Vaatwastablet of poeder in afwasmachine?

Wie een vaatwasser (of afwasmachine) heeft, maakt vaak gebruik van vaatwastabletten. Die worden immers volop verkocht, terwijl veel winkels maar een beperkt aantal poeders voor afwasmachines in het assortiment heeft. Maar zijn vaatwastabletten beter dan poeder? En moet je kiezen voor tabletten of voor poeder? KeukenErvaringen.nl vertelt.

Vaatwastablet of poeder: je wordt beïnvloed!

Veel winkels verkopen een breed assortiment aan tabletten voor vaatwassers. In hetzelfde schap vind je vaak maar één of twee soorten poeders. Dat beperkte aanbod heeft alles te maken met het feit dat men je liever vaatwastabletten verkoopt. Dat heeft vaak weinig betrekking op de kwaliteit van de poeders maar des te meer met de marge erop. Met andere woorden: vaatwastabletten leveren supermarkten en andere winkels meer op en men verkoopt die dus liever.

Zijn vaatwastabletten beter dan poeder?

Nee. Natuurlijk verschilt de kwaliteit per vaatwastablet en per poeder, maar over het algemeen presteren vaatwastabletten niet beter of slechter dan poeder. Uit diverse consumententests is gebleken dat poeder per wasbeurt veel goedkoper is, terwijl het resultaat niet slechter is. Het voordeel van vaatwastabletten is echter dat ze veel compacter zijn en een alles-in-één-oplossing bieden. Dat is vooral makkelijk als je weinig tijd hebt of niet te veel wilt nadenken over de handelingen die je moet uitvoeren voor je de vaatwasser aanzet.

Waarom moet je kiezen voor vaatwastabletten of poeder?

Zoals gezegd vallen vaatwastabletten op door hun gebruiksgemak. Poeder is echter goedkoper. Doordat poeder beter oplost in de vaatwasser, wordt je vaat ook schoner. Tenslotte is poeder beter voor het milieu omdat het geen fosfaat bevat. Vaatwastabletten bevatten deze schadelijke stof wel. Wie voor gebruiksgemak gaat, best € 0,15 per afwasbeurt meer wil betalen en zich niet druk maakt om het milieu kan zonder zorgen vaatwastabletten kiezen. Wil je wel besparen én om het milieu denken en heb je daar wat moeite voor over, dan kun je kiezen voor poeder. Grote kans dat de vaat nog iets schoner is ook…

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel