Schoner drinkwater dankzij een verbruikspuntfilter

Grohe-Blue-waterfilter

We kunnen veel zeggen over Nederland, maar het is een feit dat het leidingwater relatief schoon is. Zelfs in de landen om ons heen is schoon drinkwater niet vanzelfsprekend. Daarom worden steeds meer keukenapparaten voorzien van een waterfilter. Dit filter weert kalkresten en andere kleine deeltjes uit het water. De nieuwste trend is een waterfilter in het aanrecht: dit filter filtert je drinkwater nét voor het uit de kraan komt.

Hoe relevant is een waterfilter?

De introductie van waterfilters in keukenapparaten leek tot dusver een luxe oplossing. Zo werd het ook gepresenteerd en bovendien deed het de verkoopprijs van apparaten flink stijgen. Toch is in sommige landen een waterfilter in een espressoapparaat of stoomoven geen overbodige luxe. Onderzoekers geven daarnaast regelmatig aan dat de kwaliteit van ons drinkwater in de toekomst ook zal afnemen vanwege het toenemende medicijngebruik en om andere redenen. Op dit moment krijgen we, ondanks alle filters en zuiveringen, al aardig wat medicijnresten en metalen binnen. Er kan dus een moment aanbreken waarop een waterfilter in elk keukenapparaat noodzakelijk wordt.

Waterfilter voor kraan

Op dit moment is dat echter nog niet zo. Een waterfilter is dan ook vooral nuttig voor mensen die om medische reden de kwaliteit van hun water willen verbeteren. Ook fijnproevers, die elk metaal in water proeven, hebben baat bij een waterfilter. En iedereen die meegaat met de huidige trend van een gezonder leven, zal erkennen dat een filter toch wel veel voordelen biedt.
In dat licht is een waterfilter voor de kraan helemaal geen gekke uitvinding. Temeer niet omdat het een relatief goedkope oplossing is. Er zijn al wel consumenten die een ontkalker bij de watermeter plaatsen, maar een verbruikspuntfilter is eenvoudiger te plaatsen terwijl het bovendien goedkoper is.

Grohe-Blue-waterfilter

Hoe werkt een waterfilter voor de kraan?

Een waterfilter bij een kraan is een voorbeeld van een hierboven genoemd ‘verbruikspuntfilter’, een filter dat wordt aangesloten op het punt waarop de consument het gaat gebruiken. Er zijn op dit moment diverse producenten die waterfilters aanbieden voor kranen. Hoewel hun methoden verschillen, komt het er op neer dat er een filter in het aanrechtkastje wordt geplaatst. Dit filter wordt aangesloten op de waterleiding. Daarna wordt vanaf de kraan een aansluiting op het filter gemaakt. Kraanwater komt dus niet meer rechtstreeks uit de waterleiding, maar gaat eerst door het filter. Wie wil, kan een extra kraan plaatsen voor gefilterd water. Dat is echter niet altijd even praktisch omdat een tweede kraan voor verwarring kan zorgen. Bovendien is gefilterd water al snel beter dan gewoon water, dus wordt een tweede kraan overbodig.
We zijn benieuwd wat de toekomst gaat brengen…

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel