Keukenkastjes: handgrepen, knoppen of stangen?

Keukenkastje-knoppen-grepen-stangen-2

Als je een nieuwe keuken koopt, ga je vooral voor het uiterlijk. Je keuken moet er immers goed uitzien. Natuurlijk is de praktische kant ook belangrijk, maar als je niet uitkijkt (en geen goede adviseur hebt), beperk je je al gauw alleen tot de hoogte en eventueel de keukendriehoek. De afwerking is net zo belangrijk, maar komt vaak als laatste. Daarom een blog over handgrepen voor je keukenkastje. Worden het knoppen, grepen of stangen?

Handgrepen keukenkastje: wat wordt het?

Een keuken koop je al gauw zoals hij in de showroom staat: je ziet een model, valt ervoor, past hem hier en daar wat aan en koopt ‘m. Als zo’n model dan greeploos is, koop je een greeploze keuken – in veel gevallen denk je er niet aan dat je überhaupt een uitvoering met knoppen kunt kopen of dat dat misschien wel veel makkelijker (of mooier) is. Bovendien is een greeploze keuken in verschillende uitvoeringen (zichtbare handgrepen of onzichtbare handgrepen) helemaal in de mode. Dat vereenvoudigt je keuzemogelijkheden nog eens extra.
Maar wanneer zou je kunnen kiezen voor knoppen, grepen of stangen? En wanneer is een greeploos keukenkastje handig?

Greeploze keukenkastjes

Greeploze keukenkastjes zijn al een paar jaar in de mode. Vorig jaar schreven we zelfs een artikel dat inging op nieuwe trends op het gebied van greeploze keukenkastjes: onzichtbare grepen.
Een voordeel van een greeploze keukenkast is dat hij er heel strak uitziet: hij heeft immers geen uitsteeksels. Dat heeft bovendien als voordeel dat je er nooit met je schort of kleren achter kunt blijven hangen. Greeploze keukenkastjes hebben een handgreep in de vorm van een onzichtbare lijst. Deze zit vaak aan de bovenkant van de onderkastjes en aan de onderkant van de bovenkastjes. Je kunt er gemakkelijk je vingers in plaatsen en trekt je kastjes dan zo open.
Handig of niet, een greeploos keukenkastje past niet altijd bij je stijl. Een landelijke keuken moet bijvoorbeeld wel bijna handgrepen hebben, want anders past het niet. En in sommige gevallen, wanneer je bijvoorbeeld een motorische beperking hebt, is een knop of stang gewoon stukken makkelijker.

Keukenkastje met knoppen

Knoppen voor keukenkastjes zijn er in allerlei soorten en maten: je hebt grote en kleine, gladde en bewerkte, ronde en vierkante, gekleurde en effen, houten en metalen, enzovoorts.

Een knop geeft je keuken een klassiekere uitstraling (maar zeker niet ouderwets!) en is handig wanneer je gemakkelijk je keukenkastjes wilt kunnen openen of wanneer je lichamelijke beperkingen hebt. Bovendien wordt een knop altijd gemonteerd aan de kant waar het kastje opengaat, zodat je nooit de verkeerde kant staat op te trekken – dat kan bij greeploze keukenkastjes namelijk wel gebeuren. Een knop is niet handig wanneer je brede lades of een grote apothekerskast hebt: dan moet je met een klein instrument aardig wat gewicht naar buiten trekken en dat is onhandig en soms ronduit slecht voor je keuken.

Keukenkastje met grepen

Wanneer je iets straks of moderns wilt, kun je kiezen voor een keukenkastje met grepen. Ook handgrepen zijn er in alle soorten en maten. Omdat ze groter zijn dan knoppen, springen ze iets meer in het oog, maar dat is ook weer afhankelijk van het design en van de kleuren van je keuken. Een greep biedt je net wat meer houvast dan een knop en is ook ideaal voor grotere en vollere lades, omdat je het gewicht beter verdeelt. Dat scheelt weer trekkracht. Let wel op als je brede en smalle lades en kastjes hebt: wat op het ene keukenkastje prachtig staat, kan op een ander kastje juist heel lelijk overkomen. Je moet dus wel een “gulden middenweg” zoeken.

Keukenkastje met stangen

Ten slotte is er nog het keukenkastje met stangen. Stangen zijn – oneerbiedig gezegd – grote handgrepen: ze zijn aangebracht over de hele hoogte of breedte van keukenladen. Stangen zijn in alle soorten en maten te verkrijgen en staan vaak het mooist op modernere keukens: een klassieke of landelijke keuken met een stang komt niet zo goed uit de verf.
Stangen zijn ideaal omdat je ze op alle willekeurige posities kunt vastpakken, maar dat heeft ook een nadeel: de kids kunnen dan zomaar bij gevaarlijke producten. In dat geval kun je maar beter extra beveiliging aanschaffen …

Keukenkastje---knoppen-grepen-stangen

Keukenkastje: welke greep kies je?

Of je kiest voor een greeploze keukenkast of voor een greep – in welke uitvoering dan ook – is afhankelijk van het design van je keuken en van je eigen ervaringen. Ben je altijd een handgreep gewend geweest en vond je dat wel prettig, dan kun je daar zo weer voor kiezen – mits dat in je ontwerp past natuurlijk.
We raden je wel aan om even te testen wat je wilt. Natuurlijk ben je zo aan je nieuwe knop of handgreep gewend, maar als je toch kunt kiezen, test dan wat je écht fijn vindt. Dan weet je zeker dat je er de komende vijftien jaar plezier aan beleeft!

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel