Keuken renoveren? Doe het goedkoop!

Een nieuwe keuken kost heel wat. Natuurlijk kun je kiezen voor een budgetkeuken, maar vaak heb je toch andere wensen en eisen. Wanneer je liever nog even spaart maar toch weer een strakke keuken wilt hebben, kun je misschien beter kiezen voor een keukenrenovatie. Die kun je zo ingrijpend maken als je wilt en levert je gegarandeerd weer plezier op.

Voordelen en nadelen van een keukenrenovatie

Een keukenrenovatie is een goedkope manier om een “nieuwe” keuken te krijgen. Bij een keukenrenovatie vervang je namelijk alleen de slechte onderdelen. Je hoeft dus geen hele nieuwe keuken aan te schaffen en bespaart daardoor veel geld. Natuurlijk kun je een keukenrenovatie zo duur maken als je wilt – zelfs duurder dan een nieuwe keuken. Daar is een keukenrenovatie echter niet voor bedoeld. We gaan er daarom vanuit dat je met je renovatie geld bespaart.
Wie zijn keuken renoveert, geeft zijn keukenblok feitelijk een make-over: je past de frontjes, het werkblad en de achterwand aan en daardoor ontstaat een hele nieuwe uitstraling. Je verandert echter niet de keuken zelf. Mocht de vorm van de keuken je niet meer aanstaan, dan heb je aan een renovatie dus weinig: je lost er het probleem niet mee op.
Een ander nadeel van een keukenrenovatie is dat je er de levensduur van je keuken wel iets mee kunt rekken maar ook weer niet heel lang. Een renovatie is een laatste stap voor je echt een nieuwe keuken moet kopen, tenzij je je keuken natuurlijk om de vijf jaar een flinke beurt geeft. Maar daar is een renovatie weer net te ingrijpend voor: je hele keuken moet gestript worden en dat kost tijd en geld, terwijl je de keuken ook een aantal dagen niet zo goed kunt gebruiken.

Tips voor een nieuwe look in je keuken

Je kunt je keuken betrekkelijk eenvoudig een nieuwe uitstraling geven:

  1. Vervang de frontjes en panelen. Dit kun je doen door de deurtjes helemaal te vervangen of door alleen het vinyl te vervangen. Je kunt ook de deurtjes overschilderen of spuiten. Dat kost wel wat energie, maar heeft wel het grootste effect: je keuken gaat er echt anders van uitzien!
  2. Vervang je deurgrepen. Dat is een handige stap als je toch je deurtjes aanpakt: je moet dan vaak de handgrepen verwijderen en kunt ze dus prima vervangen door nieuwe exemplaren. Kies voor iets wat bij de stijl van je keuken past. Denk wel een beetje praktisch: sommige handgrepen zijn mooi, maar slecht voor je kleren. Ver uitstekende handgrepen kunnen je regelmatig blauwe plekken opleveren.

Heb je weggewerkte handgrepen? Dan wordt het wat lastiger: allereerst kun je ze minder makkelijk losmaken, maar daarnaast zijn ze ook niet bij elke keukenzaak te koop. Goed overwegen dus!

  1. Kies voor een ander werkblad. Dat is ook een heel karwei, maar levert je net zoveel resultaat op als het aanpakken van de frontjes. Werkbladen kun je gemakkelijk kopen bij de keukenzaak. Die verkoopt immers kunststof aanrechtbladen, composiet aanrechtbladen, granieten aanrechtbladen en nog veel meer. Let wel op: een nieuw aanrechtblad kan veel geld kosten en het is de vraag of een hele nieuwe keuken dan niet lonender is. Bovendien kun je het werkblad misschien beter laten plaatsen door de keukenzaak. Dat is beter voor de kwaliteit en voor de garantie!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel