Nieuw concept: de flexibele keuken

Zoals je weet zijn wij altijd in voor iets unieks. Daarom stortten we ons vol enthousiasme op het keukenontwerp van Wu Chun Ming. Deze ontwerper bedacht een flexibel keukenblad dat helemaal ontworpen is rondom het feit dat we tijdens het koken vaak dezelfde patronen herhalen. Wie altijd in dezelfde volgorde aardappels schilt, groenten wast en afwast kan vast en zeker uit de voeten met Mings ‘Simple Life Starts From The Kitchen’. Is de flexibele keuken de keuken van de toekomst?

Het Simple Life Starts From The Kitchen-concept

Wu Chun Ming won met zijn concept ‘Simple Life Starts From The Kitchen’ een Red Dot Design Award 2012 vanwege het eenvoudige en creatieve concept. Kortgezegd komt het hierop neer dat het aanrechtblad uit losse modules die je naar hartenlust kunt verplaatsen. Zo creëer je jouw eigen werkruimte die je bovendien iedere keer kunt aanpassen wanneer je werkzaamheden of routines in de keuken veranderen. Heb je de snijplank nodig? Schuif ‘m naar voren. Moet je aan het werk met een groenterekje? Pak ‘m erbij…
In principe werkt het net als ieder aanrechtblad maar dan net iets slimmer: je kunt alle modules langs elkaar schuiven en op elkaar stapelen. Daardoor heb je weinig ruimte nodig, zodat een groot keukenblok overbodig wordt. Bovendien bevindt de werkruimte zich precies in het midden van het aanrechtblad en moet je de modules daar gebruiken. Van links naar rechts lopen wordt dus overbodig.

Heeft dit concept toekomst?

De keuken van Ming ziet er leuk uit. Bovendien lijken de materialen slijtvast. Daarnaast is het makkelijk dat de modules in en op elkaar passen: het scheelt veel ruimte en maakt het mogelijk om al je materialen bij elkaar op te ruimen. Toch zien we ook nadelen: het hele systeem vraagt om meer ruimte dan voor een traditionele spoelbak nodig is. Dat kost dus extra ruimte. Tegelijkertijd is die ruimte ook weer te beperkt: wanneer je meer bakjes/modules nodig hebt, moet je toch roeien met de ruimte die er is. Daardoor is het onmogelijk om meer modules te gebruiken dan het aanrechtblad ‘aan kan’. En wellicht gebruik je bepaalde functies van het modulaire systeem niet, zodat je altijd dode ruimte overhoudt.
Niettemin zien we wel kansen voor mensen die van een apart werkblad houden of die heel beperkte keukenruimte hebben. Wie weet nemen echte keukenmerken het concept binnenkort over en hebben we over 15 jaar allemaal een variant op het unieke concept.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel