Keuken uit de 3D-printer

Jarenlang was een mooie keukentekening een uniek verkoopargument voor keukenzaken. Totdat de 3D-studio kwam: keukenzaken stapten massaal over op een 3D-programma waarmee ze mooie 3D-tekeningen van hun keukens konden genereren. Dan stapte je als consument met lege handen binnen en kwam je er met een mooie 3D-visualisatie weer uit. Die kon je dan aan vrienden en bekenden laten zien en gebruiken om even rustig bij weg te dromen.
Maar de tijden zijn veranderd. De nieuwste trend is dat je bij aankoop van je keuken een 3D-model krijgt. Gewoon omdat het kan.

3D-geprinte keuken

De 3D-printtechnologie is nog lang niet door iedereen omarmd, maar je kunt er niet meer omheen. Als ziekenhuizen patiënten 3D-ledematen aanmeten en technologiebedrijven experimenteren met 3D-geprint eten, dan kunnen keukenzaken er ook niet meer omheen.
Om zich te onderscheiden van hun concurrenten, hebben een aantal keukenzaken in Nederland daarom een 3D-model van de keuken in hun assortiment opgenomen. En waarom ook niet? Keukenverkopers moeten toch een 3D-tekening van de keuken maken. Dan is 3D-printen ook geen ingewikkelde opgave meer.

Het voordeel van een 3D-keuken

Een 3D-keuken heeft voor keukenzaken natuurlijk een groot marketingvoordeel. Waar je vroeger met een 3D-tekening naar een verjaardag stapte, kun je nu gewoon een 3D-keuken meenemen. Daar trek je geheid de aandacht mee. En al vinden je vrienden je keuken nog zó lelijk, ze zullen onder de indruk zijn van het 3D-model. Da’s mooie reclame voor de keukenzaak.
Voor jou als consument zijn er echter ook voordelen te over. Allereerst heb je gewoon een mooi tastbaar model van je hele keuken. Je hoeft dus niet je best te doen om een tekening in je hoofd te vertalen naar de werkelijkheid. Daarnaast kun je precies zien wat waar komt en hoe dat er in het echt gaat zien. Je weet dus al bij voorbaat wat je kunt verwachten. Bovendien kun je een 3D-model van alle kanten bekijken. Dat lukt je niet met een tekening …
Het belangrijkste voordeel van de 3D-keuken vinden wij echter de levensechte visualisatie. Natuurlijk heeft een 3D-model ook gewoon zijn beperkingen, maar je kunt veel beter inschatten hoe hoog en breed alle onderdelen zijn, hoe veel loopruimte je hebt en hoe een bepaalde keuze gaat uitpakken. Handig!
Voorlopig is 3D-printen nog duur. Daarom ga je de techniek ook niet direct bij elke keukenzaak tegenkomen. Een aantal keukenzaken in het hogere segment bieden inmiddels 3D-prints van keukens aan, maar natuurlijk alleen voor consumenten die hun koopcontract al hebben getekend. Het kost immers nogal wat om een klein model keuken te printen: een paar honderd euro ben je zeker kwijt.

Echte geprinte keuken

Een echt geprinte keuken zit er voorlopig nog niet in. Eigenlijk is dat helemaal niet erg, want we zouden niet weten hoe je zo’n keuken net zo mooi kunt maken als een traditionele keuken. Toch durven we niet te zeggen dat de techniek er niet gaat komen. Er zijn inmiddels 3D-geprinte huizen en botten. Dan moet een keuken ook niet zo lang meer op zich laten wachten.

We houden je op de hoogte!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel