Keukentrends van 2015

Keukentrends-2015-riverdale

In onze vorige blog schreven we over keukentrends. Uit een onderzoek bleek namelijk dat keukenzaken heel anders over keukentrends denken dan consumenten. Dat is een belangrijk gegeven omdat het veel invloed kan hebben op de keuken waarmee je uiteindelijk thuis komt. In dit artikel schrijven we over de keukentrends die inmiddels al zijn ingezet en die we in de komende jaren nog meer zullen zien.

Keukentrends 2015

Het onderzoek, uitgevoerd door Qumedia, leverde, zoals we in ons vorige artikel zagen, verrassende uitkomsten op. Die hoeven we in dit artikel niet meer te bespreken. Wel kijken we graag naar een aantal trends die uit het onderzoek naar voren kwamen. Nu zijn dat niet perse baanbrekende trends die we alleen in 2015 kunnen verwachten: sommige trends zijn al lang in gang gezet en worden in de komende jaren alleen maar zichtbaarder. We zetten ze hier op een rijtje.

Keukentrend 2015: minimalisme

De tijd van accessoires en tierlantijnen in de keuken is voorbij: keukens worden steeds strakker en minimalistischer. Consumenten willen geen overbodige franjes meer maar gewoon een functionele keuken die strak en “clean” is. We zien dat terug in gladde afwerkingen (niet perse hoogglans). Keukens bevatten geen knoppen meer maar weggewerkte handgrepen. Alles is functioneel en alle afleidende elementen zijn verdwenen.

Keukentrend 2015: meer laden, minder kasten

Consumenten kiezen steeds meer voor laden en steeds minder voor kasten. Natuurlijk is er wel verschil tussen laden, want consumenten willen hun pannen nog steeds graag uit het zicht opbergen. Er zijn dus diepe en ondiepe laden, maar wel meer dan voorheen. De laden vervangen de kasten. We zien dus keukens zonder bovenkastjes, geoptimaliseerd voor zoveel mogelijk laderuimte. Om alle hoeken en gaten optimaal te benutten kunnen consumenten hun laden zelf indelen. Ook kunnen ze kiezen uit hoekladen die het hoekkastje met carrousel vervangen.

Keukentrend 2015: greeploze keuken

We hebben er al vaker over geschreven: de nieuwe keuken is helemaal greeploos. Handgrepen zijn fraai weggewerkt in de bovenkant of onderkant van kastjes en laden. Dat is misschien even wennen, maar voorkomt dat je met je kleren achter knoppen blijft haken.

Keukentrend 2015: meer bergruimte

Consumenten vinden bergruimte steeds belangrijker. Toch staat dat op gespannen voet met de wens om minder kastjes en meer keukenladen te gebruiken. Het wordt immers lastig als je geen bovenkastjes meer hebt. De oplossing schuilt in beter opruimen en selectiever keukenapparatuur kiezen. Extra bergruimte wordt verkregen door laden anders in te richten en door overbodige spullen niet in de keuken op te ruimen. En als het even mogelijk is maak je je keuken wat groter. Dat levert al snel weer enkele kubieke liters aan opbergruimte op.

Keukentrend 2015: minder bovenkastjes

Het lijkt allemaal zo logisch: de keuken moet strakker, er moeten minder kastjes maar meer laden in en er moet meer bergruimte komen. En dan willen consumenten ook nog eens minder bovenkastjes. Logisch toch? Beetje wel, want als je meer laden wilt en minder kastjes, vallen je bovenkastjes al snel af. Laden in je bovenkastjes zijn onpraktisch en daarom niet te koop.

Toch is het allemaal niet helemaal waterdicht: de trends zijn gemeten onder 1000 consumenten en die hebben allemaal hun eigen smaak. Zo zijn er misschien ook wel consumenten die niet minder laden willen maar wel minder bovenkastjes. Of consumenten die meer bergruimte willen én consumenten die minder bovenkastjes willen. De uitkomsten van het onderzoek geven dan ook een beeld van wat alle respondenten willen. Uitkomst 6 is “minder bovenkastjes”. De keuken wordt daardoor strakker en misschien ook minimalistischer. Dat dan weer wel…

Keukentrend 2015: meer kookeilanden

Het kookeiland is al een tijdje in opkomst. Sinds het product een paar jaar geleden populair werd, willen steeds meer consumenten er eentje. Dat is wel te begrijpen, want een keuken schaf je alleen aan als je ‘m echt nodig hebt. De trend van het kookeiland zal dus nog wel even blijven bestaan. Kookeilanden worden nog steeds doorontwikkeld, zodat je er optimaal van kunt profiteren. Er worden oplossingen bedacht om ruimte te creëren en om van je kookeiland een exclusief designproduct te maken. Zolang die trends door blijven gaan, zal het kookeiland trending blijven.

Bekijk ook de keukentrends voor 2016

 

 

 

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel