Keukentrend voor 2016 en 2017: stoere materialen

Terrazzo-aanrechtblad

Niets verandert er in keukenland zoveel als de … keuken. Klinkt cliché misschien, maar elke keer opnieuw worden we met onze neus op de feiten gedrukt. Elke keer weten trendsetters op het gebied van keukens nieuwe stijlen te introduceren waardoor het keukenlandschap wordt opgeschut. De nieuwste trend voor 2016 en 2017 is het gebruik van stoere materialen.

Stoere materialen

Natuurlijke materialen scoren al een aantal jaren goed in de keuken. We schreven al diverse artikelen over natuurlijk ogende of echt natuurlijke materialen, zoals keramisch parket, bamboe en wandtegels met natuurtinten. In de komende periode lijkt dat nog een stap verder te gaan: keukens verliezen steeds meer de traditionele kleuren en zien eruit alsof het hout vers uit het bos komt: ze ogen natuurlijk en lijken erop gericht om je een zo ontspannen en natuurlijk mogelijk gevoel te bieden.

Massieve aanrechtbladen

Een stoere keuken kan natuurlijk niet zonder een dik aanrechtblad. Om de keuken een zo robuust mogelijke uitstraling te geven, worden keukens daarom voorzien van een dik aanrechtblad – uiteraard van een natuurlijk materiaal. Aanrechtbladen zijn van dik marmer of van dik rvs. Marmeren en betonnen aanrechtbladen hebben zelfs integrale spoelbakken, die één geheel met het aanrechtblad vormen en het massieve en stoere effect nog eens extra benadrukken.
Nieuwe keukens zijn van hout en steen: een trendy, stoere en tegelijkertijd heel natuurlijke combinatie.

Fluweelzachte oppervlakken

Stoere en massieve materialen betekenen echter niet dat je straks een keuken hebt waarin je op eieren moet lopen om je maar niet te stoten aan materialen. Integendeel, keukenfabrikanten passen de nieuwste technologieën toe om je een zo ontspannen mogelijk keukenervaring te bieden. Dat betekent dat ze technieken toepassen om een ruw ogend materiaal toch een fluweelzacht oppervlak te geven. Voorbeelden daarvan zijn matte frontpanelen met een coating die vingerafdrukken tegengaan.

Ingelegde kookpitten

We schreven er hier al eens over: een nieuwe trend vormen de aanrechtbladen met ingelegde kookpitten. Die trend wordt door steeds meer keukenfabrikanten overgenomen. We zien dan ook steeds meer aanrechtbladen die geen vaste kookplaten meer hebben, maar allemaal kookpitten die in het aanrechtblad gestrooid lijken te zijn.

Woonkeuken

In de achterliggende tijd hebben we veel geschreven over de woonkeuken. Keukens worden steeds meer onderdeel van de woonkamer en lijken daardoor ook een steeds verdergaande invloed op de woonkamer uit te oefenen. Een trend op het gebied van keukens moet nu bijna een trend in de woonkamer ontketenen (en andersom ook, maar keukenfabrikanten denken het liefst vanuit hun eigen positie).

Een belangrijke innovatie is dat keukenfabrikanten keukens steeds dynamischer maken. De keuken wordt dus voorzien van onderdelen die we kunnen aanpassen aan het moment van de dag. Zo krijgen keukens opbergmogelijkheden die zowel in huizen als keukens horen en die we met een druk op de knop kunnen verbergen wanneer het avond wordt. Zo heb je overdag een prachtige keuken en ’s avonds een schone ruimte die je niet het idee geeft alsof je midden in de keuken je krant zit te lezen. De keuken wordt dus steeds multifunctioneler!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel