Smartphone in de keuken: toch/nog niet

Smartphone-gebruik-in-de-ke

Je leest er regelmatig over op KeukenErvaringen.nl: er komen steeds meer slimme apparaten die je kunt bedienen met je smartphone en tablet. Wat dacht je van het Dacor-fornuis of van de Android-oven? En dan hebben we het nog niet gehad over de Chefpad, ons artikel over smart technology en een uitleg over slimme keukenapparaten. Toch blijken consumenten voorlopig nog even anders te beslissen…

Smartphone in de keuken? Toch niet.

Ondanks alle introducties van slimme apparaten zijn consumenten er nog niet helemaal aan toe. Een onderzoek door Franke Kitchen Systems onder meer dan 1000 consumenten laat zien dat in zes van de tien Nederlandse keukens nog geen tablet of smartphone wordt gebruikt. En van alle deelnemers geeft maar 25% aan hun mobiele apparaat te gebruiken tijdens het koken.
De redenen: veel consumenten blijven liever alles met de hand doen of hebben geen vertrouwen in de techniek. En dan zijn er natuurlijk nog de consumenten zonder smartphone of de consumenten met smartphone maar zonder “kookfunctie” in huis.

Smartphone in de keuken? Nog niet.

Dat moet dus een grote teleurstelling zijn voor fabrikanten van keukenapparatuur: ondanks dat ze slimme apparatuur maken, is er nog weinig belangstelling voor. Toch zegt dat lang niet alles. Allereerst moeten fabrikanten van slimme keukenapparatuur wel innoveren: Nokia introduceerde bewust geen touchscreen, met alle gevolgen van dien. Wie dus nu niet meegaat, mist in de toekomst de boot. Bovendien kunnen early adopters wél alvast slimme keukenapparatuur gebruiken. Voor hun wordt het leven dus wat digitaler en/of gemakkelijker, terwijl de fabrikanten kunnen leren en doorontwikkelen.
Consumenten moeten ook gewoon aan het idee wennen dat ze kunnen koken en koffiezetten met een smartphone. Dat vraagt tijd en de nieuwste dingen worden waarschijnlijk het snelst opgepakt door jongeren.
Dat laatste blijkt overigens ook nu al uit het onderzoek: de meeste mensen die slimme apparatuur gebruiken, zijn een jaar of dertig – de generatie die net een keuken heeft en die al lang is gewend aan die slimme apparaten.
We verwachten dat binnen vijf jaar een groot deel van de consumenten wel om is. Er blijven altijd consumenten die bewust geen gebruik van de apparatuur zal maken, maar op dit moment zijn onkunde en onbekendheid groter dan onwil.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel