Moe van de magnetron

Moe-van-magnetron

We hebben al vaak geschreven hoe handig de magnetron is: ideaal voor het opwarmen van babyvoeding, bonen en bami. Toch beweren critici dat de magnetron op z’n retour is. Hoe zit dat?

De val van de magnetron

Vooropgesteld: de situatie waarover we het in dit artikel gaan hebben, heeft betrekking op Amerika. De cijfers zijn afkomstig Euromonitor, een bureau dat onderzoek deed naar de teloorgang van de magnetron. We kunnen de cijfers dus in de verste verte niet een-op-een vertalen naar de Nederlandse situatie. Toch heeft het ons wel wat te zeggen: als we niet nu de trend volgen, gebeurt dat over een paar jaar. En we zien om ons heen steeds meer mensen die de magnetron o zo handig vinden, maar voor hun rust of gezondheid toch liever zelf wat in elkaar draaien. Vandaar dat we er wel dieper op ingaan.

Waarom wordt de magnetron minder populair?

Uit het bovenstaande plaatje blijkt dat de magnetron in Amerika al sinds 2004 in populariteit daalt. Sinds het hoogtepunt nam het aantal verkopen met 40% af. Jarenlang waren in miljoenen huishoudens magnetrons te vinden – en nog steeds – maar consumenten schaffen lang niet zo vaak meer een nieuwe aan: waarom zou je er een kopen als je er nog een hebt?

Dat kan echter niet de enige verklaring zijn, want ook in Nederland wordt er jaar op jaar vol miljarden aan keukenapparatuur verkocht. Nieuwe uitvindingen, zoals de wokpit en de kokendwaterkraan, zitten in de lift, maar magnetrons niet. Dat de noviteiten wel succesvol zijn, komt natuurlijk deels doordat men ze nooit had. Ze moeten dus eerst worden aangeschaft en dat gaat al gauw sneller als ze nieuw zijn dan als ze een aantal jaren op de markt zijn. Tegelijkertijd is de wokpit – en minder direct, maar toch niet minder – de kokendwaterkraan een bewijs van een ‘nieuw orde’: mensen investeren in apparaten die nuttig zijn en waarmee ze gemakkelijk en gezond een maaltijd kunnen bereiden. Natuurlijk vervangt de wokpit de magnetron niet, maar als je er in investeert en hem veel gebruikt, heb je de magnetron steeds minder nodig. Versheid en kwaliteit hebben de voorkeur gekregen boven snelheid en gemak. Daar kan de magnetron niet tegenop.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel