Koken met extra’s

Koken-met-extra's

De internationalisering van de keuken heeft ook z’n weerslag op de diverse modellen kookplaten die er te koop zijn. Er zijn tal van handige extra’s die de hobbykok graag tot zijn beschikking heeft.

Schaf een wokbrander aan!

Wokken is typisch iets uit de Aziatische keuken. Inmiddels zijn de wokpannen bij ons ook gemeengoed geworden. Voor wie vaak wokt is een kookplaat met wokbrander een must. Dankzij de grote ring bereikt uw wok snel een hoge temperatuur waardoor u in een oogwenk de heerlijkste gerechten op tafel tovert. Een gaskookplaat is optimaal voor een wokmaaltijd. Pelgrim heeft diverse kookplaten met wokbrander in zijn collectie. De breedtemaat van deze kookplaten is zodanig dat u met meerdere pannen èn uw wokpan tegelijk kunt koken.
ATAG heeft met haar Magna Puzzelo kookplaat met Fusion Volcano wokbrander de Red Dot Design Award gewonnen. Uniek aan de wokbrander is de techniek die zorgt voor een geconcentreerde warmte in het midden van de pan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal gedraaid vlampatroon die direct op de pan gericht is. ATAG claimt dat er minder energie verloren gaat wat een energiebesparing van 50% oplevert. Voor grotere pannen kun je instellen dat de vlam toch de buitenkant van de pan verwarmt. Daarnaast beschikt de wokbrander over een sudderstand om bijvoorbeeld chocolade te smelten.
Bij Miele is de wokbrander verkrijgbaar in twee varianten: de enkele wokbrander die tegelijkertijd de beide branderkoppen regelt. En de dual wokbrander, waarbij de twee branderkoppen afzonderlijk regelbaar zijn.
Wokbranders zijn er voor gaskookplaten, maar ook voor inductieplaten. AEG heeft twee types inductiekookplaten, de MaxiSense™ en de MaxiSight™. Ze beschikken over flexibele kookzones die zich automatisch aan de maat en de vorm van de pan aanpassen. U kunt hierbij de AEG Fushionwok aanschaffen. Deze bestaat uit een metalen ring en bijpassende wokpan. De combinatie is stabiel zodat u met gemak kunt roerbakken op de inductiekookplaat.
Het keukenmerk Boretti introduceerde in 2008 al een inductiekookplaat met wokbrander. Bij deze inductiekookplaat is de wokbrander niet op de kookplaat aangebracht, maar er half onder. De wokbrander is in de vorm van een kuil in de kookplaat aangebracht. Hierdoor kunnen de vlammen goed langs en over de pan slaan, waardoor het eten op de juiste wijze wordt verwarmd en de typische woksmaak wordt verkregen.
Met het intelligente systeem ControlInduc® voorkom je dat olie of vet in de wok oververhit raakt.
ATAG heeft de wokbrander óp de inductiekookplaat en ook andere keukenmerken bieden een soortgelijk product. Qua design is dit minder strak, maar even functioneel.

Waar op letten bij aanschaf wokbrander?

Let op het volgende bij het aanschaffen van een kookplaat met wokbrander:
• Overweeg minimaal een 5-pits kookplaat wanneer u graag een wokbrander wilt. Zo houd u voldoende mogelijkheden om tegelijkertijd met andere pannen te koken.
• Het vermogen van de wokbrander is belangrijk. De Consumentenbond geeft als tip voor een brander tenminste 4 kW vermogen.
• Wanneer u een grotere kookplaat met wokbrander koopt, let u dan op de breedte van uw afzuigkap. Uw afzuigkap moet ‘meegroeien’ met de omvang van uw kookplaat.
Let erop dat de wokzone of wokbrander op de goede plek zit: links voor linkshandigen, rechts voor rechtshandigen. Het is erg vervelend als u met uw ‘roerhand’ boven warme pannen moet werken. U kunt ook kiezen voor een wokbrander in het midden. Let er dan op dat uw wok uw andere pannen niet van de kookplaat verdringt. Gewoon even al uw pannen erom heen neerzetten en kijken of het past.
• Kiest u een wokbrander aan de voorkant, dan kunt u uw wok nog iets naar voren laten uitsteken indien nodig. Bij een wok aan de achterzijde van uw kookplaat kan dit meestal niet omdat zich hier vaak een achterwand bevindt.
• Let er ook op of er een wok met ronde of platte bodem op de wokbrander geplaatst moet worden. Sommige platen worden geleverd met een speciale drager die het mogelijk maakt zowel een platte als een ronde bodem op de brander te plaatsen. Soms is zo’n speciale drager apart te bestellen.

Teppan Yaki

Een andere gezonde Oosterse techniek is de Teppan Yaki. Op deze multifunctionele roestvrijstalen bakplaat kunnen groenten, vlees en vis worden gegrilld en gebakken.

Ingebouwde friteuse

Dit is handig wanneer u houdt van groenten en vlees met een knapperige korst: de friteuse. Of wat dacht u van friet en snacks? Het is mogelijk om een friteuse als domino-element te laten plaatsen. Met een mooi glas keramisch deksel werkt u uw kookplaat strak af.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel