Kookplaat kopen: waar moet je op letten?

Keuze-kookplaat

Een kookplaat is onmisbaar in de keuken. Zonder kookplaat kun je immers niet koken. Toch word je soms bijna ontmoedigd om nog een kookplaat aan te schaffen: er zijn inmiddels zoveel soorten, maten en modellen verkrijgbaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig is er de Keuzegids Kookplaten van KeukenErvaringen.nl. Wij vertellen je graag waar je op moet letten bij de aanschaf van een kookplaat. In dit artikel lees je alles wat je voor de aankoop van je nieuwe kookplaat moet weten.

Een kookplaat kiezen

Zoals gezegd: kookplaten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Alleen al op KeukenErvaringen.nl schreven we over inductiekookplaten, gas-op-glas-kookplaten, gasfornuizen en PITT Cooking. En daarmee hebben we nog niet eens alle soorten benoemd.
De keuze voor een bepaalde kookplaat wordt bepaald door je voorkeur: kook je liever op gas of kies je liever voor elektrisch koken? Het resultaat van je keuze merk je in het bedieningsgemak en, als je een fijnproever bent, in de smaak van je eten. Er zijn immers consumenten die nooit op een inductiekookplaat zullen koken omdat ze eten dat werd bereid op een gasfornuis veel lekkerder vinden. Bedenk daarom goed wat je wilt: als je graag wokt, is een inductiekookplaat niet de beste keuze. Ben je bang voor hoge gasprijzen, dan kun je beter kiezen voor inductie. Mocht je niet weten welke kookplaat het beste bij jou past? Bezoek onze showroom en wij adviseren jou over de beste kookplaten.

Kookplaat bediening

Veel kookplaten werken nog met draaiknoppen aan de voorkant of bovenkant van de kookplaat. Er komen echter steeds meer tiptoetsen en oplossingen met aanraakbediening op de markt. Het voordeel van een kookplaat met draaiknoppen is dat hij eenvoudig is te bedienen. Bovendien kun je gemakkelijker een gevoel ontwikkelen bij de stand van een draaiknop dan bij een cijfer op je kookplaat dat de warmte aangeeft. Draaiknoppen raken echter uit en touchbediening oogt veel moderner en strakker. Tegelijkertijd kun je op een kookplaat met elektronische bediening makkelijker zien welke kookzones of –pitten zijn ingeschakeld. Nog een voordeel van kookplaatbediening met toetsen: deze kookplaten zijn bijna altijd voorzien van een automatische vergrendeling of kinderslot. Die vind je niet op kookplaten met draaiknoppen.

Kookplaat schoonmaken

Een andere belangrijke factor bij de keuze voor een kookplaat is de hygiëne. We adviseren je om niet alleen te kijken naar de uitstraling, maar ook naar het gebruiksgemak. Op een kookplaat mors je immers al gauw vlees en groenten. Daar komen nog eens vetspetters, kruimels en andere vuiligheden bij. Schoonmaken is onvermijdelijk en dus kun je er beter rekening mee houden tijdens de aankoop van je kookplaat. Wat voor kookplaat je ook wilt, let goed op de schoonmaakmogelijkheden. Een gladde, strakke kookplaat is veel gemakkelijker schoon te maken dan een gaskookplaat met gaspitten.
Tegelijkertijd is een gladde kookplaat vaak besmettelijker. Daarnaast zijn niet alle kookplaten bestand tegen schoonmaakmiddelen. Wanneer je gewend bent om schurende en agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, dien je je goed af te vragen of je een glazen kookplaat wil of dat je met mildere schoonmaakmiddelen wilt gaan werken.
Ook niet onbelangrijk is de kleur: op wit zie je veel meer dan zwart. Als je niet graag schoonmaakt, is een zwarte kookplaat eerder aan te bevelen dan een witte…

Kookplaat veiligheid

Heb je kinderen, een huisdier of een huisgenoot voor wie je verantwoordelijk bent? Dan kan het goed zijn om de veiligheidsfuncties op je nieuwe kookplaat te overwegen. Veel kookplaten zijn tegenwoordig uitgerust met een kinderslot dat niet zonder meer kan worden geactiveerd. Dat is wel zo veilig als je peuters de keuken ontdekken: zo voorkom je brand en letsel.
Zoals we eerder schreven zijn gaskookplaten vaak niet uitgerust met een vergrendeling. Natuurlijk kennen ze wel een veiligheidsmechanisme – je moet immers een knop eerst indrukken voor je hem kunt draaien – maar die is makkelijker te omzeilen dan de beveiliging van een keramische kookplaat.
Wil je dus een gasplaat, dan moet je hoogstwaarschijnlijk concessies doen ten aanzien van de veiligheid.
Andere veiligheidsopties zijn panherkenning, waarbij de kookplaat de pan herkent en afkoelt wanneer er geen pan aanwezig is, en restwarmteaanduiding waarmee je kunt zien of een pit nog warm is.
Eventueel kun je kiezen voor een tijdklok waarmee je kunt instellen op welke tijdstippen de kookplaat kan worden ingeschakeld.

Kookplaat garantie

Garantie is altijd belangrijk. Je weet immers niet wat er allemaal kan gebeuren. Standaard heb je wettelijk recht op zes maanden garantie. Dat is echter maar heel weinig: de meeste defecten treden pas daarna op. Veel fabrikanten van kookplaten bieden echter een garantie van twee jaar. Informeer goed hoe lang de garantieperiode duurt en waarvoor de garantie geldt. Eventueel kun je besluiten om extra zekerheid te kopen in de vorm van een garantieverlenging. Dat is echter een persoonlijke afweging.
Onze tip: kies voor een bekende fabrikant. Dat is niet het einde van alle problemen, maar je kunt zo wel veel moeilijkheden voorkomen.

Kookplaat kiezen

Dit artikel staat boordevol met allerlei feiten en tips die handig kunnen zijn bij de aanschaf van een nieuwe kookplaat. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten we alles nog eens op een rijtje:

  • Kies je type kookplaat: wordt het een keramische kookplaat, inductiekookplaat, gaskookplaat of gas-op-glaskookplaat?
  • Welke kookplaatbediening neem je: met draaiknoppen, tiptoetsen of touch-bediening?
  • Moet de kookplaat makkelijk schoon te maken zijn? En werk je met agressieve of milde schoonmaakmiddelen?
  • Is de veiligheid belangrijk? Wil je een kinderslot, panherkenning en/of een tijdklok?
  • Hoe belangrijk vind je garantie?

Heb je nog tips of vragen? Deel ze hieronder of op het forum!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel