Koken op gas

Koken-op-gas

De meest traditionele manier van koken is op gas. Een groot deel van de Nederlanders maakt nog gebruik van deze manier van koken. En dit is geen wonder, want Nederland heeft een lange gastraditie. Met als gevolg dat ons land beschikt over een uitgebreid en gedegen gasnetwerk. In elke keuken is wel een gasleiding aanwezig (hoewel niet meer standaard in nieuwbouwwijken). Op gas koken is vertrouwd, het is goedkoop in aanschaf en verbruik, gemakkelijk, het heeft zichzelf bewezen en er zijn kookplaten met tot wel acht gaspitten. In de loop der tijd zijn de branders efficiënter geworden waardoor ze met minder gasverbruik meer rendement geven. Daarnaast vindt nog steeds een groot aantal mensen het zichtbare van een gasvlam fijn en laat een gasvlam zich goed regelen. Je ziet wat er gebeurt en een gasvlam reageert direct.

Uiterlijk gaskookplaten

Qua design zijn er onder meer kookplaten van roestvrijstaal en geëmailleerd staal. Daar waar inductiekookplaten en keramische kookplaten een strak en glad uiterlijk hebben, zijn voorstanders van gaskookplaten juist gecharmeerd van het stoere karakter van de branders, knoppen en roosters. Merken als Smeg, Boretti en Atag bieden van oudsher brede programma’s met uitgebreide oplossingen die prachtig tot hun recht komen in landelijke keukens.
Gaskookplaten worden meestal als opbouw gemonteerd. Wanneer u een strakke uitstraling wilt creëren, dan kunt u ook uit volledig integreerbare gaskookplaten kiezen die verzonken worden gemonteerd (bijvoorbeeld bij Bosch). Dit is ook mogelijk in natuursteen.

De nadelen van koken op gas

Op gas koken kent ook nadelen. Er komt waterdamp vrij waardoor de ramen kunnen beslaan, pannen kunnen op den duur krom trekken omdat de vlammen de onderkant van de pan niet egaal raken. Bovendien is een gaskookplaat lastig schoon te houden. Er zijn hoeken, kieren en gaatjes. De pannendragers mogen niet altijd in de vaatwasmachine. Dan heb je nog de gaspitten die u schoon moet zien te houden. Sommige gaskookplaten zijn daarom uitgerust met branderkoppen voorzien van PerfectClean, een coating met een speciale anti-aanbakwerking, waardoor vuil niet kan inbranden.
Een ander nadeel van een gaskookplaat is dat je altijd ‘open vuur’ in huis hebt. U zult de eerste niet zijn die uw hand brandt aan de vlam, rakelings met uw mouw langs het vuur gaat of per ongeluk een stukje voedsel in een vlam laat vallen.

Verbeteringen gaskookplaten

Fabrikanten hebben zich ingespannen om gaskookplaten zodanig te vernieuwen dat ze aansluiten op veranderende behoeftes onder consumenten. Wokbranders, visbranders en geïntegreerde gril- en bakplaten maken sommige gaskookplaten tot multifunctionele slagschepen.
De moderne gaskookplaten zijn ook handiger en veiliger in het gebruik geworden. Inmiddels beschikken alle gaskookplaten over een thermokoppelbeveiliging: gaat de vlam per ongeluk uit door bijvoorbeeld tocht of vocht, dan wordt de gastoevoer automatisch afgesloten. Dit om te voorkomen dat onveilige situaties ontstaan.
In alle gaskookplaten is inmiddels ook elektronische vonkontsteking ingebouwd. Om een pit ‘aan’ te krijgen hoeft u niet meer in de weer met lucifers met alle risico’s van dien, maar kunt u volstaan met het indrukken van de regelknop en het draaien in de gewenste richting. Ook nieuw is de hoofdschakelaar die met één druk op de knop de gastoevoer onderbreekt.
Gaskookplaten die met elektronica zijn uitgerust, beschikken over functies die u meer veiligheid en gemak bieden. QuickStart (van Miele) zorgt voor een snelle vonkontsteking, GasStop & ReStart voor het automatisch opnieuw ontsteken van de vlam als deze onverhoopt is gedoofd. Enkele apparaten zijn bovendien voorzien van een ingebouwde kookwekker en van restwarmte-indicatie.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel