Natte koelkast: mag dat?
Misschien ken je het wel: iedere keer als je de koelkast open maakt, zie je grote druppels water op de achterkant van de koelkast zitten. Dat is al niet zo’n fijn idee. Het wordt nog erger als je al je etenswaren die tegen de achterkant van de koelkast zijn opgestapeld, pakt: de kaasverpakking bevat water en het vlapak druipt helemaal. Wat is er aan de hand?
Condens in de koelkast
Condens in de koelkast is een gewoon verschijnsel. Aan de achterkant van de koelkast bevinden zich koelelementen (spiralen) die ervoor zorgen dat de inhoud van de koelkast op de juiste temperatuur blijft. Deze elementen koelen (of bevriezen) de achterwand. Omdat een koelkast geen diepvries is en om stroom te besparen, gaan die koelelementen af en toe aan. Je hoort dit ook doordat de koelkast ‘aanslaat’. Wanneer de inhoud van de koelkast weer op de juiste temperatuur is, slaan de koelelementen uit. Vervolgens warmt de inhoud van de koelkast op, zodat de elementen weer opnieuw ingeschakeld moeten worden. Dit proces vindt voortdurend plaats.
De inhoud van de koelkast is gewoonlijk wat vochtig. Omdat de elementen zorgen voor extreme koeling, kan het vocht aan de achterkant van de koelkast bevriezen. Wanneer de inhoud van de koelkast vervolgens weer opwarmt, zal het vocht ontdooien. Daardoor ontstaat, vooral aan de achterwand, veel vocht.
Vocht in de koelkast, mag dat?
Condens en vocht in de koelkast is dus niet ongewoon. Als je goed oplet, merk je dat het vochtgehalte in de warme zomermaanden toeneemt: dan vindt het opwarmproces nog sneller plaats en komt er nog meer vocht vrij.
Niettemin is het zaak om vocht in de koelkast wel in de gaten te houden. Het kan namelijk ook zo zijn dat de koelkastdeur niet goed meer sluit, waardoor de inhoud niet op de juiste koeltemperatuur kan worden gebracht. In dat geval bemerk je voortdurend hoeveelheden vocht in de koelkast. Je merkt dan ook dat je etenswaren sneller bederven.
Een andere reden voor vocht in de koelkast is het feit dat je koelkast verouderd is of slechter functioneert: de koelelementen werken niet goed meer, waardoor ook veel condens of ijs in de koelkast ontstaat.
Wanneer je echter kleine hoeveelheden vocht (met een uitschieter in de zomermaanden) waarneemt, is er waarschijnlijk niets aan de hand!
Meer artikelen lezen in deze categorie?
Ook ik had bij een nieuwe koelkast geruime tijd last van een te vochtige koelkast,het water druppelde langs de glazen platen.De oplossing kwam van mijn vrouw die een aantal plastic koelkastbakjes kocht en daar de losse spullen inzette.Op deze manier wordt de achterzijde vrijgehouden en is de circulatie beter.
Nu een mooi droge koelkast die ook beter koelt.
heb gisteren een nieuwe vrijstaande koelkast laten aansluiten (deur moest omgezet worden). Direct gisteravond al druppels op achterwand, vanmorgen nog steeds (temp in koelkast was 7 graden). Toen alles droog gemaakt en temperatuur wat lager gezet maar nu krijg ik witte aanslag op de achterwand. Is dit normaal? Heel graag uw reactie
Ik heb waterdruppels op de achter wand van me koelkast soms bevriezen maar soms is t ook gewoon waterdruppels ze verdwijnen niet hoe kan ik dat oplossen ze zitten ook op me flessen drinken en verpakking van me vleeswaren
Hetzelfde probleem heb ik dus ook. Ik heb er spijt van dat ik deze koel-vriescombinatie van Electrolux heb gekocht. Gewoon weggegooid geld! Hier naast heb ik een vrijstaande koel-vriescombinatie van Samsung die letterlijk kurkdroog is van binnen.
Bij een natte koelkast eens controleren of de afvoer niet verstopt zit.
Bij ons was er onderaan het achterpaneel (als je de koelkast opent een afvoertje zichtbaar.
Dit afvoertje loopt door naar het compartiment waar de motor zit.
Principe is dan dat het overtollige water verdampt doordat er een opvangbakje boven de warme motor zit…
Afvoertje verstopt = zwembadje in de keuken…
Het vochtgehalte in de koelkast heeft temaken met het vocht in de omgevingslucht. Lucht kan meer vocht bevatten als deze warmer is. In de zomer bevat de lucht daarom meer vocht als in de winter. In de koelkast word de lucht gekoeld en moet het overtolig vocht ergens heen: condensatie, inderdaad op de achterwand, als druppels of ijs. Als het goed is loopt het vocht op de acherwand vanzelf naarbeneden en wordt daar opgevangen of geloosd via een opening. Bij verstopping van deze opening kan het vocht nergens heen. Altijd even kijken of de afvoer hier werkt of met de hand openen.
Overigens: Blijft de deur te lang of vaak open stroomt er weer vochthoudende warme lucht in. Ook is het belanrijk geen levensmiddellen tegen de achterwand te zeten of leggen. Die können daar gemakkelijk bevriezen.