Kies de juiste oven

Kies-de-juiste-oven-Neff

Een oven is een oven: je bakt er je taarten in en warmt er je maaltijden in op. Toch? Niets is minder waar. Veel fabrikanten van ovens hebben zoveel nieuwe snufjes geïntroduceerd dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We helpen je daarom graag op weg.

Poetsen of niet poetsen?

Ovens zijn niet langer meer gebruiksvoorwerpen, maar vooral designobjecten. Natuurlijk moeten ze praktisch zijn en veel functies hebben, maar voor alles moeten ze niet misstaan in je keuken. Kijk daarom eerst eens naar de praktische kant: moet je je oven iedere keer poetsen om vlekken en vingerafdrukken te verwijderen of ga je voor gemak? In dat laatste geval zou je kunnen kiezen voor een afzuigkap waarop geen vingerafdrukken achterblijven, of voor een afzuigkap van zwart glas.
Voor de binnenkant zijn er ook diverse mogelijkheden. We bespraken al een keer de Pyrolyse-oven die zichzelf reinigt. Er zijn ook andere innovatieve oplossingen die voorkomen dat je ooit nog met je hoofd in de oven moet om de verste hoekjes schoon te maken.
Overweeg dus goed wat je wilt en vergeet niet om te kijken naar je huidige poetsgedrag: een nieuwe oven verandert maar zelden je schoonmaakpatroon.

Veiligheid van je oven

Heb je kleine kinderen of kinderen die graag op onderzoek uitgaan? Dan is veiligheid van je oven erg belangrijk. Er zijn ovens met een “kinderslot” en ovens die alleen kunnen worden geopend met een unieke toetsencombinatie. Je kind moet dus al een bepaalde leeftijd of een bepaald kennisniveau hebben bereikt voor hij/zij de oven kan openen.
Voor extra veiligheid kun je kiezen voor een oven met “koudedeur”. Zo’n deur wordt niet warm wanneer je oven staat te bakken. Dat voorkomt gegarandeerd veel brandwonden!

Wat doe je met je oven?

Ben jij iemand die eens per week een taart bakt? Of gebruik je je oven om je eten te bereiden? Pas je keus daarop aan.
In het laatste geval is een stoomoven een ideale oplossing. Een stoomoven stoomt je eten, waardoor de vitamines en voedingsstoffen niet verloren gaan. Daardoor is je eten gezonder en blijven geur, kleur en smaak behouden. Interesseert het je niet hoeveel vitamines je binnen krijgt? Dan raden we een magnetron aan. Dat is echter geen oven…

Belangrijk is ook de inhoud van je oven. Veel ovens hebben standaardafmetingen en zijn rond de 60 cm breed en 50 cm hoog. Dat verandert echter steeds meer Novy biedt tegenwoordig een oven aan van 90 cm breed. Daar past maar liefst 78 liter in: voor sommigen genoeg voor een week eten. Mocht je het echt zo bont willen maken: het merk introduceerde ook een warmhoudlade die je eten op temperatuur houdt.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel