Koken we straks zonder pannen en fornuizen?

ermi van oers

Wie vaker KeukenErvaringen.nl bezoekt, weet inmiddels dat we dol zijn op innovaties en vooruitblikjes. We voegen daar graag de Smart 2D Kitchen van de Nederlandse Ermi van Oers aan toe. Zij bedacht een keuken waarin we straks koken zonder pannen en fornuizen.

Smart 2D Kitchen

Ermi van Oers is ontwerpster. Nu denken ontwerpers graag out of the box, dus van enige fantasie zal ze niet gespeend zijn. Niettemin is de visie van Van Oers op de keuken in 2050 interessant. Ze bedacht namelijk een wand met intelligente apparaten, koelkasten met verschillende temperaturen, zuurstofloze vershoudlades en een combi-oven met smaak.
Het doel van al deze technische en futuristische snufjes is om koken eenvoudiger te maken dan het altijd geweest is. In de keuken van Van Oers moet meer ruimte komen voor sociale contacten, terwijl het koken een ondergeschikte plaats krijgt.

Koken zonder pannen en fornuizen: toekomst?

Het geniale aan het idee van Van Oers is dat er geen rekening wordt gehouden met welke beperking dan ook. Op dit moment zijn er pannen en fornuizen nodig om een warme maaltijd op tafel te zetten. Wanneer de dromen van Van Oers werkelijkheid worden, gaan die pannen en fornuizen overboord. Daardoor ontstaat een heel nieuwe keuken, zonder aanrecht. Dat levert veel nieuwe ruimte op.
Door nu al de wezenlijke elementen weg te denken, worden we gedwongen anders te gaan denken en dingen opnieuw uit te vinden. Voorlopig is de kans op koken zonder pannen en fornuizen nog klein. Ook voorzien we nog wel wat problemen: koken zonder traditionele middelen vraagt immers om aanpassing van de gerechten, terwijl de nadruk juist steeds meer op ‘duurzaam’ en ‘gezond’ komt te liggen. Maar wie weet komt daar ook nog een oplossing voor. Het is immers nog geen 2050…

Stel hier uw vraag

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel