Veiligheid van kokendwaterkranen

Veiligheid-kokend-water-kranen

In ons vorige artikel besteedden we veel aandacht aan kokendwaterkranen en zetten we alle kokendwaterkranen op een rijtje. Een van de belangrijkste aspecten en meest besproken onderwerpen over kokendwaterkranen is echter de veiligheid. Met andere woorden: hoe veilig zijn kokendwaterkranen?
In dit vervolgartikel bespreken we de beveiliging van kokendwaterkranen.

Beveiligingssystemen voor kokendwaterkranen

Kokendwaterkranen kennen verschillende beveiligingssystemen. Deze beveiligingssystemen zijn er allemaal op gericht om te voorkomen dat jij of je kindje per ongeluk kokend water uit de kraan haalt. Tegelijkertijd moet een kokendwaterkraan wel gemakkelijk te bedienen zijn. Je hebt immers maar twee handen waarvan er één al vaak wat anders vasthoudt. De beveiliging van kokendwaterkranen moet dus effectief maar eenvoudig zijn. De verschillende producenten van kokendwaterkranen ontwikkelden daarom hun eigen systemen. Die bespreken we hieronder.

Druk-draai-systemen en trek-draai-systemen

Veel fabrikanten van kokendwaterkranen kiezen voor een druk-draai-systeem of trek-draai-systeem. Bij deze systemen moet he een knop op de kraanhendel indrukken of uittrekken. Door tegelijkertijd de hendel om te draaien, activeer je de kokendwaterfunctie. Als je de knop loslaat, schiet deze terug en stopt de aanvoer van kokend water. De speciale knop is vaak zo ingebouwd dat kinderhanden hem niet kunnen activeren.

Druktoets

Kokend water uit de kraan is ideaal. Om ongelukken te voorkomen, ontwikkelde Inventum een uniek en gepatenteerd veiligheidssysteem. Met IntelliProtect® kun je zelf het veiligheidsniveau voor de AquaSpot® kokendwaterkraan instellen. Je kunt instellen of je één, twee of drie keer wilt drukken. Vervolgens moet je de toets ingedrukt houden om het kokend water te laten stromen. Doordat het water niet meer stroomt als je de knop loslaat, moet je dus altijd je verstand gebruiken om kokend water te pakken. Inventum claimt dat het druksysteem het bedienen van de kraan een stuk eenvoudiger en minder inspannend maakt.

Geïsoleerde uitloop

Een kokendwaterkraan veilig aanzetten is één, maar als je dan vervolgens nog blaren oploopt omdat je toevallig de uitloop vastpakt, heeft de veiligheidsbediening nog weinig zin. Daarom komen er steeds meer kokendwaterkranen met geïsoleerde uitloop op de markt. Daarbij wordt de uitloop, het gedeelte waar het water uitkomt, van binnen geïsoleerd. De uitloop geeft dan geen warmte meer door. Dat voorkomt schrikreacties en verbrande handen.

Hoe veilig is een kokendwaterkraan?

Tijd voor een antwoord op de vraag: hoe veilig is een kokendwaterkraan? We zien dat fabrikanten van kokendwaterkranen er alles aan doen om hun kokendwaterkraan veilig te maken. Dat kan via de bediening en via de geïsoleerde uitloop. Uiteraard werkt een combinatie van beide opties het beste: je voorkomt dan dat de kraan onbedoeld heet water geeft én dat je je handen brandt door per ongeluk het verkeerde deel van de kraan vast te pakken. Toch blijft het uitkijken geblazen. Kleine kinderen die doorhebben hoe de kraan werkt, kunnen er alsnog mee spelen. En jij kunt in een gedachteloos moment alsnog de verkeerde functie inschakelen. Een kokendwaterkraan moet je dus altijd met (je) verstand gebruiken. Maar als je dat doet, hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel