Oven kiezen: oven of combimagnetron?

Ben je op zoek naar een nieuwe oven of magnetron en zie je door de bomen het bos niet meer? Dat is begrijpelijk want je kunt kiezen uit een oven, stoomoven, combimagnetron en gewone magnetron. Om je te helpen zetten we de verschillen op een rijtje.

Voordelen en nadelen van een combi-oven of combimagnetron

Combi-apparaten, zoals de combi-oven of combimagnetron, zijn in het leven geroepen om je de voordelen van diverse apparaten in één jasje te bieden. Je bespaart niet alleen ruimte, maar ook geld: je hoeft immers maar één apparaat aan te schaffen. Tegelijkertijd krijg je de functionaliteiten van oven én magnetron. Bovendien wordt de bereidingstijd gehalveerd wanneer de oven en magnetron tegelijkertijd worden gebruikt. Daar staat tegenover dat veel combimagnetrons niet geschikt zijn voor het bereiden van grote hoeveelheden eten. Daarnaast kan de hoeveelheid functies verwarrend werken: we kennen verhalen van mensen die drie jaar na aanschaf nog steeds pizza’s opwarmen via de ontdooistand.

Oven kiezen

Tijdens onze dagelijkse werkzaamheden komen we regelmatig mensen tegen die niet kiezen voor een combimagnetron maar voor een oven, of eventueel voor een oven en magnetron. Het voordeel van een oven is dat hij speciaal gemaakt is met maar één doel: bakken. Door hun specialistische ontwerp en enkelvoudige doel zijn ze meer geschikt voor het bakken en bereiden van eten: vaak is de kwaliteit van het eten in een oven beter dan van het eten uit een combi-oven. Het is wel een gegeven dat veel ovens groter zijn dan combimagnetrons en bovendien hebben ze vaak net te weinig functies om ook andere dingen te doen dan alleen bakken. Maak daarom een zorgvuldige afweging tussen de voor- en nadelen van het kiezen voor/weglaten van bepaalde functies.

Stoomoven kiezen

In plaats van een oven of combimagnetron kun je ook een stoomoven kiezen. Een stoomoven is vooral handig wanneer je graag bezig bent met koken en kokkerellen. Veel stoomovens bieden dezelfde functies als een combimagnetron. Doordat ovens echter niet met microgolven werken, wordt het eten anders opgewarmd en dat verschil proef je. Een    stoomoven zou, volgens onderzoeken, ook beter zijn voor de vitamines in je eten: die blijven beter bewaard dan wanneer je je eten op andere manieren bereidt.

Magnetron kiezen

Veel mensen kiezen voor een magnetron ‘omdat-ie zo handig is’. Dat is ook een groot voordeel van de magnetron: zonder veel moeite warm je melk, vis, pizza’s, kliekjes en wat dies meer zij op. Wanneer je een vast patroon hebt voor het opwarmen van eten/ingrediënten of het ontdooien van diepvriesproducten heb je aan een magnetron meer dan genoeg. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de functies: wanneer je aan een eenvoudige magnetron meer dan genoeg hebt, hoef je niet perse een magnetron met 25 functies aan te schaffen. Doe je er meer mee of wil je er meer mee doen, dan is het zaak om wel voor meer functies te kiezen: de magnetron vormt dan het ideale alternatief voor je oven. Bovendien is je eten in een magnetron vaak sneller klaar.

Combimagnetron kiezen

Wanneer je veel doet in de oven én in de magnetron, is een combimagnetron aan te bevelen. Dankzij de vele functies kun je altijd die optie kiezen die je nodig hebt. Bovendien bespaar je je de tijd die een oven nodig heeft om op te warmen. Een combimagnetron probeert het beste van twee werelden te bieden, maar dat heeft ook zijn nadelen: het kan zijn dat een    gerecht in de oven net wat smakelijker was geweest. Wanneer je dat voor lief neemt en voor het gemak kiest, kun je echter prima uit de voeten met een combimagnetron.

Dit artikel is de eerste in een reeks over keukenapparaten. Houd keukenervaringen.nl in de gaten, of bezoek een showroom om meer te weten te komen over ovens en combimagnetron.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel