Maximale aanbetaling bij aankoop van een keuken

aanbetaling aankoop keuken

Sta je op het punt om een keuken te kopen? Dan is de kans groot dat de keukenverkoper een maximale aanbetaling van 100% probeert te bedingen. Er zijn zelfs keukenzaken die hierom berucht zijn. Wettelijk gezien mag een aanbetaling echter nooit de volledige koopsom van je nieuwe keuken zijn. KeukenErvaringen.nl legt het uit.

Wettelijke regels voor aanbetaling

Veel keukenzaken berekenen aan klanten die een nieuwe keuken kopen een aanbetaling. Dat is niet onlogisch, want de verhalen over keukenzaken die tienduizenden euro’s mislopen door consumenten die weigeren te betalen, zijn legio. Dat keukenzaken een aanbetaling vragen is dus wel te begrijpen. Wat echter niet mag is een aanbetaling van 100%.
Wettelijk zijn keukenzaken verplicht om een maximale aanbetaling van 50% aan consumenten te berekenen. Hierdoor zijn consumenten niet gelijk het volledige aankoopbedrag kwijt. Bovendien heb je als consument een stok achter deur om je keukenzaak te laten doen wat men beloofde: je kunt zo afdwingen dat men eerst alle afspraken nakomt vóór je de rest van het bedrag overmaakt.
Eist een keukenzaak wel meer dan 50% aanbetaling? Verwijs dan naar de wettelijke regels en houd voet bij stuk: uiteindelijk  heb jij het recht aan je zijde.

Keukenzaak failliet: aanbetaling kwijt?

Wanneer je een aanbetaling hebt gedaan bij een keukenzaak en de keukenzaak failliet gaat, kun je een probleem hebben: in dat geval is de kans namelijk groot dat je je aanbetaling kwijt bent. Alleen al daarom is het belangrijk om niet zomaar een grote aanbetaling te doen: je weet immers nooit of je er ooit een keuken voor terugziet. Speel daarom op safe en lees ook ons artikel ‘Keukenzaak failliet. Wat nu?‘.

Hoe groot was uw aanbetaling?

Hebt u een keuken gekocht? Hoe groot was uw aanbetaling? We horen het graag, zodat we onze lezers nog beter van dienst kunnen zijn!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel