Miele Plantcube: volautomatische kweekkas in de keuken

Miele plantcube

Steeds meer mensen verhuizen naar de stad, waar moestuintjes klein zijn en landbouwgrond nog schaarser. Tegelijk stijgt de interesse voor gezonde voeding, zeker in tijden van corona. ‘Weet wat je eet’ is het motto. Hier speelt Miele op in met de Plantcube van Agrilution, een volautomatische kweekkas die zich net als een ander elektrotoestel laat inbouwen in de kolomkast van de keuken. Handig, efficiënt en het ziet er nog leuk uit ook.

Schat, oogst jij nog wat wilde rucola uit onze keukenkast? Geen onzin, maar wel pure realiteit dankzij de Plantcube van Agrilution. Het Duitse Agrilution is een jonge dochteronderneming van Miele, dat beslist heeft mee zijn schouders te zetten onder deze innovatie voor de keuken. Met Plantcube kweek je snel en verrassend eenvoudig microgreens of cressen, babysalades en kruiden in je keukenkast. Het is een inbouwtoestel, niet groter dan een compacte koelkast of wijnkoeler, dat zich zowel onder het aanrecht als op hoogte in een kolomkast laat inbouwen. Dankzij de glazen kaderdeur wordt het toestel bovendien een blikvanger die het luxueuze keukendesign naar een hoger niveau tilt. 

Verticale ‘keukentuin’

Een moestuin vlakbij, waar je bovendien amper naar hoeft om te kijken en zelfs je handen niet voor hoeft vuil te maken? Dat is Plantcube, de verticale minituin voor je keuken. Deze plantcube werkt volgens het principe van hydroponische teelt. Deze eeuwenoude techniek, onder meer gekend van de rijstterrassen in China, kreeg hier nieuw leven ingeblazen. Dit systeem werkt zonder aarde en is daarom veel schoner en onderhoudsvriendelijk. Concreet zit er onderaan in het toestel een waterreservoir van 20 liter – goed voor een autonomie van ongeveer 8 weken – die voor de automatische bevloeiing zorgt, 12 keer per dag. De temperatuurcontrole, exact 21°C, en de speciale verlichting doet de rest. Voor het licht ging Agrilution in zee met Osram die een speciale LED Plant Light-lamp ontwikkelde met 3 golflengtes, ideaal voor de fotosynthese en de groei van de plantjes. 

Altijd lente

In één plantcube passen tot acht zaadmatten, verdeeld over twee niveaus. Dit maakt dat je verschillende variëteiten tegelijk kunt opkweken. De seizoenen vormen niet langer een beperking, er kan het hele jaar door geteeld worden in ideale omstandigheden. Altijd lente in de Plantcube! Momenteel worden er door Agrilution een 25-tal verschillende variëteiten aan kruiden, cressen en babysalades aangeboden. Denken we daarbij aan Thaise basilicum, wasabina en wilde rucola. Daarnaast wordt er gewerkt aan nieuwe mixen, zoals bijvoorbeeld barbecuesalade, met verschillende variëteiten op één en hetzelfde matje. Een toestel dat dus ook uitnodigt om nieuwe smaken en gezonde ingrediënten te ontdekken.

Bon-app-etit 

Bij dit innovatieve keukentoestel hoort een mobiele app waarmee men onder meer de dag- en nachtcyclus kan regelen. Daarnaast zorgt de app voor begeleiding gedurende het complete kweekproces: van ontkieming tot oogst. De app houdt je met andere woorden perfect op de hoogte van de plantengroei en laat je weten wanneer de groenten op hun best zijn om te oogsten. Verse en gezonde ingrediënten, zonder transport, koude keten of verpakkingsafval. Agrilution trekt dan ook volop de kaart van duurzaamheid. En dat hebben steeds meer mensen oren naar. “De verkoop van het toestel evolueert positief”, aldus Agrilution CEO Max Lössl die het bedrijf samen met partner Philipp Wagner oprichtte. “Mensen worden door COVID-19 geconfronteerd met meer tijd thuis en denken na over gezonde voeding. Tijdens de lockdown was er dan ook een merkbare stijging van de online verkoop, die zich daarna in de winkel heeft doorgezet.” Ook het milieubewustzijn groeit, een ander element waar deze Plantcube op inzet. Kweken zo dicht mogelijk bij de plaats van consumptie, korter kan de keten niet zijn. 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel