Verschillende metalen in je keuken

Verschillende-metalen-in-je-keuken

Ben je wel eens gevallen voor een afzuigkap met een andere afwerking of van een andere materiaalsoort dan de rest in je keuken. Dat was natuurlijk not done, want daarmee zou je de hele keuken visueel verwoesten. Inmiddels is dat anders en daarom hebben we goed nieuws: diverse spectaculaire keukens hebben vandaag de dag een heel scala aan verschillende metaalsoorten, houttinten en kleuren. Wat vroeger niet mocht, is dus voorbij.

Nog niet zo heel lang geleden had zo ongeveer elke keuken apparaten van roestvrijstaal. Alle andere metaalsoorten waren daarmee uit de gratie. Inmiddels zijn de tijden wat veranderd. Vanaf nu mag je metalen met uiteenlopende kleuren of van verschillende soorten zonder gewetensnood in je keuken combineren.

Basisideeën

Belangrijk is dat je één basiskleur hebt, zodat je keuken niet helemaal een allegaartje wordt. Dat kun je het beste bereiken door je keukenblok een kleur te geven waarmee andere kleuren en materiaalsoorten kunnen worden gecombineerd. Een andere mogelijkheid is om de oven de dienst uit te laten maken. Zorg in ieder geval dat er een ijkpunt is, zodat mensen altijd gemakkelijk kunnen zien dat er toch een bepaalde uniformiteit in je keuken zit en zodat in één oogopslag toch kan worden gezien dat al die verschillende kleuren een gemeenschappelijke basis hebben.
Het basisidee achter verschillende kleuren en materialen is dat de ene tint de andere versterkt. Je moet dus kleuren zoeken die bij elkaar passen en waarvan het geheel beter is dan de som der delen. “Net niet” past dus niet: wie niet goed genoeg over de kleuren en hun consequenties nadenkt, kan de komende 15 jaar met een aartslelijke keuken opgezadeld zitten.

Een ander uitgangspunt is dat de apparatuur in hoofdlijnen wel van roestvrijstaal moet zijn. Wil je geen metaal, dan kun je kiezen voor houten frontjes in de keuken die bij de rest van je keukengerei passen. Klinkt een beetje vreemd, maar zo krijg je dus wel eenheid in de keuken.

Wat er niet werkt? Warme en koude tinten door elkaar. Hout en roestvrijstaal vormen dus geen goede combinatie. Dat geldt ook voor blauwe deurtjes en koperen accessoires. Je moet dus een basisidee of –emotie hebben voor je de keuken ontwerpt, want je kunt niet lukraak leuke dingen bij elkaar plukken.

Bewezen combinaties

Bewezen combinaties zijn wat ons betreft:

  • Voor een chique hedendaagse keuken: grijs en wit, gecombineerd met koele kleuren, zoals blauw of zwart. Die combineer je dan met glanzend metalen pannen en keukenapparaten.
  • Kies je liever voor een traditionele keuken? Dan zijn warm wit, crème, zwart, houttinten en bruine kleuren een uitgelezen mogelijkheid. Deze tinten kun je combineren met gepolijst nikkel, zacht messing of warm koper.

En de verlichting? Doe maar wat, maakt niet uit. Zilver, koper en goud zijn altijd goed, als de basis maar goed is.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel