Nog één keer: keukentrends van 2016

keukentrends-voor-2016-1

We schreven deze week al eerder over trends in de keuken in 2016. In dat artikel zetten we 15 mogelijke trends op een rij. Die waren allemaal nogal gedetailleerd, maar boden niet echt inzicht in wat er in de markt nu allemaal gaat veranderen. Te huishoudelijk dus.
Het is nog steeds de eerste week van het jaar, dus we durven het aan om nog een overzichtje te maken van zaken die wellicht meer in het oog gaan springen in de komende maanden. Het zal niet de laatste keuken trendwatch zijn van dit jaar, maar we houden er voor de rest van maand over op.

Zachte kleuren

Een paar jaar geleden voorspelden we de opkomst van pastelkleuren in de keuken. Die trend was overal terug te zien, maar toch bleven veel consumenten bij het oude vertrouwde: keukenkastjes in één bepaalde kleur.
Interieurontwerper Jane Lockhart voorspelt dat we dit jaar meer zachte kleuren en pasteltinten gaan tegenkomen. Wit blijft de belangrijkste kleur, maar we gaan volgens haar meer zachtere tinten tegenkomen. Met andere woorden: het harde, glanzende is eraf en er komen minder verzadigde kleuren. Waar we dan aan moeten denken? Aan houtskool, grijs en zelfs bleke blauwe en groengrijze tinten. Ook lichtere houttinten, zoals walnoot, whitewash en wit eiken, moeten het gaan doen dit jaar, hoewel we verwachten dat die tinten in Nederland niet zo hard zullen gana lopen.
Primaire kleuren worden op een laag pitje gezet en dat geldt ook voor hoogglans.

Slimme opbergruimtes

We schreven het al in het andere trendartikel: van opbergruimtes krijg je nooit genoeg. Daarom komen er nog meer slimme opbergruimtes, vooral voor smartphones en tablets en hun accessoires. Er komen meer plekken met verborgen laadstations. Dan kunnen de slimme keukenapparaten natuurlijk niet uitblijven.

Back to the eighties

Er is weer aandacht voor de jaren tachtig: de achterwand spiegelt, er is weer meer ruimte voor koper en ondanks de gedempte kleuren zullen de hoogglanstoepassingen niet helemaal verdwijnen. Tegelijkertijd is er natuurlijk wel een moderne twist: het plasticachtige is er vanaf en er komen meer natuurlijke materialen.
Deze trend past aardig bij het sentiment van bepaalde generaties. Bovendien is de introductie van glimmende metalen niet helemaal nieuw: we zien al steeds meer koper, brons en messing terugkomen. Deze ontwikkeling sluit daar dus naadloos op aan.

Metalen afzuigkappen

Nog meer geglim. Vorig jaar al was de metalen afwerking, of dat nu koper, messing of brons was, al helemaal in. Die metalen zullen dit jaar nog dominanter worden dan voorheen. Hout moet plaatsmaken voor metaal of door een combinatie ervan. Wil je een keuken in de neutraaltinten die het dit jaar helemaal moeten worden, dan kun je met een metalen afzuigkap de keuken meer leven geven én tegelijkertijd een tweede hedendaagse trend volgen. Handig!

Wonen in de keuken

Je hebt keukens, woonkamers en woonkeukens. Vorig jaar schreven we al diverse artikelen over de integratie van keukens en woonkamers – waardoor iets heel anders ontstaat dan een woonkeuken. Hoe je het ook wilt noemen: dit jaar gaat het allemaal nog een stapje verder. De keuken en de woonkamer smelten nog meer samen tot één ruimte waarin het belangrijkste alledaagse leven zich afspeelt. Door apparaten te verbergen en te integreren, worden de ruimten nauwer verwant dan ooit. Doe eens gek en zet een magnetron in de boekenkast …

keukentrends-voor-2016-2Nieuwe tradities

Traditionele keukens en landelijke keukens blijven populair. We verwachten dan ook niet dat die in de komende vijf tot tien jaar zullen uitsterven. Tegelijkertijd zijn er wel ontwikkelingen. Zo worden traditionele keukenstijlen steeds meer aangevuld met hedendaagse ontwikkelingen, variërend van woonaccessoires tot opvallender afzuigkappen, kookeilanden, schouwen, enzovoorts.
Daarmee ontstaat een nieuwe, eigentijdse, traditionele keuken. Oud hoeft dus lang niet ouderwets te zijn!

Contrasterende structuren

Contrast werd de afgelopen jaren sterk bepaald door kleuren – en minder door motieven. Dat wordt, als we ontwerpers mogen geloven, nu anders. Sterke contrasterende ontwerpen worden ingeruild voor texturen over texturen. Klinkt vaag? Denk gewoon aan een vloer met een structuur of textuur, waarop een karpet met een heel andere structuur ligt. Je creëert op die manier eigenlijk een apart contrast binnen een ruimte. Natuurlijk is het handig om kleuren te kiezen die bij elkaar passen: dat geeft eenheid en past ook beter bij de huidige trend.
Soms kan het al helpen door één bepaalde tegel op een andere manier te leggen. Daarmee bespaar je geld en creëer je toch een eigentijdse – en tegendraadse – look.

Goed verlichte keukenkastjes

Keukenkastjes zijn onmisbaar, maar dat geldt evenzeer voor de verlichting. Consumenten kiezen al lang niet meer alleen voor plafondverlichting en tafellampen, maar ook voor verlichting onder de keukenkastjes. Zelfs strips onder het keukenblok zelf zijn mogelijk.
De strips en lampjes zijn tegenwoordig energiezuinig en beter voor je portemonnee. Je investeert dus in een comfortabele oplossing die je keuken absoluut meerwaarde geeft!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel