Keuken voor senioren

Keuken-voor-senioren

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Dat is natuurlijk een zegen, maar gaat niet vanzelf. Met de nog steeds toenemende vergrijzing in het achterhoofd, bieden steeds meer bedrijven oplossingen aan waarmee ouderen mobiel kunnen blijven en thuis kunnen blijven wonen. De bekendste oplossingen zijn er voor de badkamer, maar ook voor de keuken zijn er mogelijkheden. We beschrijven ze in dit artikel.

Seniorenkeuken: wanneer?

We willen allemaal oud worden, maar niet oud zijn. Ofwel: ouderdomskwalen houden we het liefst zo lang mogelijk buiten de deur. Bovendien kan de confrontatie met ouderdom heftig zijn. Daarom zijn er senioren die zo lang mogelijk hun hoofd in het zand steken – niet letterlijk natuurlijk.
Maar wanneer kun je het beste je woning inrichten op je ouderdom?
Ons advies: wacht niet te lang.
Iedereen wordt even snel oud, maar de een krijgt eerder met ouderdomskwalen te maken dan de ander. Tegelijkertijd kun je vandaag heel gezond zijn en morgen met hartklachten of een gebroken been in het ziekenhuis liggen. Omdat ouderen niet zo snel herstellen als jongeren, kun je dan echt een probleem hebben. En als je dan nog moet gaan kijken naar mogelijkheden om je huis aan te passen, ben je rijkelijk laat. Je zit dan niet alleen te midden van je lichamelijke problemen in een grote puinhoop, maar hebt ook nog eens te maken met lange levertijden (je bent zo twee maanden verder). Daar zit je gewoon niet op te wachten.
Hoe beroerd het dan ook moge zijn, pas je woning aan als je halverwege de zestig bent. Het kan dan confronterend zijn, maar je kunt erop rekenen dat je er in woongemak op vooruit gaat!

Keuken voor senioren: wat kun je doen?

Je kunt je keuken op twee manieren ouderdomproof maken: door dingen te kopen en door dingen anders te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld aanrechtbladen te koop die in hoogte verstelbaar zijn. Dat is handig wanneer je rugklachten krijgt of “krimpt”. Daarnaast zijn er keukens met een uitsparing, waardoor de spoelbak lager ligt dan het aanrechtblad. Daarmee heb je niet alle problemen voorkomen, maar is een van de belangrijkste taken – de afwas – in elk geval wat gemakkelijker geworden.
Mocht je op termijn in een rolstoel belanden, dan kun je overwegen om aanrechtkastjes weg te halen en het aanrechtblad te verlagen, zodat de keuken rolstoelvriendelijk is.
Ook kun je de hogere keukenkastjes weghalen, zodat je niet meer hoeft te rekken of op een stoel hoeft te staan (met alle ongelukkige gevolgen vandien).
Het grootste gemak bereik je echter het simpelst: zet je keukenapparaten gewoon zo neer dat je niet meer op je tenen hoeft te staan of hoeft te bukken. Wanneer dat betekent dat je bijvoorbeeld een extra magnetron moet aanschaffen omdat de inbouwmagnetron niet ergonomisch genoeg meer is, kun je dat maar beter doen. Losse apparaten hoeven niet duur te zijn en bieden je weer volop gemak voor de years to come!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel