twee redenen waarom je je keuken zou kunnen overspuiten: je besluit om uiteenlopende redenen om je huis niet te verkopen en knapt het interieur op of je bent op je keuken uitgekeken, maar bent nog niet zo ver dat je een nieuwe koopt. In beide gevallen bespaar je een hoop geld door je keuken te laten voor wat-ie is. Bovendien scheelt het overspuiten of schilderen van je keuken je veel uitzoek- en oriëntatiestress. Ook niet onbelangrijk: de puinhopen die een keukenverbouwing met zich meebrengen blijven achterwege. Een ander voordeel van het overspuiten van keukenkastjes is dat je uit praktisch alle mogelijke kleuren kunt kiezen. Je kunt je keuken dus een volledige make-over naar eigen inzicht geven!

De nadelen van keuken overspuiten

Ook op het gebied van keukens overspuiten is echter niet alles goud wat er blinkt: hoewel het overspuiten van je keuken een goedkoop alternatief is voor een nieuwe keuken, komt er best veel bij kijken. Zo kun je als particulier niet eenvoudig je keuken overspuiten: de meeste consumenten beschikken immers niet over de materialen om strak te spuiten. Beschik je daar wel over, dan heb je een goede, stofvrije en geïsoleerde spuitruimte nodig. Geen wonder dus dat de meeste keukens worden overgespoten door specialistische spuiters. Bovendien biedt het overspuiten van je keuken geen soelaas voor problemen die je met je keuken had: je keukenapparatuur blijft hetzelfde en de keuken is na het overspuiten nog even (on)praktisch als altijd. Je keuken overspuiten staat dus gelijk aan keukenkastjes overspuiten: de rest verandert niet.

Wat kost het overspuiten van een keuken?

Door de crisis zijn er talloze bedrijven in de markt van keukens overspuiten gesprongen. Daardoor worden er scherpe prijzen geboden. De meeste keukenspuiters rekenen per onderdeel, bijvoorbeeld per keukendeurtje. Andere keukenspuiters rekenen een prijs per vierkante (centi)meter. Hoe groter je keuken is, hoe duurder het overspuiten. Toch kun je al voor een paar honderd euro je keuken van een nieuwe kleur voorzien.

Keukenkastjes overspuiten: waar moet je op letten?

Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar iedere keuken kunt overspuiten. Er zijn namelijk houtsoorten die niet goed overgespoten kunnen worden. Ook kan het folie op keukendeurtjes een beletsel vormen. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren om rekening mee te houden om keukenkastjes over te spuiten of niet.

  1. Kosten: overspuiten is vaak goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe keuken.
  2. Staat van de keuken: is jouw keuken nog in goede staat? Dan is overspuiten een goede manier om de keukenkastjes een nieuw leven in te blazen.
  3. Uiterlijk: Overspuiten biedt de mogelijkheid om de kleur en afwerking van je keukenkasten te veranderen.
  4. Tijd en ongemak: Het overspuiten van de keuken kost tijd en je zal tijdens dit proces een tijd de keuken niet kunnen gebruiken
  5. Duurzaamheid: Denk na over hoe lang je wilt dat de keukenkastjes meegaan, nieuwe kastjes gaan aanzienlijk langer mee dan overgespoten kastjes.
  6. Milieuoverwegingen: Overspuiten is een milieuvriendelijkere optie dan het vervangen van de hele keuken, omdat het minder afval genereert.
  7. Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk hangt de keuze af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Gaat u voor een nieuwe keuze? Bezoek een van onze showrooms en laat u verrassen door de vele keukens.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel