Turbokoken met inductie

‘Ook ik kook al zeker 10 à 11 jaar op inductie en wil niet anders meer. Toen we vorig jaar een nieuwe keuken hebben geplaatst kwam daar ook weer een inductieplaat in. Het is snel, ruikt niet, is makkelijk te doseren, snel te temperen en ook snel uit. Mijn plaat heeft beveiligingen tegen oververhitting, panherkenning, een timer en geeft aan als er op een plaat nog restwarmte aanwezig is. Kortom ik vind het prettig, veilig en SCHOON… Laatst bij m’n zoon zijn gasfornuis nog eens gepoetst.. pfff, al die pitten schuren. Neeeeeee. Ik blijf bij mijn inductieplaat,’ meldt een gebruiker van een inductiekookplaat op Tros Radar Forum.

De laatste jaren winnen inductiekookplaten aan populariteit. Ondanks de hogere aankoopprijs en het gebruik van aangepaste potten en pannen krijgt de gebruiksvriendelijkheid van dit type kookplaten duidelijk de overhand.

Rendement

Een van de voordelen van inductiekookplaten is het hoge rendement. De aankooktijd van deze kookplaten is circa de helft van de aankooktijd bij een standaard kookplaat. Inductiekoken is ‘koken met turbo-effect’. Het ingestelde vermogen staat direct ter beschikking, omdat de bodem van de pan niet eerst aan de buitenkant of via een keramische plaat moet worden verwarmd.
Anders dan bij het traditionele koken op gas of energie, wordt bij inductietechniek de warmte namelijk rechtstreeks in de bodem van de pan opgewekt. Dat verloopt via elektrische spoelen, die elektromagnetische wisselvelden produceren. Zet je een pan op de kookplaat, dan ontstaan in de bodem daarvan elektromagnetische wervelstromen die warmte voortbrengen. Deze warmte wordt rechtstreeks doorgegeven aan de inhoud van de pan. Wordt de pan van de keramische plaat genomen, dan wordt de energietoevoer meteen onderbroken. De plaat koelt dus ook weer snel af.

Reinigen

Een inductiekookplaat is handig te reinigen vanwege het ontbreken van hoekjes en gaatjes en omdat de bedieningstoetsen in de kookplaat verwerkt zijn. Inbranden zoals bij keramisch kan bij deze kookplaat ook niet.

Nauwkeurig

Je kunt met een inductiekookplaat de warmtetoevoer nauwkeurig regelen. Hoewel gebruikers hierover van mening verschillen. Zo lazen we dat sommige inductiekokers het lastig vinden om gerechten warm te houden op een lage stand. ‘Geef mij maar het lage pitje,’ is een reactie. Anderen zijn van mening dat warmtetoevoer beter te regelen valt met inductie. Kennelijk is dat persoonsgeboden. Wil je echt op safe spelen? Dan kun je altijd nog de MIXTO aanschaffen. De MIXTO heeft twee inductiekookzones en twee keramische kookzones. Op het keramische deel houd je je gerechten warm met de restwarmte van de inductiekookzones.

Veilig

Omdat de inductiekookplaat alleen warm wordt door de warmteterugkoppeling van de pan, is deze kookplaat een koel en veilig kooksysteem. De kookzones werken alleen als er een pan van het juiste ferromagnetische materiaal op de kookplaat staat. Andere voorwerpen die op de inductiekookplaat komen zoals bestek, glas, porselein, je hand of een natte doek laten de kookplaat niet aanslaan. Ook geen kind dat een autootje op de plaat legt..

Milieubelasting

Van de elektrische kookplaten onderling is een inductiekookplaat het minst belastend voor het milieu. Deze is 20 procent energiezuiniger dan een gietijzeren, een keramische of een halogeen uitvoering. Een inductiekookplaat is energie-efficiënt. De kookzones passen zich aan het formaat van de pan aan waardoor er geen warmteverlies optreedt.

Inductiekoken zonder grenzen

Koken op inductie kan je mogelijkheden aanzienlijk vergroten. Er zijn grotere kookzones mogelijk, zelfs variabele. De variabele kookzones van bijvoorbeeld een AEG inductiekookplaat geven veel gemak. De inductiekookplaat past zich met warmte aan aan de grootte van de pan. Je kunt dus grote of kleine pannen plaatsen daar waar jou dat op dat moment het beste uitkomt. Zelfs met twee grote soeppannen er op is er op deze kookplaat nog voldoende ruimte voor andere pannen.
Gaggenau gaat nog een stap verder met de CX480. Deze zoneloze kookplaat is één grote kookzone. De kookplaat herkent automatisch het kookgerei aan z’n vorm, omvang en plaatsing en de hitte wordt alleen daar geproduceerd waar het nodig is. Onder de bodem van de pan dus. Het neemt alle beperkingen weg die er zijn rondom het juiste formaat pannen.
Siemens heeft ook een zoneloze inductieplaat, de Siemens freeInduction. Denk bijvoorbeeld aan een grote pastapan die naast een klein sauspannetje staat, met nog voldoende plek voor een grote langwerpige braadslede. Je kunt zonder enige beperking blancheren, stoven, bakken en braden, ook met twee of drie grote steakpannen tegelijk.

Opbouw

Sommige inductiekookplaten worden, in plaats van verzonken in het aanrechtblad, op het aanrecht gemonteerd zoals de Fagor IFF-4 X. Dit vraagt wat meer voorzichtigheid van de gebruiker. Je moet oppassen dat je niet tegen de rand stoot met het risico van beschadiging van de (geharde) glasplaat.

Overstappen van gas op inductie
Aanpassingen in de meterkast weerhouden sommige mensen ervan om over te stappen op inductiekoken. De laatste tijd verschijnen er steeds meer oplossingen voor een gemakkelijke overstap van gas naar inductie. Zo introduceerde Bosch onlangs de Smartinductiekookplaten. Deze platen zijn uitgerust met een aanpassing in het elektrisch circuit, waardoor ze zijn aan te sluiten op één elektriciteitsgroep van 230 Volt. Er is geen verbouwing in de meterkast nodig en dus is het makkelijker om over te stappen van gas naar inductie.

Breng het inductiekoken naar de tafel

Steeds vaker zoeken consumenten gezelligheid thuis, al dan niet met vrienden en familie. De keuken is de laatste jaren geworden tot een centrale plek in huis, waar gegeten wordt, waar gezellige ontmoetingen plaats vinden, waar ontspanning is, kortom, er wordt geleefd.


Diverse fabrikanten spelen hier op een creatieve manier op in. Zo heeft Samsung een draagbare inductiekookplaat op de markt gebracht die er qua design lekker strak uitziet. Je zet hem gewoon op tafel of neemt hem mee de tuin in en ondertussen praat je gezellig bij met elkaar. Ook is een draagbare inductiekookplaat handig ter uitbreiding van je kookcapaciteit, wanneer je bijvoorbeeld een gerecht wilt bereiden waar je meer pannen voor nodig hebt dan kookzones. Atag en Neff hebben ook draagbare inductieplaten.

Inductiepannen

Voor inductiekoken heb je speciale inductiepannen nodig. Niet altijd is het nodig om over te gaan tot de aanschaf van een nieuwe pannenset. Wie weet heb je wel pannen in huis die geschikt zijn voor alle warmtebronnen. De BK Balans Hapjespan of de Fissler koekenpan bijvoorbeeld. Deze laatste kun je op alle kookplaten gebruiken, zelfs in de oven! Of misschien wel een gietijzeren juspan. Wel moeten de pannen nog niet eerder gebruikt zijn op gas.

Wil je weten of je pannen geschikt zijn voor een inductiekookplaat? Houd een magneet onder de bodem van de pan. Als de magneet wordt aangetrokken is ze geschikt voor inductiekoken. Ook moet de bodem vlak zijn.

 

Toch overstappen op inductiepannen?

Veel kookpannen zien er goed en stevig uit, maar schijn kan bedriegen. Laat je daarom altijd goed informeren en neem de tijd om de juiste keuze te maken. Wat maakt een pan nu goed, of slecht?

  • De bodem. Belangrijk is een goede dikke bodem die vormvast blijft en een gelijkmatige verdeling heeft. Dit zijn vaak bodems van 4 tot 6 mm. Wanneer de bodem van de kookpannen vervormt kan dat problemen geven met de warmteopname en warmteverdeling in de bodem.
  • De body. Zorg voor een body van dik materiaal, zodat er niet bij de eerste botsing al deuken te zien zijn. Daarnaast is het ook handig om een uitschenkrand te hebben voor het uitschenken van vloeistoffen. Ook zijn er pannen met een maatverdeling in de pan; altijd handig voor soepen.
  • De oren. Hou in de gaten dat de oren groot genoeg zijn voor alle handen die koken (klein en groot) en dat ze goed bevestigd zijn. Anders heb je kans dat je na 3 of 4 jaar alweer nieuwe oren of een nieuwe pan moet hebben.
  • Het deksel. Ook het deksel moet van dik materiaal zijn zodat het wat zwaarder wordt. Dan sluit het goed af en kleppert het niet op de pan. Een goed afsluitend deksel zorgt ervoor dat je minder energie nodig hebt om het gerecht aan de kook te brengen.

Voorkomende problemen met inductiepannen

Hieronder volgt een lijst met voorkomende problemen van inductiepannen.

  • De ferromagnetische bodem bevindt zich te ver van het element. Het kookrendement kan hierdoor afnemen.
  • De pan is van slechte kwaliteit. Hierdoor kookt het water slechts aan één kant. Dat geeft een slecht kookresultaat.
  • De bodem van de kookpot is hol of heeft een diepe stempel van het logo. Hierdoor treedt er oververhitting van de zones op, die wel in contact komen met het glas. Ook dit geeft een slecht kookresultaat. Het veiligheidsplafond van 240°C wordt niet bereikt in het midden van de pot (of slechts na lange tijd). De onderkant kan dus temperaturen van 500°C bereiken en de elektronica beschadigen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel