Natte koelkast: mag dat?

Misschien ken je het wel: iedere keer als je de koelkast open maakt, zie je grote druppels water op de achterkant van de koelkast zitten. Dat is al niet zo’n fijn idee. Het wordt nog erger als je al je etenswaren die tegen de achterkant van de koelkast zijn opgestapeld, pakt: de kaasverpakking bevat water en het vlapak druipt helemaal. Wat is er aan de hand?

Condens in de koelkast

Condens in de koelkast is een gewoon verschijnsel. Aan de achterkant van de koelkast bevinden zich koelelementen (spiralen) die ervoor zorgen dat de inhoud van de koelkast op de juiste temperatuur blijft. Deze elementen koelen (of bevriezen) de achterwand. Omdat een koelkast geen diepvries is en om stroom te besparen, gaan die koelelementen af en toe aan. Je hoort dit ook doordat de koelkast ‘aanslaat’. Wanneer de inhoud van de koelkast weer op de juiste temperatuur is, slaan de koelelementen uit. Vervolgens warmt de inhoud van de koelkast op, zodat de elementen weer opnieuw ingeschakeld moeten worden. Dit proces vindt voortdurend plaats.
De inhoud van de koelkast is gewoonlijk wat vochtig. Omdat de elementen zorgen voor extreme koeling, kan het vocht aan de achterkant van de koelkast bevriezen. Wanneer de inhoud van de koelkast vervolgens weer opwarmt, zal het vocht ontdooien. Daardoor ontstaat, vooral aan de achterwand, veel vocht.

Vocht in de koelkast, mag dat?

Condens en vocht in de koelkast is dus niet ongewoon. Als je goed oplet, merk je dat het vochtgehalte in de warme zomermaanden toeneemt: dan vindt het opwarmproces nog sneller plaats en komt er nog meer vocht vrij.

Niettemin is het zaak om vocht in de koelkast wel in de gaten te houden. Het kan namelijk ook zo zijn dat de koelkastdeur niet goed meer sluit, waardoor de inhoud niet op de juiste koeltemperatuur kan worden gebracht. In dat geval bemerk je voortdurend hoeveelheden vocht in de koelkast. Je merkt dan ook dat je etenswaren sneller bederven.
Een andere reden voor vocht in de koelkast is het feit dat je koelkast verouderd is of slechter functioneert: de koelelementen werken niet goed meer, waardoor ook veel condens of ijs in de koelkast ontstaat.

Wanneer je echter kleine hoeveelheden vocht (met een uitschieter in de zomermaanden) waarneemt, is er waarschijnlijk niets aan de hand!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel