Terrazzo aanrechtblad kopen?

Terrazzo-aanrechtblad

We hebben op KeukenErvaringen.nl al veel geschreven over allerlei soorten aanrechtbladen. Een materiaal hebben we echter nog nooit behandeld: terrazzo. Daarom een artikel over het terrazzo aanrechtblad, een luxe materiaal dat qua productieproces vergelijkbaar is met dat van een aanrechtblad van composiet.

Wat is een terrazzo aanrechtblad?

Een aanrechtblad van terrazzo is gemaakt van natuursteen. Het aanrechtblad bevat een mix van marmer- en granietkorrels, die wordt vermengd met glas en kleurpigmenten. Afhankelijk van de mengverhoudingen krijg je verschillende aanrechtbladen met elk hun eigen kleur en uitstraling. Natuurlijk moet het geheel wel hechten. Daarom wordt cement gebruikt om terrazzo bij elkaar te houden.
Terrazzo is dus voor een groot deel een natuurlijk materiaal, maar tegelijkertijd is het veel bewerkelijker. Daardoor kun je terrazzo aanrechtblad voor een groot deel naar wens kiezen.
Een terrazzo aanrechtblad heeft een luxe uitstraling. Veel mensen zullen het aanrechtblad op het eerste gezicht vergelijken met een aanrechtblad van graniet of composiet.

Terrazzo aanrechtblad: de voordelen en nadelen

Een Terrazzo aanrechtblad heeft zowel voordelen als nadelen, wij hebben deze voor- en nadelen op een rijtje gezet

Terrazzo aanrechtblad voordelen

  1. Een terrazzo aanrechtblad heeft een unieke uitstraling: Het aanrechtblad is voor een groot deel gemaakt van natuursteen, daarom oogt hij chique en duurzaam.
  2. Krasvast: Dankzij de aanwezigheid van marmer, graniet en glas is het aanrechtblad heel krasvast.
  3. Hittebestendig: Een terrazzo aanrechtblad is hittebestendig, echter moet je oppassen met hete producten: daardoor kunnen wel verkleuringen en andere beschadigingen optreden.

Terrazzo aanrechtblad nadelen

  1. Prijs: Terrazzo kan aan de dure kant zijn, vooral als het op maat gemaakt is.
  2. Poreus: Terrazzo aanrechtbladen worden na afloop geïmpregneerd omdat ze anders te poreus zijn. Dat vraagt ook wat onderhoud, want soms moet je de laag weer herstellen.
  3. Vochtbestendig:  doordat aanrechtbladen geïmpregneerd zijn is het aanrechtblad bestand tegen vocht, maar let op: laat vocht niet te lang liggen, want dan kan je terrazzo aanrechtblad onherstelbaar beschadigen.
  4. Dik aanrechtblad: Een terrazzo aanrechtblad is vaak dik. Daardoor lijkt het een massief en zwaar product, maar hij is vanbinnen hol en daardoor niet veel zwaarder dan veel aanrechtbladen.

Terrazzo aanrechtblad onderhouden

Zoals de meeste aanrechtbladen moet je ook een terrazzo aanrechtblad wel onderhouden. Dat komt er in de praktijk op neer dat je geen hete pannen op het blad zet en dat je vloeistoffen zo snel mogelijk opdept, zodat er geen vlekken of verkleuringen ontstaan.
Door een terrazzo aanrechtblad elke drie maanden in de was te zetten, zorg je bovendien dat hij watervast blijft.
Gebruik geen schuurmiddelen en bijtende schoonmaakmiddelen, want daardoor raakt je terrazzo aanrechtblad onherstelbaar beschadigd.

Wat kost een terrazzo aanrechtblad?

Terrazzo aanrechtbladen zijn stuk voor stuk maatwerkproducten. Daar zit dus wel een prijskaartje aan. Op internet zijn er veel stunters te vinden, maar die beweren van elkaar dat de kwaliteit niet goed is. Het kost dus wel wat moeite om de juiste partner te vinden wanneer je op zoek bent naar een goedkoop terrazzo aanrechtblad.
Als richtprijs kun je € 250 tot € 300 per strekkende meter aanhouden. De meeste partijen die wij hebben gezien op internet, zitten dichter bij € 250 dan bij € 300. Houd er echter wel rekening mee dat de prijs anders is wanneer je een dikker aanrechtblad wilt. Natuurlijk betaal je nog weer extra wanneer je bepaalde bewerkingen wilt. Qua prijs komt een terrazzo aanrechtblad dus overeen met een aanrechtblad van graniet.

Waarom kiezen voor graniet of terrazzo?

Veel consumenten zitten in een dilemma: kiezen ze een granieten aanrechtblad of een terrazzo aanrechtblad? De eigenschappen komen grotendeels overeen en dat geldt ook voor de prijzen. Het is lastig om een eenduidig advies te geven. Een voordeel van terrazzo is echter wel dat je zelf meer zeggenschap hebt over kleuren en maten. Bovendien weet je meer wat je krijgt dan bij een granieten aanrechtblad – dat laatste blad is immers een volwaardig natuurproduct, waardoor het eindresultaat nog weleens kan verschillen.

Heb je vragen of heb je andere overwegingen om voor graniet of terrazzo te kiezen? Neem contact op of breng een bezoekje aan de showroom.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel