Teppanyaki grillplaat

Teppanyaki-grillplaat

Keukenliefhebbers kunnen dankzij moderne mogelijkheden hun kookplaten steeds verder uitbreiden. Na wokbranders en friteuses zien we nu ook een nieuwe keukentrend in de keuken: de Japanse Teppanyaki. Teppanyaki betekent: ijzeren plaat. Deze moderne trend heeft alles te maken met de opkomst van de Japanse keuken. Keukenfabrikanten spelen hierop in en hebben apparatuur ontwikkeld waarmee Aziatische gerechten kunnen worden bereid. De Teppanyaki grillplaat is hiervan een voorbeeld.

Wat is een Teppanyaki grillplaat?

Een Japanse grillplaat is een ijzeren of roestvrij stalen plaat die verhit kan worden. De luxere platen hebben twee verschillende temperatuurzones. Het voordeel hiervan is, dat je op de ene temperatuurzone bijvoorbeeld vlees of gevogelte kunt bakken, terwijl je op de andere groente klaarmaakt. Of je laat op de ene zone een steak snel dichtschroeien en op de andere laat je het garen. Wie de voordelen kent van inductie zal deze manier van koken weten te waarderen. De temperatuur is nauwkeurig in te stellen. En de plaat warmt razendsnel op.

De temperatuurzones worden verhit door twee elektrische verwarmingselementen. Deze zijn door middel van regelknoppen afzonderlijk in te stellen van 50 °C tot 250 °C. Er zijn ook Teppanyaki grillplaten met touchSlider bediening zoals die van Siemens. Hiermee kunt u met een vingeraanraking of slide-beweging de stand eenvoudig, direct en precies instellen.

De voordelen van de grillplaat

Gezond en smakelijk eten
Bij Japans koken draait alles om gezond koken, kwaliteit en versheid van de ingrediënten en een optimaal behoud van voedingsstoffen. Groente, vlees en vis moeten dus zo kort mogelijk met de bakplaat in aanraking komen zodat zo min mogelijk essentiële stoffen verloren gaan.
Bovendien is bij deze manier van bakken weinig tot geen olie nodig. Dit is gezond en het komt de smaak van uw gerecht ten goede. Zeker wanneer u uw groente of vlees blijft draaien, brandt het niet aan en blijft het knapperig.

Veelzijdig koken met de Teppanyaki grillplaat
Voedsel bereiden op een Teppanyaki grillplaat is ook veelzijdig. Naast vlees, vis, gevogelte en groenten kun je op een Japanse grillplaat ook room-, wijn- of groentesauzen bereiden. Je giet vocht over het gerecht, dit loopt vervolgens in de goot rondom de plaat en dit kun je later als saus gebruiken. De Teppan-plaat van Miele wijkt in dit opzicht af: als de plaat koud is, is de plaat helemaal vlak. Verwarmd ontstaat in het midden een lichte uitholling. Daar kan zich vocht verzamelen.

Verstomen
Op een Teppanyaki kun je eveneens ‘verstomen’ met als resultaat een licht verteerbare maaltijd die door bijvoorbeeld verdampende wijn een heel aparte smaak heeft gekregen. Dit doet u door wijn over visfilet te gieten en hier een stolp over te plaatsen. Meestal kan een stolp meegeleverd worden bij een Teppanyaki.

Gezellig
Samen aan tafel met een Teppanyaki grillplaat biedt veel gezelligheid. Het is leuk om met elkaar gezonde en smakelijke hapjes te bereiden. Bovendien geeft deze manier van ‘koken’ de gastheer of gastvrouw veel rust. De ingrediënten kun je in alle rust van tevoren wegen, wassen en snijden. Verder hoeft u niks te doen dan afwachten tot de gasten arriveren. Wanneer u het helemaal op z’n ‘Japans’ af wilt maken, dan drinkt u warme sake (rijstwijn), gebruikt u warme, vochtige gastendoekjes en eet u Teppanyaki met stokjes!

Hoe dikker de plaat, hoe beter

De dikte van de plaat van de Teppanyaki is van belang. Hoe dikker de plaat, hoe beter het vlees en de groenten te bereiden zijn. De hitte moet namelijk hoog en constant zijn. De plaat moet geleidelijk warmte afgeven. Een dikke plaat kan een hoge hitte goed verdragen, geeft een betere spreiding van de hitte en is in staat deze goed vast te houden. Een dunne plaat geeft meer kans op aanbranden. Ook is het mogelijk dat bij een dunne plaat de hitte te gering is waardoor het vlees gaat sudderen en dus taai wordt. Gebruik mals vlees dat snel gaar is.

Inbouw of losse grillplaat?

Een Teppanyaki grillplaat kunt u laten inbouwen in uw aanrecht of u plaatst hem los. Er zijn inductiekookplaten die je kunt omtoveren tot een Teppanyaki grillplaat. Neff heeft bijvoorbeeld een FlexInductie kookplaat, een kookplaat zonder losse kookzones (flexzones), maar met twee grote rechthoekige vlakken waarop u één of meer pannen kunt plaatsen. Bij deze kookplaat kan een Teppanyaki grillplaat als accessoire gecombineerd kan worden.
ATAG biedt iets vergelijkbaars aan. Gebruikers kunnen zelf bepalen welke kookplaatcombinaties in zijn of haar keuken passen. De ATAG Puzzelo serie bestaat uit kookplaten waarmee eindeloos gevarieerd kan worden. Culinair frituren, snel koken op inductie, grillen op de Japanse Teppanyaki en wokken op gas is mogelijk. De grillplaat voor Teppanyaki is koppelbaar aan alle Puzzelo of MAGNA kookplaten en heeft een uitneembaar vetopvang bakje dat in de vaatwasser kan.

De prijzen van een Teppanyaki grillplaat

Een Teppanyaki grillplaat koop je online al voor minder dan 200 euro. Maar er zijn ook Teppanyaki’s te koop vanaf 1000 euro en meer zoals bijvoorbeeld van Miele. De prijs wordt mede bepaald door het vermogen, het aantal watt van de Teppanyaki. Hoe meer watt, des te duurder. Daarnaast zie je ook verschil in afwerking en gebruiksmogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld Teppanyaki’s die de restwarmte nog aangeven, zelfs nadat het apparaat is uitgeschakeld, zoals die van SMEG. Dit biedt de gebruiker tal van extra voordelen.

Het schoonmaken van een Teppanyaki grillplaat

Een Teppanyaki grillplaat geeft weinig schoonmaakergernis. Pannen gebruikt u niet dus die hoeft u niet schoon te maken. En door zijn gladde oppervlak is een Teppanyaki grillplaat gemakkelijk schoon te houden, in tegenstelling tot de pannetjes en schaaltjes van bijvoorbeeld een gourmetstel.
Grover vuil schraapt u eerst naar een uitneembaar bakje dat zich vooraan de plaat bevindt. Het beste is om dan een beetje koud water op de plaat te gieten, de plaat af te laten koelen en hem vervolgens met een zachte spons, borstel of doek schoon te vegen. Verkleuringen kunt u eventueel met een druppeltje citroensap reinigen. Schoonmaken door te schuren/schrobben en/of schoonmaakmiddelen te gebruiken is geen optie bij de Teppanyaki grillplaat. U loopt het risico uw plaat te beschadigen.

Koolzuurhoudend water
Veel Teppanyaki’s zijn uitgevoerd in rvs. Rvs is een opvallende blikvanger, maar een mindere eigenschap van rvs is dat het gevoelig is voor krassen en vlekken. Met de juiste schoonmaakmiddelen kan rvs goed schoongehouden worden.
Voor het normale onderhoud is koolzuurhoudend water een ideale schoonmaakhulp. Als de bakplaat nog heet is, 100 graden, laat u het koolzuurhoudende water op de bakplaat lopen. Het water weekt de bakresten los en deze kunt u dan met behulp van een spatel afvoeren richting het lekbakje. Zodra de bakplaat is afgekoeld kunt u hem afnemen met wat keukenpapier. Daarna droogt u de plaat na met een droge doek of keukenpapier.

Reiniging bij zwaardere vervuiling
Wanneer u hardnekkige vlekken op de bakplaat wilt verwijderen kunt u het beste een sopje van warm water en afwasmiddel gebruiken. Gebruik nooit scherpe voorwerpen, zoals staalwol en schuursponsjes. Wanneer de vlekken alsnog aanhouden dan is het verstandig de bakplaat schoon te maken met behulp van een krasvrije schuurspons.

Reiniging van het lekbakje
Het lekbakje is speciaal bedoeld om bakresten, vocht en overtollige olie of vet eenvoudig af te voeren. Grotere bakresten kunnen tijdens het gebruik (bij voorkeur met een houten spatel) in het lekbakje worden geschoven. Het lekbakje is uitneembaar, zodat de bakresten na het bakken in de vuilnisbak gedaan kunnen worden. Het bakje is geschikt voor reiniging in de vaatwasser of in een afwassopje.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel