Trends voor koelkasten en diepvriezers

Trends-voor-koelkasten-en-diepvriezers

Koelkasten en diepvriezers lijken statische apparaten, maar niets is minder waar: ook koel- en vriesapparaten gaan met hun tijd mee. In dit artikel bespreken we een aantal trends op het gebied van koelkasten en diepvriezers.

Steeds meer energiezuinige koelkasten

Uit de verkoopcijfers van diverse witgoedzaken blijkt dat consumenten steeds vaker een energiezuinige koelkast kopen. Zelfs koelkasten met het A+++-label, het zuinigste energielabel van dit moment, werden meer verkocht. Daarmee snoepten ze aardig van het marktaandeel van minder zuinige apparaten. Tegenwoordig heeft volgens Vlehan, de organisatie van producenten van huishoudelijke apparaten, zelfs 98% van alle koelkasten minimaal energielabel A+. Zo zuinig en duurzaam was men dus nog nooit in de keuken.
De trend van energiezuinige koelkasten lijkt nog niet voorbij: A+++-koelkasten worden steeds meer geproduceerd en ook steeds vaker verkocht. En de vriezers doen het net zo goed: ze worden steeds beter en hebben ook een bijna net zo stevig zuinig marktaandeel als de koelkasten.

Steeds meer aandacht voor vitaminen

In de achterliggende jaren is de aandacht voor gezond eten, E-nummervrij koken en verse producten razendsnel toegenomen. Fabrikanten van koelkasten spelen daar vooral de laatste tijd handig op in door allerlei producten te introduceren die de versheid van producten moet bevorderen. Eén voorbeeld daarvan is de introductie van BioFresh-laden. Deze laden moeten ervoor zorgen dat vitaminen en smaak behouden blijven, om niet te spreken over het uiterlijk van groenten. Als het aan koelkastfabrikanten ligt, mag sla nooit meer verleppen in je koelkast.
BioFresh-laden, en talloze soortgelijke innovaties, zijn koelsystemen met apart instelbare en gescheiden compressoren, waardoor er geen lucht tussen de koel- en vriesladen wordt uitgewisseld. Daarnaast zijn er de speciale vacuümladen die, als je de fabrikanten mag geloven, alle lucht uit de laden zuigen, waardoor verse etenswaren minder snel rotten.

Bijzondere koelkastdeuren

Na de koelkast met French Doors, ofwel: dubbele deuren, en de koelkasten met deuren die zelfs aan weerszijden open kunnen, zijn er nog talloze andere deurnoviteiten geïntroduceerd. Zo zijn er inmiddels koelkastdeuren die zelfs bij volle belading zachtjes en volledig sluiten. Smeg introduceerde bovendien het “knock to open”-systeem, waarbij de koelkast al met een kleine aanraking opent.

Extra functionaliteiten

Ook niet onbelangrijk is de toevoeging van extra functionaliteiten, waardoor de koelkast voor veel meer inzetbaar is dan voor alleen versproducten. Zo zijn er tegenwoordig koelkasten met ijsmachines en koelkasten met een ingebouwde wijnkoeler. Dat scheelt ruimte en geeft je koelkast meerwaarde boven een “gewone” koelkast.

Eigen kleuren

We kennen allemaal de Amerikaanse koelkasten. Toen ze over kwamen waaien, vielen ze vooral op door hun omvang en kleur. Inmiddels zijn we aardig gewend aan de grote en kleurrijke apparaten. Om het allemaal een beetje aantrekkelijk te houden, bieden koelkastfabrikanten tegenwoordig de mogelijkheid om een eigen kleur te kiezen. Andere fabrikanten, zoals Whirlpool en Bauknecht, gaan nog verder. Zij toonden vorig jaar zelfs een koelkast met behangstructuur. Die trend is te verklaren uit het feit dat de keuken en woonkamer steeds meer één geheel worden. Dan wil je naast je designbank geen spierwitte koelkast hebben staan, maar een apparaat dat in je interieur past.

Koelkast met meerdere zones

Een andere ontwikkeling is de introductie van koelkasten die meerdere zones hebt die je zelf naar wens kunt instellen op koelen of vriezen. Je kunt dan zelf bepalen in welke zone je producten koelt en vriest. Dat is vooral ergonomisch handig: je zit niet vast aan de indeling van je koelkast, maar kunt zelf bepalen waar je welke producten opslaat. Scheelt zoeken en bukken of op je tenen staan.

Sommige trends lijken ons overbodig, maar inmiddels zijn ze geïntroduceerd en dat kan ze juist een impuls geven. Mensen weten niet wat ze missen tot iemand ze erop wijst. Als dat met de koelkasten ook gebeurt, is het tij niet meer te keren en zullen we de genoemde trends steeds populairder, gewoner en goedkoper zien worden. Daar heb je alleen maar baat bij als je een nieuwe koelkast gaat uitkiezen!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel