Vaatwasser kopen? Zo kies je de juiste vaatwasser

Een vaatwasser of afwasmachine wordt tegenwoordig gezien als onmisbaar. Dat is te begrijpen, want een vaatwasser biedt veel comfort. Wie echter niet goed uitkijkt bij de aankoop, kan achteraf enorm schrikken van het prijskaartje dat aan een vaatwasser hangt. We geven je daarom wat tips en aandachtspunten voor de aanschaf van een vaatwasser.

Afwasmachine kopen? Kijk naar het Energielabel

Tegenwoordig zijn alle vaatwassers voorzien van een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de vaatwasser is. Aan de hand van verschillende criteria wordt een vaatwasser ingedeeld in een klasse, variërend van G (minst energiezuinig) tot AAA (meest energiezuinig). Hoewel het Energielabel niet het einde van alle tegenspraak is, geeft het toch een indicatie van de energiekosten die je na aanschaf kwijt bent. Hoe beter je energielabel, hoe groter de kans op besparingen.

De functies op een vaatwasser

Een state-of-art vaatwasser is natuurlijk leuk, helemaal als-ie vol toeters en bellen zit. De vraag is echter hoe vaak je een bepaalde functie zult gebruiken. Het kan zijn dat je valt voor een vaatwasser waarop functies zitten die je nooit zult gebruiken of waarvoor een handiger, beter of goedkoper alternatief is. Kies daarom met je hoofd en ga voor een vaatwasser die geschikt is voor jouw situatie. Heb je een groot gezin of ben je fan van een bepaald soort servies? Laat die gegevens dan een rol spelen bij de functies die je op je vaatwasser wilt hebben.

De programma’s op een vaatwasser

Fabrikanten van vaatwassers blijven innoveren en komen met steeds meer nieuwe programma’s op vaatwassers. Dat biedt kansen, maar er bestaat een even grote kans dat de programma’s voor jouw situatie overbodig zijn. Bovendien is het mogelijk dat een bepaald programma leidt tot meer water- en of energieverbruik. Let dus goed op de consequenties van een bepaald programma.
Kijk ook naar de temperatuur waarmee de vaatwasser je vaat droogt. Hoe hoger het temperatuurvermogen van de vaatwasser, hoe hoger het energieverbruik en dus de energierekening.

Welke soort vaatwastabletten gebruik je?

De keuze voor een bepaald soort vaatwasser leidt tot beperkingen in de keuze voor vaatwastabletten. Steeds meer fabrikanten van vaatwassers ontwikkelen een vaatwasser die een speciale 3-in-1-functie heeft, waarbij de afwas glanzend, schoon en droog uit de vaatwasser komt. Hiervoor zijn wel speciale 3-in-1-tabletten nodig en die zijn duurder dan klassieke vaatwastabletten. Bovendien speelt ook de hardheid van het water in jouw omgeving mee bij de keuze voor een bepaald soort tabletten. Kijk dus welke vaatwastabletten nodig of vereist zijn en laat dit meespelen in je overwegingen.

Geluidsniveau van de vaatwasser

Het lijkt wat onbenullig, maar het geluidsniveau van de vaatwasser speelt een belangrijke rol in jouw comfort. Kies dus, waar mogelijk, voor een vaatwasser met een laag geluidsniveau, zodat je ongestoord kunt relaxen terwijl je vaatwasser z’n werk doet.

Beveiliging van de vaatwasser

Vaak denken we bij de vaatwasser niet aan beveiliging. Het is echter goed om te kijken welke beveiligingsfuncties een vaatwasser biedt. Veel vaatwassers bieden twee beveiligingen: de waterbeveiliging (aquastop) en een kinderbeveiliging. De waterbeveiliging zorgt dat in geval van storing de watertoevoer wordt afgesloten, zodat je geen natte voeten krijgt. De kinderbeveiliging is bedoeld om te voorkomen dat de vaatwasser door kinderhanden wordt geopend. Een vaatwasser met kinderbeveiliging is voorzien van een deurvergrendeling die geactiveerd blijft tot het wasprogramma is afgelopen. Wel zo veilig, maar nog niet op iedere vaatwasser beschikbaar. Kijk dus goed wat je nodig hebt.

Samenvattend…

Er zijn veel soorten vaatwassers met allen hun eigen specifieke eigenschappen en functies. Wat jij nodig hebt en wat voor jou ideaal is, is strikt persoonlijk en kan van situatie tot situatie verschillen. Maak daarom vooraf een inventarisatie van je wensen en eisen. Heb je kinderen? Ben je milieubewust? Zet je de vaatwasser standaard op een bepaald tijdstip aan? En wat is je budget? Door je prioriteiten op papier te zetten, ga je voorbereid op pad en kom je ook thuis met díe vaatwasser die jij in gedachten had.
Succes!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel