Opvallen met je afzuigkap

opvallen-met-je-afzuigkap

Een keuken staat en valt met de juiste keuzes. Je kunt immers een prachtige keuken hebben en dan net de verkeerde accessoires toepassen, waardoor je het hele effect ruïneert. Een van de ‘gereedschappen’ in de keuken waarmee je heerlijk kunt opvallen maar toch vaak over het hoofd wordt gezien, is de afzuigkap. Toch kun je je juist met je afzuigkap onderscheiden, want er zijn maar weinig mensen die dat doen én het design bevindt zich ook nog eens op ooghoogte. Lees snel meer …

Afzuigkap

De afzuigkap is vooral een functioneel apparaat: hij moet zorgen dat het niet te vochtig en te vet wordt in de keuken en dat vervelende walmen goed worden afgezogen. Toch wordt er ook aan de afzuigkap steeds meer aandacht besteedt: hij wordt langzamerhand een designinstrument.
Wil je eens wat anders dan anderen, dan kun je proberen jezelf te onderscheiden door het design van je afzuigkap. Een modieuze afzuigkap kost echter al snel veel geld. Bovendien moet hij ook nog passen in je keukenconcept. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om je afzuigkap een opvallende touch te geven. We zetten er een paar op een rijtje.

Kies voor accenten

Natuurlijk kun je een afzuigkap niet letterlijk in alle soorten en maten krijgen. Bovendien worden ze om technische redenen van bepaalde materialen, zoals aluminium en ijzer, gemaakt. Wat echter niet mogelijk is met deafzuigkap zelf, kun je compenseren op de schouw en eromheen. Leuk je schouw op met accenten die passen bij de kleur van je keukenblok. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van panelen of door te werken met verf en accessoires. Zorg dat je het niet té maakt, want dan trekt de schouw meer aandacht dan je eigenlijk wilt.

Tip: Kies een bredere afzuigkap dan je kookplaat. Daardoor krijg je betere afzuiging en meer designmogelijkheden.

Maak ruimte voor decoratie

Deze optie sluit aan bij de tip hierboven: als je kiest voor een bredere afzuigkap (of schouw), krijg je meer ruimte om decoratie te presenteren. Als je dan toch groots gaat, kun je het beste maar zorgen voor een brede rand: zo voorkom je dat kostbare curiosa van je schouw vallen of al te vet worden door kookdampen die langs je afzuigkap omhoog stijgen.

Eventueel kun je een plank onder de afzuigkap installeren. Die plank kun je dan gebruiken voor decoratie, maar je kunt er ook veelgebruikte voorwerpen op plaatsen, zodat je die altijd binnen handbereik hebt. Kijk wel uit met producten die gevoelig zijn voor vocht en vet, zoals kruiden: die kunnen door alle opstijgende dampen onder de afzuigkap gaan klonteren. Maak de plank bovendien niet te diep, om te voorkomen dat hij de afzuigkap hindert.

Schilder de schouw

Hadden we het hierboven al over accentkleuren, je kunt er ook voor kiezen om je schouw helemaal te schilderen. Laat bijvoorbeeld de kleur van je behang of van de tegenoverliggende wand terugkomen. Maak het niet te bont, want daar kun je spijt van krijgen. Door de kleur terug te laten komen, zorg je echter wel voor eenheid en een echte blikvanger.
Ook leuk: een schouw in twee kleuren (bijvoorbeeld wit en antraciet). Dat past natuurlijk niet in elke keuken, maar vooral in luxe landelijke keukens geef je er de uitstraling een echte boost mee.
Een alternatief is om een bijpassende, maar onderscheidende kleur te kiezen. Dat is wel spannend, want een kleine afwijking op een groot oppervlak kan grote gevolgen hebben. Kies dus een kleur die binnen het kleurenpallet van je keuken valt.

Maak de afvoer langer

Je kunt natuurlijk voor een schouw kiezen, maar tegenwoordig hebben veel afzuigkappen al een schouwvorm. Je kunt dan de opbouwschouw vergeten en gewoon je afzuigkap plaatsen. Op dit moment kiezen veel consumenten ervoor om de afzuigkap gewoon aan de muur te hangen en dan een lange rechte kap over de afvoer naar boven te plaatsen. Je stopt de afvoerslang dus wel weg, maar boort ‘m niet gelijk door de muur naar boven; in plaats daarvan leid je hem naar het plafond en dan naar buiten. Dit past meer bij moderne keukens. Zorg dan ook dat je muur niet te vol is met design of met keukenkastjes, want dan is het effect weg.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel