Miele + Microsoft = …

Miele-Microsoft

Keukens en mobiele apparaten raken steeds meer met elkaar verweven. Keer op keer kunnen we schrijven over nieuwe innovaties waardoor je je koffiezetapparaat kunt bedienen met je smartphone of waardoor je kookplaat één grote tablet wordt. Dat zijn echter voorbeelden van losstaande apparaten waarvoor je in het slechtste geval tien verschillende apps nodig hebt. Miele gaat daarom een stapje verder.

Domoticakeuken

Het vakgebied dat je in staat stelt om je huis te besturen met allerlei elektronica heet domotica. Miele, de bekende fabrikant van keukenapparatuur, werkt nu aan een domoticakeuken. Dat is dus een keuken die je helemaal kunt besturen met elektronica. Het concern sloeg daarvoor de handen ineen met Microsoft, niet de eerste de beste technologiereus.

Het resultaat is een domoticapakket dat werkt op een cloudproduct – nog zoiets moderns – van Microsoft. Vorige week liet Miele tijdens de Hannover Messe het eerste resultaat zien: een oven die slim recepten kan opwarmen. Je kunt het recept zelf doorgeven vanaf je mobiele telefoon. Als de oven op hetzelfde netwerk is aangesloten, kan die de oven bijvoorbeeld voorverwarmen of op de juiste stand zetten.
Microsoft zelf meldt dat het voorlopig nog om een concept gaat. Het bedrijf wil vooral laten zien dat industriële producten ook gebruikt kunnen worden voor particuliere toepassingen.

De toekomst van de keuken

De innovaties die we regelmatig op KeukenErvaringen.nl bespreken wijzen erop dat domotica in de keuken al zijn intrede heeft gedaan. In de toekomst zullen alle apparaten nog veel verder verweven raken, waardoor het concept van Miele zeker kan aanslaan. We kunnen er allerlei praktisch bezwaren bij bedenken – zoals het feit dat je dan voor allerlei producten een cloudaccount moet hebben of dat je zelfs een eigen cloudserver moet gaan draaien – maar feit is wel dat we onze apparaten op elkaar kunnen afstemmen. Dat biedt veel voordelen. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat de oven niet eerder aangaat dan wanneer de waterkoker klaar is. Tegelijkertijd loop je het gevaar op hacks of op een slechte afstemming van alle verschillende apparaten. We verwachten niettemin op relatief korte termijn dat alle apparaten beter met elkaar gaan communiceren. En op de lange termijn zal er nauwelijks een analoge oven meer te vinden zijn. We zijn benieuwd wat dat voor onze keuken gaat betekenen!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel