RVS spoelbak roest

Rvs-spoelbak-roest

Spoelbakken komen in steeds meer materialen op de markt. Een van de materialen die op dit moment populair is, is RVS. Dat komt omdat spoelbakken van metaalsoorten en keukenfrontjes van metaal in trek zijn. Wie een RVS spoelbak koopt, moet echter niet vreemd opkijken als hij toch gaat roesten. Lees in dit artikel alles over RVS spoelbakken en roest.

Roest in een RVS spoelbak

Voor veel consumenten die een RVS spoelbak kopen, is roest een heel onaangename verrassing. Dat is logisch, want vaak wordt aangenomen dat “RVS” staat voor “roestvrij staal”. Dat is echter niet waar: een RVS spoelbak is van roestvast staal. Dit materiaal bestaat voornamelijk uit chroom en nikkel. Het chroom zorgt voor de glans en voor de roestvastheid. Langdurig contact met bepaalde materialen kan er echter toe leiden dat een RVS spoelbak roest.

Dat je spoelbak van RVS is wil dus niet zeggen dat hij niet kan roesten, maar wel dat hij er tegen kan.
Roest in je RVS spoelbak is echter niet fijn: het is niet alleen onhygiënisch en soms zelfs schadelijk, maar ziet er ook gewoon niet fraai uit. Je kunt problemen voorkomen door goed en regelmatig onderhoud uit te voeren.

RVS spoelbak roest: oorzaak en symptomen

Roest in een RVS spoelbak ontstaat wanneer de chroomlaag van de spoelbak wordt aangetast door bijtende materialen. Afhankelijk van het materiaal kunnen al vrij snel “roestpitjes” ontstaan: kleine pitjes in de bovenlaag die roestig uitslaan. Wanneer de bovenlaag wordt beschadigd met scherpe materialen, zoals gereedschappen of scherpe messen (dat gebeurt meestal niet in één keer), kunnen er krassen ontstaan die uiteindelijk gaan roesten.

Je moet dus uitkijken met scherpe materialen en met onedele metalen die het oppervlak van je spoelbak aantasten. Voorbeelden van chemicaliën die je beter niet kunt gebruiken: verfafbijt, kwastreiniger, voegwasmiddelen en afvoerontstoppers. Het is verleidelijk om deze stoffen in de spoelbak te gebruiken, maar het resultaat kan heel schadelijk zijn. Als er eenmaal sprake is van roest in je RVS spoelbak, kan dat steeds verder doorvreten. In het allerergste geval moet de spoelbak worden vervangen. Dat levert veel werk op en kan zelfs gevolgen hebben voor je aanrechtblad.

RVS spoelbak onderhoud

Om je RVS spoelbak roestvrij te houden, moet je dus vooral geen scherpe materialen en bijtende stoffen gebruiken. Het beste effect verkrijg je door elke dag je RVS spoelbak schoon te maken met water en eventueel een zachte zeep. Mocht er aanslag in de RVS spoelbak voorkomen, dan kun je een reinigingsmiddel gebruiken. Een schuursponsje is niet aan te raden omdat dit ook krassen kan veroorzaken. Gebruik toch een schuursponsje? Poets dan in de polijstrichting, zodat krassen niet opvallen. Laat je bij de aanschaf van een spoelbak in de showroom altijd goed adviseren over het onderhoud, zo weet je precies hoe je de RSV spoelbak moet onderhouden.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel