Vaatwasser met wifi

Vaatwasser-op-wifi

Het kon niet uitblijven: na het koffiezetapparaat en de oven moet ook de vaatwasser aan het wifi-infuus. De Siemens iQ700 vaatwasser is de eerste vaatwasser die naast een wateraansluiting een wifi-aansluiting heeft, zodat je ‘m ook met je smartphone of tablet kunt bedienen. Dat heeft als belangrijkste voordeel dat je meer controle over ‘m hebt. Wij bespreken de Siemens iQ700 in dit artikel.

Siemens iQ700 vaatwasser: vaatwasser met wifi

De Siemens iQ700 is de eerste vaatwasser ooit die wifi heeft en met een smartphone of tablet kan worden bediend. Het is eigenlijk een gewone vaatwasser met energieklasse A+++, maar als extra foefje een wifimogelijkheid, zodat je de bediening altijd in je zak hebt.

Natuurlijk is wifi dé innovatie van het apparaat waarmee vooral de geeks moeten worden aangetrokken (want welke man/vrouw wil nu zijn vaatwasser via de app kunnen bedienen?), maar er is meer over het apparaat te zeggen. Zo heeft de iQ700 een intensiveZone voor de kwetsbare keukenspullen en een varioSpeed Plus-programma waarmee je vaat wel 66% sneller klaar is dan voorheen.

Siemens iQ700 app

Wie de Siemens iQ700 koopt, krijgt dus een interessante vaatwasser die ook nog eens via wifi is te bedienen. Daarvoor heb je natuurlijk een app nodig, maar die download je ongetwijfeld in een app-store. Wie nu zoekt, kan ‘m echter niet vinden in Google Play of iTunes.
Via de app koppel je je telefoon aan de vaatwasser en kies je het juiste programma. Je moet daarvoor de inhoud kiezen, waarna de app een voorstel doet voor het juiste spoelprogramma. Vervolgens kies je nog wat extra opties en zet je de vaatwasser aan. Een kind kan de was doen, bezoek de showroom om alle opties te bekijken.

Over de opties gesproken: je kunt via de app kiezen voor de optie ‘glansDroog’, zodat je de glazen niet meer hoeft af te drogen, of uit ‘HygiënePlus’, zodat de babyflesjes helemaal hygiënisch zijn.

Siemens iQ700 review

Klinkt leuk en fancy: een vaatwasser die je lekker vanaf de bank of vanaf de wc kunt bedienen. Handig ook dat je gewoon lekker het programma kiest via je smartphone. De recensenten die we hoorden, zijn lovend over de app want die is mooi, vernieuwend en vooral inzichtelijk. Als gebruiker heb je altijd inzicht in het water- en stroomverbruik en eventueel kun je een push-bericht krijgen als het programma klaar is.

Is-ie nog niet zover en wil je toch weten hoe lang het nog gaat duren? Dan hoef je alleen maar even de app te openen, om te zien hoe lang het nog gaat duren.

Toch zijn we een beetje sceptisch. Wie nu een vaatwasser heeft, stelt ‘m in en hoort vanzelf wanneer hij klaar is. We hebben er mee leren leven dat een vaatwasser er anderhalf uur over doet en weten al tijdens het instellen van het spoelprogramma hoe lang het nog duurt voor hij klaar is. We hebben dus niet per se een app nodig. En omdat ieder huis tegenwoordig wel een vaatwasser uit energieklasse A heeft, zijn we ook niet heel geïnteresseerd in realtime water- en energieverbruik. De app lijkt dus alleen functies te bieden voor de echte geeks en mensen die de hele dag de tijd hebben om hun water- en energieverbruik te zien toenemen. En een push-berichtje op je werk dat je vaatwasser klaar is, voegt voor ons niet zo veel toe. Het geeft zelfs onrust, want je kunt nu ieder moment van de dag geconfronteerd worden met je vaatwasser, terwijl dat ding alleen maar stil op de achtergrond zijn werk moet doen. En wat te denken van die overload aan apps die je straks hebt? Je telefoon staat al zo vol. Wat ons betreft is de Siemens iQ700 leuk, maar zonder wifi was hij net zo leuk geweest: van je glasvezelverbinding gaat hij niet sneller wassen en als je geen internetverbinding hebt, wordt het alsnog een handwasje …

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel