Trends in koelkasten

Onze artikelen over keukentrends zijn welbekend. Regelmatig publiceren we nieuwe artikelen over de nieuwste trends op keukengebied. Toch gaat design in de keuken verder dan je aanrechtblad of tegelvloer. Ook op het gebied van keukenapparatuur zijn er innovaties te over. In dit artikel gaan we in op trends in koelkasten.

Koelkast met vacuümlade

We schreven al een keer over het Siemens Freshness Center. Dit compartiment in de koelkasten van Siemens moet zorgen dat je versproducten vers en eetbaar blijven. De techniek maakt gebruik van een vacuümtechnologie die alle voedselproducten vacumeert. We zien steeds meer koelkasten met een dergelijke techniek. De resultaten zijn niet altijd even positief, maar fabrikanten van koelkasten geloven er in en blijven dus vacuümbakken introduceren.

Deuren van glas

Een koelkastdeur van glas is op zich niet heel bijzonder: die komen we immers al jaar en dag tegen in de supermarkt en in horecagelegenheden. Wat wel bijzonder is, is dat we ze wellicht ook gaan zien in onze eigen keuken. Keukenapparatuurfabrikant Bosch experimenteert met een deur van glas. Dat is leuk, hoewel de meerwaarde ons niet helemaal duidelijk is. Een deur van glas kan natuurlijk leuk, uniek en handig zijn, maar maakt je keuken ook een stuk rommeliger. Je kunt immers van afstand alles schots en scheef zien staan in de koelkast. En gezien het feit dat we allemaal nog wel eens wat over datum laten gaan, betwijfelen we de smakelijkheid. En ten slotte heeft een glazen deur geen zin als je een koelkast inbouwt. We zijn niettemin benieuwd of het experiment een vervolg krijgt.

Vakjes en bakjes

Om het opbergen van producten wat te vereenvoudigen, introduceert Samsung veel verschillende vakjes en bakjes. Dat kan heel handig zijn, want sommige producten moet je gewoon niet naast elkaar leggen. Bovendien loop je bij een uitpuilende koelkast het risico dat alles je naar je oren komt zetten zodra je de deur losdoet. Vakjes en bakjes kunnen dat besparen. En nog een voordeel: je benut je ruimte efficiënter, want je houdt minder loze ruimte over.
Daar kleeft dan wel weer een gevaar aan: te veel vakjes en bakjes kunnen juist in de weg staan wanneer je grote producten in je koelkast wilt bewaren.

Uitschuifbaar plateau

Een andere noviteit van Samsung is het uitschuifbare plateau. De naam van dit systeem zegt het al: het is eigenlijk een schap dat je naar voren kunt trekken. Daardoor kun je gemakkelijk bij de producten die achter in de koelkast liggen, zonder dat je in je koelkast moet kruipen.

Achterwandverlichting

Over verlichting in de koelkast schreven we al vaker. Tegenwoordig zien we verlichting aan de voorkant van de planken of juist aan de zijkant. Het Chinese Haier, een vrij onbekend merk, pakt het anders aan en kiest voor een hele achterwand vol ligt. De ledkolommen aan de achterwand zorgen voor genoeg licht. Bovendien kijk je bij een geopende koelkast eigenlijk altijd met licht over je schouder, wat betekent dat je bij traditionele verlichting de artikelen achter in de koelkast het minst goed kunt zien. Dat moet, als het aan Haier ligt, over zijn. Een ander voordeel: de technologie moet met name rondom de achterwand geconcentreerd zijn en dat komt je opbergruimte vast ten goede.

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel