Recyclebare aanrechtbladen zijn milieuvriendelijk èn mooi

Greenpanel-werkblad

Anno 2023 kiezen consumenten steeds vaker voor duurzame materialen in de keuken. Milieuvriendelijke alternatieven zijn er ook voor het aanrechtblad; denk bijvoorbeeld aan een werkblad dat gemaakt is van volledig recyclebaar materiaal. Uiteraard wil je wel de uitstraling kunnen kiezen die jij voor ogen hebt. Het aanrechtblad heeft een immers een belangrijk aandeel in de sfeer van de keuken. Gelukkig zijn er talloze ECO-aanrechtbladen beschikbaar met een authentieke look.

Cradle to cradle certificaat voor aanrechtbladen

Veel aanrechtbladen hebben tegenwoordig al een cradle to cradle certificaat. Ze zijn gemaakt van gebruikte materialen die in het aanrechtblad een tweede leven krijgen. Afgedankte producten worden hergebruikt en krijgen een nieuwe functie. Dit betekent minder afval en dus minder belasting voor het milieu.

Keukenwerkbladen van gerecyclede materialen

Bekende fabrikanten als Arte, Jetstone en Consentino voegen steeds meer duurzame aanrechtbladen toe aan hun assortiment. De werkbladen zijn gemaakt van gerecyclede producten zoals stukjes glas en porselein, aangevuld met natuurlijke materialen als kwarts en hars. De natuurstenen aanrechtbladen zijn vaak niet te onderscheiden van een klassieke granieten of composiet keukenblad. Het zijn sterke materialen van goede kwaliteit met een gevarieerd aanbod aan kleuren en stijlen.

Jetstone’s circulaire economie

Aanrechtbladen fabrikant Jetstone laat haar restmaterialen volledig recyclen voor hergebruik. Bovendien halen zij de oude gebruikte werkbladen (met een recycle-sticker) op bij de klant en verwerken deze tot kleine reststukjes. Dit materiaal wordt vervolgens hergebruikt in de huizenbouw en wegenaanleg.

Sustonable keukenblad van gerecyclede plastic flessen

Een nieuw product in dit genre is het aanrechtblad Sustonable. Dit innovatieve werkblad is 100% recyclebaar, want het bestaat uit gerecyclede PET-flessen en kwarts. Toch heeft het de kwaliteit en looks van een natuurstenen blad. In vergelijking met andere aanrechtbladen zijn er beduidend minder grondstoffen nodig voor de productie, waarbij ook aanzienlijk minder restafval overblijft.

Ook hout, beton en keramiek zijn duurzame materialen

Aanrechtbladen van hout, beton of keramiek zijn ook milieuvriendelijk en duurzaam. Let er bij een houten aanrechtblad op dat deze het FSC keurmerk draagt en dus afkomstig is uit een verantwoord beheerd bos. Greengridz van Dekker Zevenhuizen is zo’n houten aanrechtblad. Zij gaan zelfs nog een stapje verder en claimen dat de Greengridz een kleinere ecologische voetafdruk en een schoner productieproces heeft dan traditionele plaatmaterialen.

Ook een betonnen keukenblad is een milieuvriendelijke keuze. Beton gaat namelijk lang mee en is eenvoudig te recyclen. Keramiek wordt steeds populairder en daarmee groeit ook de keuzemogelijkheden in kleur en looks. Keramiek bestaat uit natuurlijke materialen en heeft als hoofdbestanddeel klei. Daarmee behoren ook de keramische werkbladen thuis in de duurzame keuken.

Greenpanel-werkblad

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel