Keukenzaak failliet. Wat nu?
Je wilde een keuken en ging op zoek naar een keukenzaak. Daar aangekomen vond je jouw droomkeuken die je snel kocht. Natuurlijk deed je een aanbetaling, dat hoort immers zo. Nu, na drie maanden wachten, blijkt de keukenzaak failliet te zijn. Wat zijn de mogelijkheden?
Keukenzaak failliet: aanbetaling terug?
Veel keukenzaken zijn aangesloten bij een brancheorganisatie of beschikken over een keurmerk. In veel gevallen schrijven deze organisaties detailhandels wel voor waar ze aan moeten voldoen. Vaak worden keukenzaken én consumenten deels ingedekt. Keukenzaken die zijn aangesloten bij het CBW hebben bijvoorbeeld voorschriften over de aanbetaling van consumenten. Wanneer je een keuken koopt bij een keukenzaak met het CBW-keurmerk en de keukenzaak gaat failliet, sta je als consument ook nog een beetje sterk. Niet teveel echter, want je krijgt je aanbetaling niet terug. Het enige waar jij recht op hebt is om je aanbetaling bij een andere keukenzaak te laten verrekenen. Was jouw failliete keukenzaak dus aangesloten bij het CBW dan mag je naar een andere CBW-keukenzaak. Deze keukenzaak trekt het bedrag van je aanbetaling van de eindprijs van de nieuwe keuken af. Wil je je aanbetaling ‘terugkrijgen’, dan moet je dus een nieuwe keuken kopen bij een keukenzaak met het CBW-keurmerk.
Er zijn ook andere mogelijkheden om je aanbetaling terug te krijgen. Een voorbeeld daarvan is de Nationale Aanbetaling Garantie. Je betaalt hier echter wel voor.
Wat is je rechtspositie bij een failliete keukenzaak?
Wanneer je geen aanbetaling hebt gedaan en je keukenzaak gaat failliet, dan heb je als consument niets te vorderen. Je kunt natuurlijk balen dat je keuken niet komt, maar hebt ook geen schulden openstaan.
Wanneer je wel een aanbetaling hebt gedaan en de keukenzaak kan je keuken niet meer leveren vanwege het faillissement, heb je de status van gewone schuldeiser. Je kunt je dus melden bij de curator. Een curator zoekt naar mogelijkheden om de gevolgen van faillissement voor de schuldeisers zo voordelig mogelijk te laten uitpakken. Dit kan betekenen dat je uiteindelijk alsnog je keuken krijgt. In een slechter geval maakt de curator de boedel van de failliete zaak te gelde, waarna de opbrengst wordt verdeeld onder de schuldeisers. Je kunt dan je geld terugkrijgen, maar dit is vaak niet de volle 100%. Wil je een deel van je aanbetaling terugzien, dan moét je je melden bij de curator. Het kan echter maanden tot jaren duren voor je wat geld ziet.
Andere keukenzaak neemt de failliete keukenzaak over
Het kan zijn dat een andere keukenzaak zich meldt om de failliete keukenzaak over te nemen. In de praktijk gebeurt dit niet vaak, maar als het gebeurt is het ook zaak je bij de curator/nieuwe eigenaar te melden. Zorg altijd dat je kunt aantonen dat je een schuld hebt. Deze kan dan door de nieuwe eigenaar voldaan worden.
Een eigenaar kan echter ook de keukenzaak overnemen zonder de schulden van de failliete keukenzaak over te nemen. In dat geval kun je alsnog fluiten naar je aanbetaling en keuken.
Meer artikelen lezen in deze categorie?