Keukentrends 2015

Keukentrends-2015

Niets verandert vaker dan een trend. Of het nu gaat om auto’s, interieurs of keukens: elk jaar komen ontwerpers met nieuwe ideeën die aansluiten bij de tijd en bij maatschappelijke ontwikkelingen. Keukenland is daar geen uitzondering op. In dit artikel bespreken we de keukentrends voor 2015.

Inmiddels hebben we ook de keukentrends voor 2016 helder.

Nog meer keukentrends

We schreven in november al een blog over keukentrends voor 2015. Daarin bespraken we diverse trends, zoals minimalisme, de “greeploze keuken” en de wens voor meer bergruimte. Die trends hadden vooral betrekking op de inrichting van onze keuken. Natuurlijk bepalen ze wel de uitstraling van de keuken, maar niet echt de sfeer. In dit artikel bespreken we daarom de keukentrends die meer invloed hebben op de sfeer van je keuken.
De trends zijn gebaseerd op bevindingen van trendwatchers, ontwerpers en keukenfabrikanten. Ze hebben dus zeker wat te zeggen, maar tegelijkertijd is een trend ook maar een trend. Onderaan dit artikel staan links naar eerdere artikelen over trends en je zult zien dat er niets veranderlijker is dan een trend. Laat je dus inspireren, maar blijf ook gewoon je eigen koers volgen…

Een duurzame keuken

In 2015 is duurzaamheid belangrijker dan ooit. Daarnaast is er nu, meer dan in voorgaande jaren, aandacht voor accessoires die de keuken duurzamer maken. Ook apparaten moeten nog zuiniger zijn.
We zien duurzaamheid in de keuken op twee manieren terug: allereerst door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en graniet, en door het gebruik van natuurtinten. Die trend is niet nieuw: we bespraken ‘m al een paar keer. Wat wel nieuw is, is de aandacht voor natuurlijk koken en voor verse en natuurlijke producten. Die trend is al een tijdje in gang gezet, maar we gaan ‘m in 2015 nog veel meer tegenkomen. Wat gezond koken met de duurzame keuken te maken heeft? Niet zo veel, behalve dan dat je er duurzame apparaten voor gebruikt.

Handwerk en maatwerkkeukens

Handgemaakte keukens en maatwerkkeukens hebben iets heel persoonlijks en geven je keuken veel allure. Voor de crisis waren maatwerkkeukens onbetaalbaar voor Jan Modaal. En nog steeds moet Jan Modaal wel even sparen, maar dankzij slimme inkoopstrategieën is een maatwerkkeuken tegenwoordig even duur als of zelfs goedkoper dan een gewone keuken. Consumenten komen daar steeds meer achter en kiezen, als ze even de kans krijgen, daarom vaker voor een maatwerkkeuken. We verwachten dan ook meer maatwerkkeukens in alle kleuren en vormen terug te zien in 2015.

De belevingskeuken

Voelen, ruiken, proeven en ervaren is heel belangrijk geworden in onze steeds visueler wordende maatschappij. In de keuken zien we dat terug in de vorm van structuren en texturen die je kunt voelen. Kunststof keukendeurtjes krijgen een houtnerf en op en rond de keuken worden steeds meer ruwe materialen toegepast. Dat sluit perfect aan bij de “back to nature”-trend die we hierboven beschreven en maakt je keuken stoer.

Balans in de keuken

Nog zo’n trend die alles met de natuur en met rust heeft te maken, is de trend richting een evenwichtiger keukenruimte. Zachte materialen met een matte uitstraling, al dan niet in natuurtinten, moeten rust, reinheid en regelmaat brengen. Dat staat in schril contrast met de trend van een tijdje geleden waarbij keukens moesten knallen. Nog steeds zullen er keukens in knalkleuren verkocht worden, maar veel consumenten kiezen liever voor een rustig beeld. Dat is immers vaak ook het langst vol te houden en word je het minst snel zat…

Wat we eerder schreven over keukentrends

Hieronder vind je links naar de artikelen die aan onze blog over keukentrends voor 2015 vooraf gingen.

 

 

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel