Robot in de keuken

Robot in je keuken

Eten moet je elke dag. Punt. Hoe dat eten wordt bereid, is echter wel een terugkerend punt van aandacht. Doe je het zelf of laat je het doen? In het eerste geval heb je de volledige controle over wat je eet, in het tweede geval moet je maar afwachten. Bovendien heb je pech als je op jezelf woont of alleen thuis bent. Gelukkig is er de robot voor in je keuken.

Een keukenrobot

Robots zijn duur en futuristisch. Bovendien blijkt keer op keer dat ze lang niet zo perfect functioneren als mensen. Toch introduceerde een bedrijf onlangs op de Hannover Messe een robot die écht eten kan koken. De robot imiteert menselijke bewegingen en kan bijvoorbeeld echt in de soep roeren. Een echte menselijke gedaante heeft ie trouwens niet: hij bestaat uit twee armen met handen die aan een frame zijn bevestigd. Koken kan hij dus wel, maar je boodschappenkrat uit de auto halen of gerechten uit de koelkast pakken is een probleem.
Om de robot in staat te stellen de menselijke bewegingen te leren, droeg kok Tim Anderson een aantal maanden handschoenen die 3D-opnamen van zijn bewegingen maakten. Deze bewegingen werden later omgezet in algoritmen, die in de handen van de robot werden geprogrammeerd. Kortom: de robot kan een speciaal recept maken en in de toekomst wellicht andere gerechten bereiden, maar voorlopig is het nog even behelpen.
Of de robot er ooit echt komt in de keuken? We kunnen het ons niet voorstellen. Misschien is het een optie in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen, waar grote hoeveelheden eten worden gekookt. In de gewone keuken past hij echter niet. En waar moet je die armen laten?
Wat we wel opvallend vonden: het bedrijf wil de robotkeuken voor $ 15.000 verkopen. Dat is betaalbaarder dan ooit. Misschien zijn robots in de keuken toch dichterbij dan we zelf denken (en hopen).

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel