Veiligheid van kokendwaterkranen

Steeds meer mensen maken gebruik van een kokendwaterkranen. Onze verwachting is dat het aantal mensen dat zo’n kraan gebruikt alleen maar zal toenemen. Er zijn immers steeds meer kranenmerken die een kokendwaterkraan introduceren en bovendien worden de kranen steeds veiliger. Toch zijn er ook veel mensen die zich er liever niet aan wagen. Vooral gezinnen met kleine kinderen of kinderen van alleenstaande ouderen denken er liever nog even over na: veiligheid voor alles! KeukenErvaringen.nl ging daarom op onderzoek uit.

Hoe werken kokendwaterkranen?

Kokendwaterkranen zijn in diverse modellen verkrijgbaar. Zo zijn er losse (speciale) kokendwaterkranen, combikranen en alles-in-één-kranen. De kranen verschillen in techniek en bediening. Wel hebben ze allemaal gemeenschappelijk dat het hete water uit een boiler komt die permanent kokend heet water kan geven. Naast de aansluiting op een boiler hebben de kranen, afhankelijk van het model, een warmwater- en/of koudwateraansluiting, eventueel nog voorzien van een mengventiel.

Op het aanrecht blijken deze verschillen uit de soorten hendels die aan de kranen zitten. Gewone mengkranen hebben twee hendels en alles-in-één-kranen hebben, afhankelijk van het model, één of twee hendels. Tot zover de techniek: consumenten hebben alleen profijt van het onderscheid tussen de hendels.

Veiligheid van kokendwaterkranen

Bij een mengkraan loop je nog wel eens het risico per ongeluk de verkeerde kraan voluit open te draaien. Het gevolg: een onderkoelde of verbrande hand. Het risico op brandwonden is natuurlijk nog groter wanneer je gebruik maakt van een kokendwaterkraan of cooker. Tegelijkertijd wil je geen kraan met drie of vier verschillende knoppen in de keuken: dat maakt het risico op vergissingen even groot.

Daarom hebben kraanfabrikanten speciale mechanismen ingebouwd, waardoor je niet zomaar kokend water kunt pakken.

De meest toegepast systemen zijn druk-draai-systemen en trek-draai-systemen. Bij deze systemen moeten gebruikers eerst een knop op de kraanhendel indrukken of uittrekken. Door tegelijkertijd de hendel om te draaien, activeren ze de heetwaterfunctie, waardoor de kraan kokend water geeft. Wanneer ze de knop loslaten, schiet deze terug, zodat de heetwaterfunctie beëindigt wordt. De speciale knop is vaak zo ingebouwd dat kinderhanden hem niet kunnen activeren.

Wie graag de kraan vastpakt tijdens het gebruik, loopt bovendien niet meer het risico om z’n handen te branden: steeds meer kraanfabrikanten zorgen voor een isolerend materiaal of isolerende laag in de kraan, waardoor de kraan veilig kan worden vastgepakt. Een sprekend voorbeeld hiervan is de Grohe Red kokendwaterkraan Ook de bij de kokendwaterkraan horende boilers zijn goed geïsoleerd of zo goed weggestopt dat kinderen niet zomaar hun handen branden. Advies nodig over de aanschaf van een kokendwaterkraan? Kom langs bij ons in de showroom en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel