Van gas naar gas-op-glas koken

Op gas koken is de meest bekende manier van koken en nog steeds populair. Het is goedkoop in aanschaf en gebruik, je kunt de warmte goed en snel regelen en het is milieuvriendelijker dan elektrisch koken. Gas vereist geen speciale pannen. Bovendien is in de meeste keukens een gasleiding aanwezig zodat je bij het aansluiten van je kookplaat geen ingrijpende aanpassingen moet doen, zoals het aanleggen van een aparte elektriciteitsgroep. Toch neemt van het aantal verkochte kookplaten het aantal gaskookplaten af.

Schoonmaakergernis

De meeste mensen herkennen het misschien wel, het schoonmaken van een gasplaat kan je veel werk bezorgen. Al die hoekjes en gaatjes, ingebrande etensresten. De technologie staat echter niet stil. Een nieuwe trend is de gas-op-glas kookplaat. Deze is, net als de keramische en inductiekookplaat, voorzien van een glaskeramische ondergrond. De pannen rusten op pannendragers. Makkelijker schoon te maken en minder gevoelig voor het inbranden van etensresten.
Een gebruiker van www.kieskeurig.nl plaatste onlangs een review over een Siemens gas op glas-kookplaat: “Deze kookplaat nu een half jaar in gebruik. Hij bevalt prima en ziet er mooi uit. De wokbrander wordt veel gebruikt. Super handig. Het uiterlijk gaf de doorslag voor aanschaf. Na een paar dagen gebruik echter toch spijt; hoe hou ik dat ding schoon?? Maar na wat google-en kwam ik snel wat schoonmaaktips tegen. Mijn tip: Niet schoonmaken met katoenen doek maar met zo’n synthetisch (anti-statisch) doekje en wat druppels cif. Zonodig nawrijven met theedoek met wat glasreiniger. Bij ernstige vervuiling zelfs veel makkelijker schoon te maken, als iets overkookt brandt het niet in op glas.”
Volgens Siemens is het niet verstandig om schuurmiddelen of allesreiniger te gebruiken voor gas-op-glaskookplaten. Je kunt ze gewoon reinigen met afwasmiddel en een doek. Siemens verkoopt zelf ook reinigingsmiddelen die speciaal voor gas-op-glaskookplaten zijn gemaakt. De pannendragers van alle gas-op-glaskookplaten van Siemens kunnen gewoon in de vaatwasser. Dit geldt echter niet voor alle merken. De pannendragers van Whirlpool zijn bijvoorbeeld niet vaatwasserbestendig.
Allesreiniger kun je weer wel gebruiken voor de pannendragers van een gas-op-glaskookplaat van Whirlpool. Whirlpool adviseert om de kookplaat zelf schoon te houden met spiritus of glassex. Ook zijn er via Whirlpool middelen beschikbaar onder het merk WPRO die speciaal bestemd zijn voor het schoonhouden van gas-op-glaskookplaten. Indesit heeft ook een lijn schoonmaakartikelen. Deze zijn te bestellen via www.myclean.nl.
Soms kan het voorkomen dat eten toch inbrandt. Heb je een gas-op-glaskookplaat van Siemens, dan kun je via Siemens een glaskrasser bestellen.

Energiezuinig

Koken kost altijd gas of elektriciteit, elektrisch koken is het minst energiezuinig. Het maken van elektriciteit is namelijk niet efficiënt, daarbij gaat energie verloren. Koken met een gas-op-glaskookplaat is milieuvriendelijk. Omdat de glasplaat over de gaspitten heen ligt kan er geen warmte om de pan heen wegstromen.

Hitte hergebruiken

Tegenwoordig zijn er werkelijk schitterende gaskookplaten van glas. Sommige gas-op-glas-platen zijn bovendien voorzien van een systeem waarmee de hitte van de branders wordt hergebruikt om andere kookzones te verwarmen. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij het gas-onder-glassysteem, een nog nieuwere innovatie. Kuppersbusch heeft een dergelijke kookplaat. Hierbij bevindt de gasbrander zich onzichtbaar onder de keramische kookplaat en verwarmt zo de voorste twee pitten. De resterende hitte van de voorste twee pitten wordt naar de achterste geleid. Op deze pitten kun je het eten bijvoorbeeld warm houden of nog even laten koken. Een nadeel bij dit systeem is dat je de gaspitten niet onafhankelijk van elkaar kunt opwarmen. Bovendien is het systeem niet goedkoop.

Design telt

De kookplaat is uitgegroeid tot veel meer dan een zuiver functioneel apparaat in de keuken. Design en kleur worden steeds belangrijker. Samsung heeft een manier gevonden om de onderkant van het doorzichtig keramisch glas te kleuren, zodat zowel het glas als de lak bestand zijn tegen hoge temperaturen. In principe kan elke kleur toegepast worden. Dit zien we terug in de draagbare kookplaten van Samsung. Whirlpool, Indesit en Siemens passen daarentegen deze techniek nog niet toe. De gas-op-glaskookplaten van Siemens zijn allemaal zwart.

Vlambeveiliging

Gas-op-glas kookplaten zijn tegenwoordig uitgerust met een speciale thermo-elektrische beveiliging. Alle branders zijn voorzien van een zogenoemd thermokoppel. Als de vlam per ongeluk uitgaat, koelt het thermokoppel snel af. De spanning valt weg en het gas wordt binnen negentig seconden automatisch afgesloten. Met deze vlambeveiliging ontsnapt er nooit gas en dat is wel zo veilig.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel