Maak plaats voor de wok!

Was koken vroeger nogal eenvoudig op een vuurtje en vooral om de maag te vullen, anno nu kom je daar niet mee weg. Keukenapparatuur wordt steeds professioneler. Goede bakplaten, uitgebalanceerde luchtstromen, stoomovens, snelvriezers en geïntegreerde gas- of wokbranders stellen je in staat tot verfijnde smaken te komen.
In steeds meer keukens wordt gekookt met de wokpan. Een krachtige wokbrander is dan onmisbaar op de kookplaat. Pelgrim heeft diverse kookplaten met wokbrander. Deze kookplaten hebben dankzij de breedtemaat genoeg ruimte op de kookplaat om, naast je wokpan, in meerdere pannen gelijktijdig te koken. Zo houd je ruimte om tegelijkertijd soep te maken, rijst te garen, een pudding te koken en die ene lekkere saus te maken die bij het wokgerecht hoort. Zanussi heeft ook een gaskookplaat met wokbrander, de Quadro Ultraflat-gaskookplaat.

Wokken op inductie

Een wokbrander is niet alleen voorbehouden aan gaskookplaten. ATAG heeft een inductiekookplaat met wokzone, de Puzzelo Inductiekookplaat. AEG heeft twee types inductiekookplaten, de MaxiSense™ en de MaxiSight™. Wokken, koken of braden is met deze inductiekookplaten makkelijk, snel en veilig. Ze beschikken over flexibele kookzones die zich automatisch aan de maat en de vorm van de pan aanpassen. Handig is om de AEG Fushionwok erbij aan te schaffen. Deze bestaat uit een metalen ring en bijpassende wokpan. De combinatie is stabiel zodat je met gemak kunt roerbakken op de inductiekookplaat.

Tip

Wanneer je graag wokt, dan is het handig om op een aantal dingen te letten bij de aanschaf van een kookplaat met wokbrander.

  • Let er bij een wokzone of wokbrander op dat deze op de goede plek zit: links voor linkshandigen, rechts voor rechtshandigen. Zo komt de roerhand niet boven de andere pannen of zones. Zit de wokbrander in het midden, dan kan deze de andere pannen in de weg staan. Gewoon even je pannen meenemen naar de keukenzaak dus.
  • Overweeg minimaal een 5-pits kookplaat wanneer je graag een wokbrander wilt. Zo houd je voldoende mogelijkheden om tegelijkertijd met andere pannen te koken.
  • Een wokbrander aan de voorkant heeft als voordeel dat een wok aan de voorkant meer kan uitsteken en aan de achterkant (meestal) niet.
  • Het vermogen van de wokbrander is belangrijk dus laat je uitgebreid voorlichten over wattages. De consumentenbond geeft als tip voor een brander tenminste 4 kW vermogen.
  • Let ook op de geschiktheid van de wokbrander voor een wok met een ronde bodem als je die hebt. Enkele platen worden geleverd met een speciale drager die het mogelijk maakt zowel een platte als een ronde bodem op de brander te plaatsen. Soms is zo’n speciale drager apart te bestellen.
  • Let ook op de breedte van de afzuigkap wanneer je een grotere kookplaat met wokbrander koopt.

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel