We krijgen een kleintje!

Gasfornuizen

Pardon…? Een kleintje? In de keuken? Inderdaad: steeds meer fabrikanten van fornuizen introduceren een kleine variant van hun populaire fornuizen. Voorlopig zijn we nog even niet uitgerekend, dus ons kleine fornuis kan nog even op zich laten wachten. Toch is het nuttig om dit artikel even te lezen: een klein fornuis in stijl is ideaal wanneer je geen ruimte hebt en toch wat leuks wil.

Een klein fornuis

Vorig jaar schreven we een hele reeks artikelen over verschillende fornuizen. Dat die artikelen aansloegen, bleek wel uit de reacties. Wat toen echter nog niet zo speelde, was de introductie van kleine fornuizen. Die zijn er inmiddels al wat meer: zo introduceerden onder andere AGA en Wolf een kleine telg in hun fornuizenfamilie. De fornuizen voorzien in een behoefte en vormen tegelijkertijd een nieuwe trend.

Zie ook het overzicht Nederlandse fornuizen merken

Het nut van een klein fornuis

Eigenlijk is een klein fornuis helemaal niet zo handig: hij is zo klein dat je al snel last hebt van ruimtegebrek. En in een slecht geval kun je niet eens al je pannen tegelijkertijd kwijt. Het is echter een feit dat een keuken steeds meer woongenot en design moet bieden. Dat betekent dat een kleine keuken niet onder mag doen voor een grote. Wie tot voor kort echter een fornuis in zijn/haar kleine keuken wilde, liep aan tegen het feit dat die simpelweg niet paste. Om toch te voorzien in een behoefte en om eigenaren van kleine keukens ook een mooi fornuis te bieden, besloten diverse fornuisfabrikanten om hun grote producten ook in een kleinere vorm aan te bieden. Zo beschik je over een deel van de ruimte en een deel van de functionaliteiten van de grotere broers en hoef je je niet minderwaardig te voelen. Behelpen met een fornuis dat wel klein maar niet mooi is, hoeft ook niet meer.

Maar wat is klein? Zoals je in onze reeks over fornuizen wel kon lezen, bedoelden we met een “fornuis” voornamelijk een designfornuis. Die fornuizen zijn vaak 90 cm breed. En als je nog wat meer wilt, is 120 cm of zelfs 150 cm ook nog mogelijk. Een “klein fornuis” zoals dat nu wordt geïntroduceerd, is dan ook een fornuis van minder dan 90 cm: de gemiddelde breedte zit op 75 cm. Een klein fornuis is daarmee ongeveer even groot als een gewoon fornuis uit de witgoedwinkel: die fornuizen zijn ook rond de 70 cm. Klein is dus niet bijzonder klein: bij klein draait het vooral om een designproduct dat net iets minder groot is dan gewoon.

Meer weten over fornuizen? Deze week nog GRATIS te ontvangen!
Ons online magazine ” Wegwijs in fornuizenland ” t.w.v. € 24,95
Deze week nog GRATIS te ontvangen!

Klein fornuis van AGA: City 60

AGA, een bekende Britse producent van fornuizen, introduceerde de City60. Dit fornuis is, zoals de naam al doet vermoeden, vooral bedoeld voor de kleine stadswoningen. Het fornuisje is wel een typische telg uit de AGA-familie: het typische design en de typische kleuren roepen direct het AGA-gevoel op. Bovendien biedt het fornuis dezelfde technieken, alleen dan in een kleiner formaat. De 60 in de naam slaat op de breedte: het fornuis is 60 cm breed en daarmee toch behoorlijk kleiner dan andere kleine fornuizen.
De AGA City60 heeft maar één echte kookplaat, met deksel. Als je het slim aanpakt, kun je daar wel een complete maaltijd op klaarmaken. Natuurlijk gebruik je de ovens eronder om te bakken en te braden. Het is wel even wennen, maar voor wie een AGA gewend is, is dit fornuis een uitkomst! Meer informatie over de AGA City60 vind je hier.

Wolf DF304: klein fornuis

Een tweede klein fornuis is van fornuizenboer Wolf. Wolf is een Amerikaanse producent van fornuizen waarvoor je veel geld neertelt. De DF304 is kleiner van formaat en daardoor ook goedkoper. Met z’n 762 mm past hij prima in veel huishoudens. En dankzij de vier duobranders en de elektrische oven is hij ook net wat makkelijker te gebruiken voor iedereen die graag kookt en geen tijd heeft om zich te verdiepen in traditionele kookmethoden.
Wolf heeft, net als AGA, gekozen om de genen van de grote broers ook in de kleine variant te stoppen: het fornuis valt op door zijn karakteristieke eigenschappen en is gewoon zwaar. Het fornuis kan voor allerlei toepassingen worden gebruikt en is volgens kenners “niet kapot te krijgen”.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel