Siemens Freshness Center

Siemens-freshness-center

Vers eten is belangrijk, maar verantwoord leven ook. Dat die twee niet altijd hand in hand gaan, bleek al in onze eerdere blogs: consumenten gooien vaak eten weg terwijl dat helemaal niet zou hoeven. De introductie van steeds grotere koelkasten werkt daar grif aan mee.
Om het probleem uit de wereld te helpen, introduceerde Siemens eerder dit jaar een vacuümkoelkast.

Siemens vacuümkoelkast

Eigenlijk is de term “vacuümkoelkast” niet de juiste benaming. De term suggereert immers dat de koelkast is volgestopt met vacuümtechnologie. Dat is echter niet waar. Officieel heet de koelkast Siemens Freshness Center. De technologiereus die de koelkast bedacht spint dat de koelkast bedoeld is om voedselverspilling tegen te gaan. Daar zal een grote kern van waarheid in zitten: consumenten kopen vaak teveel, waardoor ze ook teveel moeten weggooien. Om dat te voorkomen, voegde Siemens een speciaal vak aan de koelkast toe. Dit speciale vak werd de vitaFresh-zone gedoopt en bestaat uit twee laden met een temperatuur rond het vriespunt. De bovenste lade heeft een automatische luchtvochtigheidsregeling. Daarin kun je producten stoppen die vervolgens tot drie keer langer vers blijven. Onder deze lade zit de vacuumTechnology-lade. Deze kun je met een speciale handgreep hermetisch afsluiten. Door op een knop te drukken, wordt de lucht uit de la gezogen en neemt de luchtdruk af 300 millibar. Daardoor kunnen producten tot wel 5 keer langer vers blijven.
Siemens zelf schrijft: “Vacuümtechnologie remt bacteriegroei in voedsel en vitamines en voedingsstoffen blijven langer behouden. Niet alleen het reduceren van de luchtdruk helpt; het op peil houden van het vochtpercentage draagt ook bij aan het langer vershouden van etenswaren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat frambozen na 10 dagen in de lade met vacuumTechnology nauwelijks 1% vocht hebben verloren.”

Siemens vitaFresh-zone met vacuumTechnology

De speciale zone resulteert in een koelkast met 3 deuren: een deur voor het koelgedeelte, een deur voor het vriesgedeelte en een deurtje daar tussenin. Achter dat middelste deurtje gaat de vitaFresh-zone schuil.
Tot op heden weten we geen andere producent die een dergelijke vacuümtechnologie aan koelkasten toevoegde. Toch is Siemens zeker niet de enige die consumenten bewuster wil laten leven. Zo zijn er al diverse koelkasten geïntroduceerd met een speciale bewaarplek voor verse groenten en fruit. Die maken echter geen gebruik van een vacuümtechnologie, maar meer van luchtvochtigheidsregelingen en temperatuuropties.
We zijn benieuwd of de vacuümtechnologie navolging krijgt!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel