Stroom besparen in de keuken

4 tips voor een energiezuinige keuken

We zien het vaak niet, maar energie kost geld en doet een aanslag op het milieu. Daarom wordt er steeds meer gewezen op energiebesparing in de keuken. Gelukkig komen steeds meer producenten van keukenapparatuur met prachtige oplossingen, maar natuurlijk kun je zelf ook een handje helpen. Daarbij bespaar je op jaarbasis al snel enkele tientallen euro’s.

1. Koop energiezuinige keukenapparatuur

Het lijkt een inkoppertje, maar de aanschaf van energiezuinige keukenapparatuur is nog niet zo vanzelfsprekend als het wel lijkt. Veel consumenten kiezen voor een leuke aanbieding of mooi design terwijl de keukenapparatuur die schuil gaat achter de aanbieding of achter het ontwerp helemaal niet zo energiezuinig is. Informeer daarom bij de aanschaf van een vaatwasser, oven, combimagnetron of ander keukenapparaat goed naar de energiezuinigheidsklasse. Vaak levert alleen Klasse A of B significante besparingen op.

Bij een vaatwasser is het ook belangrijk om te informeren naar het waterverbruik. Tegenwoordig kunnen steeds meer vaatwassers met steeds minder water af, maar ook dat is nog niet helemaal standaard. Let dus zowel op stroom- als op waterverbruik.
Koop je een koelkast of diepvries, let dan op of het apparaat energielabel A++ of A+++ heeft. Hoewel Triple A in deze crisis weinigzeggend lijkt, bespaar je al snel tot 70% energie ten opzichte van dezelfde apparatuur 15 jaar geleden…

2. Koop een inductiekookplaat

Inductiekoken is efficiënter dan elektrisch of op gas koken, omdat de warmte direct wordt overgebracht op de pan, zonder onnodige warmteverlies. De inductiekookplaat was een moderne uitvinding die vooral in het begin razend populair was. Tegenwoordig wordt een inductiekookplaat bijna standaard geleverd, waardoor het vernieuwende aspect wat op de achtergrond komt. Bovendien willen consumenten meer én anders: een wokbrander bijvoorbeeld, of gewoon een gaskookplaat omdat dat lekker kookt. Een inductiekookplaat is echter de meest energiezuinige variant van alle kookplaten. Let wel op dat de diameter van de kookplaat overeenkomt met die van de pan: een kleine pan op een grote kookplaat leidt tot energieverlies en een grote pan op een kleine kookplaat kost veel meer energie en is dus duurder…

3. Schakel je keukenapparaten alleen in wanneer dat nodig is

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar we laten graag onze keukenapparatuur aanstaan omdat dat zo makkelijk is. Of omdat we het vergeten. We warmen bijvoorbeeld iets op in een magnetron, waarna we het er al uit halen voor het magnetronprogramma is afgelopen: gevolg: de magnetron blijft aanstaan tot de magnetron uiteindelijk wordt uitgeduwd. Wanneer dat pas na een uur gebeurt, staat de magnetron dus een uur voor niets aan. Of we zetten de Senseo aan, gaan een plas doen en vergeten vervolgens koffie te pakken. Staat de Senseo zichzelf een tijd voor niets warm te houden.
De boodschap: schakel je keukenapparatuur bewust in en uit en houd je positieven erbij. Dat scheelt je op jaarbasis zo twee tientjes…

4. Bak en stoof met stoom

Waarschijnlijk kende je deze tip nog niet: stoombakken en –stoven is een stuk goedkoper dan op een andere manier bakken en stoven. Wanneer je een pure stoomoven of een combi-oven met stoomfunctie koopt, kun je de stoomfunctie gebruiken om je eten te bakken. Daarvoor maakt de oven gebruik van restwarmte, zodat je een stuk energiezuiniger bent. Open overigens niet zomaar het deurtje: dan ontsnapt de warmte en kun je weer van voren af aan beginnen…

Bespaar niet alleen geld, maar ook energie en draag bij aan een duurzamere keuken!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel