PlasmaMade: scheikundige luchtfilters voor je afzuigkap

Plasma-made-afzuigkap

We schreven op KeukenErvaringen.nl al eens over ongezonde lucht in je keuken. Zo zou koken gevaarlijker zijn dan meeroken. Of het echt waar is, weten we nog steeds niet. Feit is in ieder geval dat de lucht in je keuken best wat schoner zou kunnen. Om dat te realiseren werd het PlasmaMade®-luchtfilter bedacht. Dit filter past een scheikundige truc toe om schone lucht in je keuken te realiseren.

Wat is PlasmaMade?

PlasmaMade is een elektronisch luchtfilter dat je eenvoudig op de uitblaasmond van je afzuigkapmotor kunt plaatsen. Zodra je je afzuigkap inschakelt, wordt de elektronica van je afzuigkap, schouw of wasemkap geactiveerd. De aangezogen, verontreinigde luchtstroom, waarin vetresten, stofjes, geuren en wat niet al, aanwezig zijn, wordt door middel van een natuurlijke reactie omgezet in schone lucht en CO2. De gefilterde lucht wordt teruggeblazen in je keuken.

Tot zover PlasmaMade in een notendop… We weten nu alleen nog niet hoe het filter echt werkt. Op de website van PlasmaMade wordt dat uitgelegd: de luchtfilters produceren clusterionen. Deze komen in botsing met schadelijke deeltjes in de lucht, zoals bacteriën, virussen, allergieën en pollen. Door die botsing worden de clusterionen chemisch actieve hydroxylgroepen. Die zetten zich vast op alle schadelijke deeltjes en onttrekken op een natuurlijke wijze waterstof aan die deeltjes. Het gevolg: de schadelijke deeltjes vallen uit elkaar en verliezen hun schadelijke lading.

Plasma-made-unit-afzuigkap

PlasmaMade voor je afzuigkap

Toegegeven: het klinkt erg ingewikkeld en dat is het waarschijnlijk ook. Daarnaast lijkt het zo’n typisch voorbeeld van een technologie die alleen in producten toegepast gaat worden, waardoor je met je 5 jaar oude afzuigkap er niet van kunt profiteren.
Dat is gelukkig niet zo: het luchtfilter is zo gemaakt dat hij op iedere afzuigkap aangebracht kan worden. Dat scheelt je een aanzienlijke investering. En PlasmaMade claimt dat het filter al werkt vanaf een vermogen van je afzuigkap van 200m3 per uur. Zelfs met een weinig krachtige afzuigkap zou je dus al verschil moeten kunnen merken. Omdat de schone lucht in de keuken wordt uitgestoten, zou je bovendien minder energiekosten hebben. We zijn benieuwd. De certificeringen zijn in ieder geval veelbelovend…

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel